Skocz do zawartości
iza3113

chemia i toksykologia sądowa-czy to kierunek opłacalny?a może lepiej wybrać medycynę?

Rekomendowane odpowiedzi

hej, jestem dopiero w 1 klasie liceum ale już myśle o tym co chce w życiu robić. uwielbiam kryminalne sprawy, w sumie od dziecka, lecz zawsze chciałam być lekarzem, dlatego tez poszłam do liceum na biol-chem. jednak na medycynie nie wiem czy sobie poradzę, nie chce tez połowy życia spedzic na nauce,słyszałam ze lekarz to zawód stresujący.. i nie wiem.. w dodatku chciałabym tez robić cos związanego z kryminalistyka. lubię chemie i kierunek „chemia i toksykologia sądowa” jest dla mnie bardzo ciekawy, jednak czy opłacalny? martwię się ze nie znajdę pracy po studiach, w koncu laboratoriów kryminalistycznych i zakładów medycyny sądowej nie jest w Polsce az tak duzo.. wydaje mi się jednak duzo ciekawszy od medycyny, myśle ze bardziej bym się tam spełniała ale może dać sobie spokój? czy mógłby mi ktoś troszkę doradzić bo jestem mega zagubiona? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz w tym pracować to tylko po medycynie. Po chemii czy toksykologii będzie Ci bardzo trudno.

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukaszu. jakim ty jesteś smutnym człowiekiem :) Czytałem już dużo twoich odpowiedzi na tym forum, ale teraz to już przerosłeś sam siebie. Jak możesz pisać takie rzeczy? Jak możesz gasić kogoś pasję jednym zdaniem? Widać, że nawet nie masz pojęcia o kierunku lekarskim, ale to już pomińmy. Proszę, zastanów się następnym razem jak coś napiszesz, bo jesteś już dorosłym człowiekiem. I jakie masz też wykształcenie jeżeli mogę wiedzieć? Pewnie nie udało Ci się w życiu i dlatego medycyna jest dla ciebie jedyną odpowiedzią. Sam nie jesteś lekarzem, więc po się wypowiadasz? Skąd wiem, że nim nie jesteś? Bo lekarz w zyciu nie użył by takich słów, co ty użyłeś. Lekarze to mądrzy ludzie, którzy są czuli i rozumieją innych ludzi, a nie piszą "Jeśli chcesz w tym pracować to tylko po medycynie. Po chemii czy toksykologii będzie Ci bardzo trudno." Żałosne. No i jeszcze jedna sprawa, jak byś chociaż studiował ten kierunek albo skonczyl, to okej- wypowiadaj się, ale jezeli nie masz o nim pojęcia, to co Tobie da takie pisanie? Bo osobie szukającej informacji na temat studiów nie wiele.

W dniu 28.04.2018 o 13:49, Łukasz napisał:

Jeśli chcesz w tym pracować to tylko po medycynie. Po chemii czy toksykologii będzie Ci bardzo trudno.

