Skocz do zawartości
Wół

Uzupełnienie różnic programowych

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka 
Skończyłam Ochronę Środowiska na UG (studia licencjackie) i chcę zrobić niestacjonarnie magisterkę z Inżynierii Środowiska na PG. Wiem, że po OŚ mogę rekrutować na ten kierunek, ale najpierw muszę uzupełnić różnice programowe. Czy ktoś wie na czym dokładnie to polega, nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji lub czy są jakieś zajęcia uzupełniające prowadzone przez np PG ?

Dzięki za pomoc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Wół napisał:

Wiem, że po OŚ mogę rekrutować na ten kierunek

Ale czy jesteś pewna, że dotyczy to także licencjackiej OŚ? W tym przypadku masz już cały semestr (i tym samym aż 30 ECTSów) w plecy tylko z racji tego, że licencjat trwa 3, a nie 3,5 roku jak inżynier. Do tego trzeba doliczyć jeszcze różnice programowe, więc w sumie robi się grube kilkadziesiąt ECTSów do uzupełnienia...

11 godzin temu, Wół napisał:

Czy ktoś wie na czym dokładnie to polega

Zależy od indywidualnej decyzji. Można zostać skierowanym na zajęcia do grup realizujących brakujące przedmioty, ale także nadrobić w innej formie zaleconej przez prowadzącego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że po licencjacie też można, w każdym razie tak zrozumiałam to co czytałam w plikach z PG. Jednak właśnie na forum czytałam często o tych różnicach ECTS i nie do końca rozumiem. To są punkty potrzebne do rekrutacji czy do skończenia magisterki? Bo jak sprawdzałam do skończenia, trzeba mieć 124ECTS, a tyle zbiera się podczas jej trwania, a do rekrutacji jest brana pod uwagę średnia ze studiów, ocena z dyplomu i kryterium podobieństwa w którym jest wymienione OŚ. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Wół, do skończenia każdych studiów II-go stopnia trzeba uzbierać co najmniej 300 ECTSów, co jest logiczną konsekwencją 3-letniego licencjatu i 2-letniej magisterki (180 + 120 ECTS) albo 3,5-letniego inżyniera i 1,5-rocznej magisterki (210 + 90 ECTS). Oznacza to dokładnie tyle, że 3-letni licencjat i 1,5-roczna magisterka dają jedynie 270 ECTSów, więc taka kombinacja nie wchodzi w rachubę. Jeżeli komisja rekrutacyjna pójdzie Ci na rękę, to czeka Cię uzupełnianie naprawdę dużych różnic programowych. Dla pewności skontaktuj się z wydziałem i spytaj o możliwość wzięcia udziału w rekrutacji, mając za sobą licencjat z OŚ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez momox
      Hej! Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Rachunkowość oraz studia magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Biegły rewident. Chcę zrobić coś jeszcze w kierunku Informatyki. Drugi Magister (2lata) na kierunku Informatyka w biznesie lub studia podyplomowe (1rok) na kierunku Data Science: zaawansowana analiza danych. Nie wiem co lepsze czy drugi mgr czy ta podyplomówka.. Co mi otwiera drzwi do większych możliwości i jak pracodawcy patrzą na te dyplomy?
      Dzięki.
    • Przez Lit.paw1672
      Hej, temat dotyczy obrony. Miałam bronić się w czerwcu byłam jednak daleko do oddania licencjatu przez ten czas mało co konsultowałam się ze swoim promotorem, przez co tak średnio mnie kojarzy. W efekcie przedłużyłam termin do października, pracę wysłałam w połowie sierpnia ale odpowiedzi wciąż brak. Jak mogę skontaktować się z promotorem poza Teamsem? Czy mogę napisać do niego na fb albo na uczelni coś mi na ten temat powiedzą w dziekanacie np?
    • Przez Juliia
      Witam jestem w końcówce pisania pracy licencjeckiej. Piszę studium przypadku-cukrzyca ciążowe na kierunku dietetyki. Szukam osoby która może już pisała podobny temat lub kogoś kto mógłby mi pomóc, mam kilka pytań co do jednego z rozdziałów. 
    • Przez Mortis
      Cześć wszystkim, kończę swoją pracę dyplomową i potrzebowałabym pomocy jeśli chodzi o wnioski końcowe. Czy ktoś jest w stanie polecić mi jakieś strony internetowe/książki gdzie znajdę interpretację struktury poszczególnych składników (aktywa, pasywa, przychody, koszty) w fundacji? Chodzi mi o coś w stylu "jeśli aktywa obrotowe przeważają to..." albo coś o tym jak wynik finansowy odzwierciedla działania fundacji.
    • Przez Marek2001
      Piszę pracę magisterską i mam pewne problemy: nie wiem jak zacząć, jak stworzyć koncepcję pracy i metodologię. Gdzie szukać inspiracji? Co robić? Podzielcie się proszę własnym doświadczeniem w pisaniu, jakie wy mieliście problemy podczas pisania, czego brakowało i wgl? Jak współpraca z promotorem?
      Będę wdzięczny za każdą informację!!! ;)

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.