Skocz do zawartości
Marlooow

Studia filologii polskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem tegorocznym maturzystą i mam kilka pytań związanych ze studiami filologii polskiej:

1. Czy studia filologii polskiej są odpowiednie dla osoby, która w przyszłości chce wydać powieść?

2. Jakie są szanse na dobrą pracę i po jakiej specjalizacji?

3. Czy ten kierunek jest dobry, czy wybrać inny, również powiązany z pisaniem kierunek?

19 godzin temu, Patryk23 napisał:

Cześć,

Jestem tegorocznym maturzystą i mam kilka pytań związanych ze studiami filologii polskiej:

1. Czy studia filologii polskiej są odpowiednie dla osoby, która w przyszłości chce wydać powieść?

2. Jakie są szanse na dobrą pracę i po jakiej specjalizacji?

3. Czy ten kierunek jest dobry, czy wybrać inny, również powiązany z pisaniem kierunek?

1. Tak, studia dadzą Ci dwie rzeczy. Po pierwsze poznasz literaturę, a trudno być dobrym pisarzem bez znajomości klasyki i tego, co po prostu napisali inni. Po drugie będą tam zajęcia z poprawności językowej, kultury i stylistyki języka, a jest bardzo cenna umiejętność, jeśli chce się pisać. 

2. Praca po polonistyce jest niestety słabo płatna. Najczęściej występują na niej specjalizacje nauczycielska i edytorska. Pracę w oświacie dostać trudno (bo niż demograficzny i nauczycieli raczej zwalniają, a nie zatrudniają) i bardzo marnie tam płacą. Sytuacja redaktorów i korektorów wygląda tylko nieco lepiej, bo na rynku wydawniczym też jest przeludnienie i płace są przez to niskie. Co więcej, trzeba być gotowym na założenie własnej działalności, bo redaktorzy i korektorzy często nie pracują na etatach, tylko jak freelancerzy. W wydawnictwach na miejscu pracują za to redaktorzy prowadzący odpowiedzialni za cały proces nabycia i wydania książki, to też jakaś opcja dla polonisty, ale też słabo płatna. Wielu polonistów idzie więc w branże pokrewne, np. w dziennikarstwo, reklamę, media. To niestety też niełatwy kawałek chleba, bo w mediach trudno się przebić. Jeśli lubisz pisać, możesz zostać na przykład copywriterem w agencji reklamowej. Nie jest to jakieś bardzo pasjonujące, bo będziesz pisać na przykład teksty do katalogu płytek, ale zapotrzebowanie na takie usługi jest i da się z tego wyżyć. 

3. Tak jak napisał admin, filologia polska to podstawa, na której wyrosły inne pokrewne kierunki. Nie polecam dziennikarstwa, bo to studia trochę bez pomysłu i o niczym, na polonistyce nauczysz się więcej. W ostatnich latach powstało dużo nowych kierunków z modnymi nazwami typu kreatywne pisanie, ale trudno mi powiedzieć, czy to jest cokolwiek warte. 

• Confused 1