Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Mam pewien problem i nie bardzo wiem, kto przechodził coś podobnego. Otóż... Ukończyłem studia 4-letnie inżynierskie na kierunku Informatyki, jednak w jej trakcie zafascynowała mnie jedna dziedzina matematyki, która przewinęła się w czasie trwania toku studiów (matematyka dyskretna). Co ciekawe i śmieszne... Jestem humanistą, który tylko męczył się na tym kierunku. Fakt... Coś potrafię zaprogramować, jednak to są tak słabe podstawy, że raczej wstyd się przyznać. A co jeszcze śmieszniejsze... Na obronie zdawałem temat z dziedziny matematyki dyskretnej, zamiast typowego zadania informatycznego na pracę dyplomową. Dostałem również propozycję podczas obrony o możliwości bycia wykładowcą z matematyki, jednak warunkiem jest ukończenie studiów magisterskich.

Problem polega na tym, że kolejne studia (magisterskie) są o tyle bardziej skomplikowane na kierunku Informatyki, że nie byłoby szans na chociażby utrzymanie się tam, a jestem raczej z osób ambitnych, które ciągle chcą podnosić poprzeczkę. Myślałem, żeby podjąć jakieś studia związane z pedagogiką, żeby móc wykładać na uczelni... Myślałem również o ekonomii, jednak podejrzewam, że trzeba byłoby zaliczać egzaminy z pierwszego stopnia studiów. Więc... To może być ślepa uliczka, bo nie bardzo wiem, co dalej można studiować. Czuję się bardzo dobrze tłumacząc pewne zagadnienia z matmy każdej osobie... Jednak przy problemie wyboru studiów pojawia się kolejny problem/atut.

Promotor zaproponował napisanie wspólnego artykułu do czasopisma ogólnoświatowego, ponieważ w pracy inżynierskiej są autorskie i nieznane dotąd wyprowadzone wzory, które w jakiś sposób mogłyby rzucić nowe światło na pewne aspekty z dziedziny matmy. Pytając mnie o dalsze plany... Nie wiem, co można odpowiedzieć. Nawet człowiek ambitny czasem ma taki duży problem, że samodzielnie nie można go rozwiązać. Stąd prośba do Was, Czytelnicy. Co możecie mi polecić? Studiować na siłę kolejny stopień informatyki 4 lata? Wynaleźć na innej uczelni pedagogikę i studiować 3.5 roku? Czy też jeszcze bardziej drążyć temat obronionej pracy i skupić się na artykule z promotorem? Wiadomo, wszystko obraca się wokół pieniędzy, a nie chciałbym popełnić tego samego błędu przy wyborze drugiego stopnia studiów. :/ Fakultatywnie, nie wiem, jakiej pracy szukać, nie znając nawet predyspozycji. 

Byłbym zobowiązany za wszelkie podpowiedzi z Waszej strony!

Pozdrawiam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, gorgonek napisał:

Myślałem, żeby podjąć jakieś studia związane z pedagogiką, żeby móc wykładać na uczelni

Do bycia wykładowcą nie potrzebujesz przygotowania pedagogiczego. Takie coś tylko w szkołach i to nawet nie zawsze.

16 godzin temu, gorgonek napisał:

Co możecie mi polecić? Studiować na siłę kolejny stopień informatyki 4 lata?

Drugi stopień informatyki trwa 1,5 roku (mgr inż.) lub 2 lata (mgr). Skąd wziąłeś 4 lata?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może zrób magistra z matematyki, skoro ją lubisz? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez momox
      Hej! Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Rachunkowość oraz studia magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Biegły rewident. Chcę zrobić coś jeszcze w kierunku Informatyki. Drugi Magister (2lata) na kierunku Informatyka w biznesie lub studia podyplomowe (1rok) na kierunku Data Science: zaawansowana analiza danych. Nie wiem co lepsze czy drugi mgr czy ta podyplomówka.. Co mi otwiera drzwi do większych możliwości i jak pracodawcy patrzą na te dyplomy?
      Dzięki.
    • Przez Juliia
      Witam jestem w końcówce pisania pracy licencjeckiej. Piszę studium przypadku-cukrzyca ciążowe na kierunku dietetyki. Szukam osoby która może już pisała podobny temat lub kogoś kto mógłby mi pomóc, mam kilka pytań co do jednego z rozdziałów. 
    • Przez ToSemJa
      Zatrudnię na umowę zlecenie lub o dzieło Studenta studiów technicznych z Wydziału Mechanicznego do rysowania rysunków technicznych, rysunków 2D i 3D wg. wskazań zleceniodawcy. Praca w większości zdalna, wymagane 1-2 w tygodniu zgłoszenie się do siedziby firmy w celu konsultacji przesłanego rysunku, naniesienia koniecznych poprawek pod okiem zleceniodawcy itp. na ok 2-3h.

Wymagania
      Status Studenta do 26 roku życia
      Kierunek techniczny najlepiej wydział Mechaniczny
      Znajomość języka angielskiego
      Wyobraźnia przestrzenna
      Punktualność
      Chęć do pracy

Zapewniamy
      Umowę zlecenie lub o dzieło - do uzgodnienia
      Zadaniowy charakter pracy
      Praca hybrydowa

Tel. 787 005 528
    • Przez powerfullspace
      Witam,

zostało 2 miesiące do matury z matematyki, a moje umiejętności z rozszerzenia określam na ok. 20%. Poszukuję rozwiązań najtańszych, korepetycje nie są dla mnie rozwiązaniem. Może znacie jakieś naprawdę dobre książki? Może jakieś strony, kanały na yt (oprócz Matemaksa, Patomatmy). Co wg Was najczęściej się pojawia na maturze? Macie idee jak przygotować się w dwa miesiące? Wynik z rozszerzenia bardzo by mi się przydał w rekrutacji na studia.

Z gory dziękuję za odpowiedź!
    • Przez euro123
      Witam, nie wiem, czy to dobry dział na tego typu pytanie, jeśli nie to proszę przenieść. Przechodząc do sedna, gdzie jest najwięcej matematyki w programie, jeśli weźmiemy pod uwagę te trzy kierunki; marketing, prawo w biznesie, zarządzanie. Może też orientuje się ktoś czy to prawda, że po marketingu bez doświadczenia zarabia się grosze w porównaniu do innych i jak pracodawcy podchodzą do samego licencjatu z prawa w biznesie (pytam, bo w mieście oddalonym 100 km ode mnie jest jedynie I stopień).

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.