Skocz do zawartości
IgaWoz

Chemia UMK czy chemia UG?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, stoję przed ciężkim wyborem. Dostałam się na studia na dwie uczelnie, na UMK i na UG. Na UMK dostałam się na chemię, natomiast w kolejnych listach możliwe, że mam szansę dostać się na analitykę medyczną, bądź farmację (Wydział Farmaceutyczny w Bydgoszczy, CM UMK), natomiast na UG dostałam się na zwykłą chemię. Może trochę pesymistyczne myślenie, ale zakładając, że nie uda mi się dostać na analitykę bądź farmację, to stanę przed wyborem miasta na studiowanie chemii. Wiem, że zarówno UMK, jak i UG stoją w rankingach podobnie, ale chciałabym poznać opinię osób 'z zewnątrz', które są lub były na chemii w Toruniu, bądź Gdańsku: gdzie lepiej jest studiować na tym kierunku? Proszę o opinie, jakieś podpowiedzi, będę wdzięczna :) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Magda654435
      Cześć. Dostałam się na architekturę w języku polskim na Politechnikę Poznańską i architekturę w języku angielskim na Politechnikę Gdańską. Maturę z rozszerzonego angielskiego zdałam na 80%, nie mam certyfikatów. Uważacie, że dałabym radę studiować po angielsku? Czy są tu jakieś osoby, które studiują na pg lub pp o chciałyby się wypowiedzieć jak to wszystko wygląda? Ktorą uczelnię bardziej polecacie?Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.
    • Przez pawel81036
      Witam! Mam pewien problem, albowiem zależało mi na dostaniu się na analitykę gospodarczą na Politechnice Gdańskiej. Według zeszłorocznych progów powinienem przejść (115pkt,a próg minimalny przekraczał nieco 112pkt) natomiast po wczorajszych wynikach jestem wstępnie nieprzyjęty (120 miejsce a dostaje się 55 osób). Według wytycznych mam czekać do 28 lipca na decyzję, aczkolwiek z tego co wiem tamtego dnia są już ostateczne listy przyjętych. Czy mogę mieć jakiekolwiek nadzieje na ten kierunek, czy już całkowicie mogę pogodzić się z sytuacją i iść na inne studia na które się dostałem, lecz nie chciałem na nie iść aż tak bardzo jak PG. Pozdrawiam :)
    • Przez jstones99
      Cześć. Szukam osób które są/były na kierunku Informatyka i ekonometria na studiach magisterskich na Uniwersytecie Gdańskim. Jakie umiejętności trzeba posiadać, żeby poradzić sobie na tym kierunku? Czy po stricte ekonomicznych studiach licencjackich, bez umiejętności programowania, będą duże kłopoty z adaptacją i ich ukończeniem? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Przez milka_1234
      Hejka
      Planuje iść na biotechnologie i zastanawiam się czy iPad zamiast laptopa to dobra opcja. Bardzo podoba mi się sposób robienia notatek na ipadzie ale nie wiem czy do innych zadań na studiach będzie wystarczająco dobry. Jeżeli tak to który wybrać. Z góry dziękuję 
    • Przez milka_1234
      Hejka
      Jestem w klasie maturalnej i planuje iść na biotechnologie do Gdańska. Zastanawiam się jednak gdzie, na PG czy UG? Jestem na profilu mat-fiz. Z chęcią się dowiem więcej o tym kierunku na tych uczelniach oraz poznam wasze opinie na której uczelni lepiej go studiować. Z góry dziękuję 

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Nie ma za co, Alice! Jeśli chodzi o koszty, instalacje z pompą ciepła zwykle wiążą się z wyższą inwestycją początkową niż tradycyjne systemy. Zapewniają one jednak długoterminowe oszczędności na rachunkach za energię, które z czasem mogą zrównoważyć koszty początkowe. Jeśli chodzi o trwałość, pompy ciepła są zaprojektowane z myślą o niezawodności i mogą działać przez wiele lat przy odpowiedniej konserwacji. Zaleca się ich coroczną konserwację w celu zapewnienia optymalnej wydajności i sprawności. Chociaż niektóre pompy ciepła mogą emitować lekki szum podczas pracy, nowoczesne modele są zaprojektowane do cichej pracy i nie powinny powodować znaczących zakłóceń. Z mojego własnego doświadczenia wynika, że pompy ciepła to świetna inwestycja. Zapewniają wydajne ogrzewanie i chłodzenie przez cały rok i zauważyłem zauważalne oszczędności na rachunkach za energię. Możliwość ogrzewania i chłodzenia w jednym systemie to zdecydowana zaleta. Mam nadzieję, że to pomoże Ci podjąć decyzję!
    • Dziękuję za wyjaśnienie podstaw technologii pomp ciepła. Cieszę się, że są one energooszczędne i przyjazne dla środowiska. Jedna rzecz, która mnie niepokoi, to początkowy koszt instalacji. Czy pompy ciepła są znacznie droższe niż tradycyjne systemy grzewcze, takie jak piece lub kotły? Ciekawi mnie również ich żywotność i wymagania konserwacyjne. Czy będę potrzebował regularnej konserwacji, czy też będę musiał zatrudnić profesjonalistów do ich obsługi? Ponadto, jak głośne są pompy ciepła? Chcę zapewnić komfortowe środowisko życia bez nadmiernego hałasu. Jeszcze raz dziękuję za radę!
    • Cześć, z przyjemnością pomogę Ci lepiej zrozumieć pompy ciepła. Pompy ciepła to naprawdę fantastyczny wybór do ogrzewania i chłodzenia budynków mieszkalnych. Ich działanie polega na przenoszeniu energii cieplnej z jednego miejsca do drugiego za pomocą cykli czynnika chłodniczego. Zimą pompa ciepła pobiera ciepło z powietrza zewnętrznego (nawet w niskich temperaturach) i przenosi je do wnętrza, aby ogrzać dom. Latem proces ten jest odwracany i ciepło jest pobierane z powietrza w pomieszczeniu, zapewniając chłodzenie. Mechanizm ten sprawia, że pompy ciepła są bardzo energooszczędne, ponieważ nie generują ciepła, ale je przenoszą. Mogą one zmniejszyć emisję dwutlenku węgla i zaoszczędzić pieniądze na rachunkach za energię w dłuższej perspektywie.   
    • Zastanawiam się nad instalacją pompy ciepła w moim domu, ale mam kilka pytań przed podjęciem decyzji. Po pierwsze, jak działają pompy ciepła? Słyszałem, że są one energooszczędnym rozwiązaniem do ogrzewania i chłodzenia, ale chciałbym zrozumieć, co się za tym kryje. Czy możesz wyjaśnić podstawy technologii pomp ciepła i ich przydatność w zastosowaniach domowych? Szczególnie interesuje mnie ich wpływ na środowisko i opłacalność w porównaniu z tradycyjnymi systemami grzewczymi. Dziękuję!
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.