Skocz do zawartości
xLava

Którą filologie wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze :)

Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów przy wyborze studiów.

Mieszkam w Krakowie więc mam wybór.. chyba dlatego się nie mogę zdecydować..

Bardzo lubię język angielski, kiedyś chciałam się nauczyć hiszpańskiego, czeskiego.. a nawet węgierskiego, wiem niezły miszmasz.

Wyobrażam sobie siebie jako tłumacza. W domu, elastyczny czas pracy itp.

Moje zainteresowania wodzą wokół medycyny, właściwie wszystkiego po trochu. Kiedyś marzyłam o medycynie, jednak do matury trzeba się porządnie przyłożyć. Nie chcę siedzieć w domu kolejnych dwóch lat i liczyć a może w tym roku ;)) więc postanowiłam iść na filologię. To był mój drugi typ. Dlatego że z łatwością i przyjemnością przychodziła mi nauka angielskiego w szkole.

Doradźcie co lepiej studiować. Którą filologię. Czy na takiej filologi romańskiej uczę się tylko hiszpańskiego czy może angielskiego również? Czy wszystkich języków romańskich po trochu z naciskiem na jedenn główny?  Albo na Czeskiej?

Wiem, może moje pytania są głupie ale ja naprawdę się w tym nie orientuję :(

Zawsze? :D Do tej pory słyszałam że najlepiej wybierać języki niszowe.. i to po nich jest praca.

No tak ale jeden język to za mało :P Bezpieczniej chyba znać 2 ..?

Po prostu tak sobie pomyślałam że angielskiego mogłabym się uczyć w domu. Ewentualnie iść na kurs. Zdać egzaminy. Tylko czy to wystarczy aby zostać tłumaczem? Wystarczą umiejętności? A może są kursy dla tłumaczy?

Witaj

Akurat się tak składa że studiuję romanistykę na UMCS. Na romanistyce uczysz się języka francuskiego jako głównego a drugi język masz jako lektorat (hiszpański, portugalski, włoski). Jeśli chcesz studiować angielski plus jakiś dodatkowy język obcy sądzę że najlepszym dla ciebie wyborem byłaby lingwistyka stosowana z tym że na lingwistyce zajęcia odbywają się po angielsku. Musisz śledzić ofertę UJ. Co do anglistyki to miałabyś ukierunkowanie głównie na angielski z dodatkowym językiem obcym jako lektoratem. 

Życzę połamania pióra na maturze i powodzenia w bitwie o indeks uniwersytecki