Skocz do zawartości
Studenciak_98

Droga po pierwszym stopniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, kończe lada moment inż. energetykę o profilu elektroenergetycznym ale odkąd popracowałem w tej branży wiem, że to nie dla mnie, same studia i przedmioty na początku (mechanika, elektryka, podstawy automatyki itp) były super, ale dalej to już równia pochyła. 
Kończyłem technikum o profilu informatycznym, ale wtedy jakoś nie przemówiło do mnie programowanie (jak się okazało przez kiepski poziom jego nauczania), a więc glupia decyzja, trochę pecha przy rekrutacji i oto jestem tu gdzie jestem. Teraz stoję przed dylematem wyboru dalszej drogi.
Teoretycznie powinieniem iść na elektrotechnikę, ale pracowałem trochę przy tego typu projektach na stażu i jest to dla mnie monotonne i nudne, pomijając ten fakt, to niestety żeby w tej branży cokolwiek zarobić trzeba zrobić uprawnienia budowlane, a o to nie tak prosto.
Myślałem o zaczęciu IT od nowa, ale to wiąże się z dużą stratą czasu (od nowa fizyka, matematyka itp + pół roku czekania pomiedzy obroną a początkiem roku 1 st), lub pójściu na drugi stopień na Automatykę i Robotykę i nadrobieniu ewentualnych brakow (ominęłoby mnie też niestety sporo ważnych rzeczy, w tym laborek z I stopnia, ktore są nie do nadrobienia).
Ostatnio jednak zorientowałem się, że o ile na Politechnice kontynuacja w IT nie byłaby możliwa (brak bezpośredniego pokrewieństwa kierunków), o tyle na uniwersytecie tak - pytanie jest proste - co miałoby największy sens w obecnej sytuacji? 

Z góry dzięki za rady, pozdrawiam 

Moim zdaniem nie poradzisz sobie na II stopniu studia.net/informatyka bez I stopnia z tego kierunku, nie da się tego ukryć. 

Różnic programowych narzuconych przez Uniwersytet będzie za dużo do zaliczenia. Przygniecie Cię to. Błędny decyzje się długo ciągną. Moim zdaniem same studia I stopnia z studia.net/informatyka by Ci w zupełności wystarczyły, a wówczas to tylko 1 rok dłużej.

https://studia.pl/co-zrobic-gdy-zle-wybralismy-studia-film/

Ok, dzięki za odpowiedź, a jak w kwestii AiRu? Miałem z tym trochę do czynienia, piszę w tym temacie prace inżynierską, aczkolwiek styczności np. z HMI/SCADA, czy robotami KUKA/ABB nie miałem. PLC owszem. Bez laborek z 3 roku (teorię da się nadrobić, wiadomo) ma to sens? Kursy są, owszem, ale ceny zaporowe, także 1-2 wchodzą w grę, wiecej pewnie cieżko. 

@Studenciak_98, przed złożeniem papierów możesz przecież zbadać sytuację i dowiedzieć się, jakie braki będziesz mieć do nadrobienia na informatyce i AiR oraz w jaki sposób przebiega ich egzekwowanie. Studia drugiego stopnia są kontynuacją z licencjatu/inżyniera, ale jednak część przedmiotów powtarza się, więc istnieje opcja bieżącego nadrobienia pewnych braków.