Łukaszu. jakim ty jesteś smutnym człowiekiem :) Czytałem już dużo twoich odpowiedzi na tym forum, ale teraz to już przerosłeś sam siebie. Jak możesz pisać takie rzeczy? Jak możesz gasić kogoś pasję jednym zdaniem? Widać, że nawet nie masz pojęcia o kierunku lekarskim, ale to już pomińmy. Proszę, zastanów się następnym razem jak coś napiszesz, bo jesteś już dorosłym człowiekiem. I jakie masz też wykształcenie jeżeli mogę wiedzieć? Pewnie nie udało Ci się w życiu i dlatego medycyna jest dla ciebie jedyną odpowiedzią. Sam nie jesteś lekarzem, więc po się wypowiadasz? Skąd wiem, że nim nie jesteś? Bo lekarz w zyciu nie użył by takich słów, co ty użyłeś. Lekarze to mądrzy ludzie, którzy są czuli i rozumieją innych ludzi, a nie piszą "Jeśli chcesz w tym pracować to tylko po medycynie. Po chemii czy toksykologii będzie Ci bardzo trudno." Żałosne. No i jeszcze jedna sprawa, jak byś chociaż studiował ten kierunek albo skonczyl, to okej- wypowiadaj się, ale jezeli nie masz o nim pojęcia, to co Tobie da takie pisanie? Bo osobie szukającej informacji na temat studiów nie wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez streptopelia
      Witam. 
      Jestem w 3 klasie liceum i ostatnio zainteresowałam się kryminalistyką, mam odnośnie tego kilka pytań. Wiem, że kryminalistyka występuje jako studia magisterskie. Kryminologia, a raczej zawarta w niej psychologia i socjologia średnio mnie interesują; widzę siebie bardziej w laboratorium niż na sesjach z więźniami. Na jakie studia najlepiej pójść by mieć jak największe możliwości dostania się na kryminalistykę? Czy są to studia, na które ciężko się dostać? Jakie przedmioty są najczęściej brane pod uwagę w rekrutacji? Na jakich uczelniach najlepiej to studiować?
      Pozdrawiam!
    • Przez Balladyna
      Hej, może ktoś z Was może mi polecić, gdzie przyjmują na praktyki studentów chemii na Śląsku. Dodam, że nie jestem studentką UŚ ani POLSL, więc firmy mające umowy z tymi uczelniami odpadają. W wakacje będę w rodzinnych Gliwicach, więc szukam czegoś niedaleko (codzienne dojazdy kolejami śląskimi czy polregio mi nie przeszkadzają xD).
    • Przez Magda225
      Hej, 
      Od tego roku zaczynam studia na wydziale chemicznym. To był mój plan docelowy dlatego też jestem bardzo zadowolona pomimo licznych komentarzy, że to kuźnia bezrobocia 
      O ile z chemią dość się lubimy i nie mam z nią problemów (przynajmniej było tak na poziomie licealnym, wiem że później im dalej tym ciężej), ale matematykę miałam tylko na poziomie podstawowym. Lubię matme ale na profilu biol-chem nigdy nie miałam na nią czasu, dlatego też pisałam tylko podstawę. Moje pytanie brzmi: Czy da się przetrwać na politechnice bez przerobionego materiału z matmy rozszerzonej? Czy znacie moze takie przypadki? Oczywiście zdaje sobie z tego sprawę że ogrom pracy przede mną, ale nie mam z tym problemu. Jestem nastawiona na zajęcia wyrównawcze i na nadrobienie zaległości. Tylko powiedzcie mi czy to jest w ogóle możliwe 
    • Przez Kamil95
      Wystartowała rekrutacja na studia anno domini 2019. Decyzję podejmujcie z głową z tego prostego powodu, że to ułoży wasze dalsze życie. Na tapet weźmy UW. Jeśli nie czujecie wyjątkowej pasji do kierunków takich jak fizyka, chemia, biologia czy Politologia (poniżej opis) to sobie darujcie. Zainteresowanie tymi tematami to podstawa, inaczej nie ma sensu. Niezmiennie od lat popularne są stosunki międzynarodowe, które za 3 lub 5 lat dadzą wiele możliwości. Omijacje szerokim łukiem Białorustykę (chyba, że bardzo chcecie), to typowe studia bez przyszłości (może tłumacz). Ale również kulturoznawstwo czy Politologię, która jest idealnym kierunkiem jeśli chcecie pracować jako ślusarz, sprzedawca w sieci McD czy kanar. Nie warto tracić waszej dobrze napisanej matury na takie kierunki, nie marnujcie czasu i życia. 
    • Przez IgaWoz
      Witam, stoję przed ciężkim wyborem. Dostałam się na studia na dwie uczelnie, na UMK i na UG. Na UMK dostałam się na chemię, natomiast w kolejnych listach możliwe, że mam szansę dostać się na analitykę medyczną, bądź farmację (Wydział Farmaceutyczny w Bydgoszczy, CM UMK), natomiast na UG dostałam się na zwykłą chemię. Może trochę pesymistyczne myślenie, ale zakładając, że nie uda mi się dostać na analitykę bądź farmację, to stanę przed wyborem miasta na studiowanie chemii. Wiem, że zarówno UMK, jak i UG stoją w rankingach podobnie, ale chciałabym poznać opinię osób 'z zewnątrz', które są lub były na chemii w Toruniu, bądź Gdańsku: gdzie lepiej jest studiować na tym kierunku? Proszę o opinie, jakieś podpowiedzi, będę wdzięczna Pozdrawiam.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Jeżeli chodzi o drukowanie, to wszystko zależy kto gdzie mieszka  Jak ktoś mieszka w Krakowie bądź okolicach to myślę, że warto pomyśleć o lobos promo https://lobos.promo/  jest tutaj również możliwy spersonalizowany druk cyfrowy z tego widziałam. Mam nadzieję, że komuś się przyda.
    • Tak jak ktoś napisał. Łatwo jest założyć, ale potem tą firmę utrzymać, mieć klientów itd. Przykład podam jako salon fryzjerski, który dzisiaj jest już połączony często z zabiegami kosmetycznymi typu paznokcie, makijaż permamentny itd. Trzeba mieć fundusze na sprzęt, na fotele, konsolety czy na poczekalnie fryzjerskie https://salonova.pl/poczekalnie-fryzjerskie kończąc na akcesoriach jak nożyczki, maszynki do strzyżenia i preparaty typu kosmetyki, farby etc. Potem trzeba jeszcze przyciągnąć klientów, równocześnie prowadzić kanały SocialMedia. Ciężki kawałek chleba.
    • Hejka to wypowiem się i ja jako osoba, która studiowała na Polibudzie, ale w Gdańsku, a w Gliwicach. Studiowałam Technologię Chemiczną i powiem szczerze... , że jest dokładnie tak jak mówi autor. Co do przedmiotów, skąd ja to znam, a niektórzy prowadzący tak antypatyczni, byli tacy dwaj, jeden był z przedmiotu inżynieria procesowa czy przedmiot Tech. Chemiczna. Miałam takiego przykrego gościa, który nie potrafił tłumaczyć. Z chemią fizyczną, jest dokładnie tak jak opisano. Nie wiem czy u Was tak było, ale np na 1 terminie egzaminu, jak było się na wszystkich wykładach to doliczało się 3 pkt na egzaminie i np. dzięki temu miało się zdany egzamin.  
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.