Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, 

W zeszłym roku zacząłem studiować filologię romańską, ale po pół roku stwierdziłem, że i studia, i język nie są dla mnie przyjemne, nauka nie sprawia mi frajdy a nawet ludzie nie byli zbyt przyjemni, więc postanowiłem je rzucić i pomyśleć nad czymś nowym. Już od dziecka chciałem zostać dziennikarzem sportowym i z jednej strony bardzo ważne w tym zawodzie są języki dlatego pomyślałem o germanistyce, na której oprócz niemieckiego zająłbym się też hiszpańskim. Z drugiej strony wydaje mi się, że bardzo interesującym kierunkiem jest dziennikarstwo, na którym miałbym m.in. różne pracownie, praktyki itp. Chciałby zapytać Was co o tym sądzicie, jakie macie doświadczenia na poszczególnych kierunkach i co Waszym zdanie powinienem zrobić. Bedę bardzo wdzięczny za wszystkie sugestie, rady, spostrzeżenia :)  Pozdrawiam! 

Dziennikarstwo to bardzo dobre studia. Dają szerokie horyzonty i możliwości rozwoju. Jednak nie przez przypadek były kiedyś realizowane na filologiach które też uczą pisania. Więc bardziej pytanie czy chcesz się uczyć o historii, kulturze i języku germańskim czy wystarczy Ci sam język.

Bój się Boga i nie słuchaj admina. Dziennikarstwo to nie są dobre studia, a w środowisku dziennikarzy to raczej temat żartów niż powód do dumy. Sama studiowałam dziennikarstwo i na moim roku jakieś 3/4 studentów żałowało wyboru po pierwszym miesiącu. Te studia niczego nie uczą, przedmioty są o wszystkim i o niczym. Nijak nie pomaga to w zawodzie. Szkoda Twojego czasu. Dziennikarzem zostaniesz z doświadczenia. Znam kilku dziennikarzy sportowych. To nie jest takie trudne. Zacznij od praktyk albo stażu lub załap się do jakiegoś radia studenckiego, grunt to praktyka, smykałka i wiedza o dyscyplinach sportowych. Możesz dodatkowo studiować germanistykę, to nigdy nie zaszkodzi. Poza językiem da Ci to też dodatkowe kompetencje, które się przydadzą, jeśli Ci się kiedyś odwidzi i jednak będziesz chcieć mienić ścieżkę zawodową. Jeśli rzeczywiście chcesz w tym pracować, jest jednak najważniejsza rzecz: przeprowadź się do Warszawy. Większość mediów jest w Warszawie, tu są największe redakcje i tu masz największe szanse się załapać. W mniejszych miastach działają tylko lokalne gazety i pojedynczy korespondenci dużych stacji, szanse na praktykę w zawodzie będą tam nikłe.