Skocz do zawartości
streptopelia

Kryminologia, kryminalistyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Jestem w 3 klasie liceum i ostatnio zainteresowałam się kryminalistyką, mam odnośnie tego kilka pytań. Wiem, że kryminalistyka występuje jako studia magisterskie. Kryminologia, a raczej zawarta w niej psychologia i socjologia średnio mnie interesują; widzę siebie bardziej w laboratorium niż na sesjach z więźniami. Na jakie studia najlepiej pójść by mieć jak największe możliwości dostania się na kryminalistykę? Czy są to studia, na które ciężko się dostać? Jakie przedmioty są najczęściej brane pod uwagę w rekrutacji? Na jakich uczelniach najlepiej to studiować?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie kryminologia/kryminalistyka występują o 2 profilach. Oba te profile są opisane na forum ponieważ wątek był wiele razy poruszany. Poczytaj bo na pewno warto. Zresztą pierwsze co powinieneś zrobić to przeszukać forum bo byś znalazł odpowiedź na swoje pytania.

Oba profile studiów kilka lat temu wystapowaly na studiach licencjackich. Nie wiem jak jest teraz, trzeba by poszukać. Jak zobaczysz ofertę z poniższego linku to zauważysz że kierunek jest oferowany w całej Polsce o różnych profilach np. chemicznym - co byłoby odpowiedzią na Twoje potrzeby.

Co do odpowiedzi na kolejne pytanie. Jeśli chcesz pracować w laboratorium lub jako lekarz musisz skończyć studia medyczne - lekarskie. To tak naprawdę jedyna droga aby coś działać w tym temacie. Studia na tym kierunku raczej pomogą Ci w pracy o profilu bezpieczeństwo. 

Tutaj masz też całą bazę wiedzy na temat tego kierunku:

https://studia.pl/kierunki/kryminalistyka-kryminologia/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@streptopelia, chcesz zostać technikiem kryminalistyki i pracować w laboratorium? Idź do policji, bo tylko tam możesz nauczyć się tego zawodu. Nie pomogą Ci w tym żadne studia humanistyczne z kryminologii czy kryminalistyki.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez d2797
      Cześć,

jestem właśnie w trakcie studiów na kierunku socjologia, zamierzam iść w stronę kryminologii (taką też wybiorę specjalizację). Chciałem się dowiedzieć czy jest może tutaj ktoś, kto szedł podobną drogą i mógłby się wypowiedzieć. Na przykład gdzie próbować znaleźć jakieś praktyki/staże czy coś tego typu, właśnie "na początek". Najlepiej w Krakowie.
      Z góry dziękuję.

P.S. Bardzo proszę o powstrzymanie się od komentarzy zawierających opinie na ten temat typu " to bez sensu", "to nieopłacalny/mało przyszłosciowy kierunek", "to głupota" etc. bo anie odrobinę mnie nie interesują i nie są nawet w najmniejszym stopniu potrzebne A niestety takie komentarze królują.
    • Przez klaudyna
      Mam pytanie odnośnie rekrutacji na prawo. Gdzie najłatwiej się dostać jeżeli chodzi  o większe miasta. Najbardziej interesuje mnie Łodz, kraków ,warszawa, ale uwzględniam też inne miasta.Mam w tym roku mature i mimo,że spędzam dużo czasu na naukę. obawiam się ,że może powinąć mi się noga i liczba punktów   zbraknie do studiowania w wymarzonym mieście,  Z góry dzieki!
    • Przez d2797
      Witam,

jestem obecnie studentem I stopnia na kierunku socjologia. Dopiero na II stopniu mam możliwość wyboru specjalizacji i są to: "socjologia biznesu i zarządzania" oraz "kryminologia i dezorganizacją społeczna". Zarówno jedna, jak i druga opcja bardzo mnie interesują, ale podczas zajęć z metodologii badań spodobała mi się również inna opcja, którą chętnie bym rozwijał - badania, projekty, możliwość pracy w agencjach badawczych, etc. Dlatego chciałbym uzyskać jakieś porady, może literaturę wartą poznania dostępną w tym zakresie. Czy warto iść w tym kierunku? Czy do tego może dobrze było by rozpocząć jakiś dodatkowy kierunek studiów bądź kursy, które mogą być przydatne przy takiej opcji?
      Lub może ktoś jest w stanie wypowiedzieć na temat wyżej wymienionych specjalizacji (biznes, kryminologia) - literatura, opinie, praca? 

Za pomoc z góry dziękuję
    • Przez karolina14
      Chciałabym poradzić się kogoś w sprawie studiów. Jestem tegoroczną maturzystką i nie do końca wiem czym chce się zajmować w przyszłości, nie jestem ukierunkowana na konkretny zawód. Dlatego też waham się pomiędzy dwoma kierunkami, na które się dostałam: filologią angielską na UP w Krk lub turystyka i rekreacja na UEK w Krk. Jeśli chodzi o filologię, to myślałam nad tym, aby w drugim roku studiów dobrać kierunek zarządzenie, gdyż wiele osób twierdzi że po samej filologi nie ma dużo możliwości. Szczególnie ukierunkowuje się na zostanie tłumaczem lub pracę w biurze, nie na nauczyciela. A jeśli chodzi o turystykę to myśłałam nad pracą w hotelu lub biurze podróży. Tak wyobrażam sobie te kierunki i chciałabym spytać jak wy to widzicie? Który kierunek jest bardziej przyszłościowy i jaka droga ma więcej możliwości według Was? Czy po samej filologi nie ma pracy? Byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś chciałby mi doradzić i pomóc w podjęciu tej decyzji. Z gory dziękuje
    • Przez Quinlan
      Witajcie,
      Jestem na końcowym etapie I stopnia kierunku kryminologia w Wyższej Szkole Policji w Szczytnie. Do podjęcia pracy w MSWiA to wystarczy, lecz chcę kontynuować II stopień studiów stacjonarnych o zbliżonej tematyce. Czy macie jakieś propozycje poza kryminologią w Gdańsku/Białymstoku/Szczytnie/Warszawie (te uczelnie aktualnie rozważam jako kontynuację aktualnych studiów) do kontynuacji? Będę wdzięczny za każde informacje o możliwościach. Pozdrawiam.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
    • Słyszeliście o takim kierunku? Co o nim myślicie?
    • Jeśli chcesz połączyć filozofię z psychologią, to w Krakowie na Uniwersytecie Pedagogicznym jest kierunek "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". 
    • Taki kierunek może pomóc rozwinąć umiejętności miękkie, rozumienie człowieka i jego potrzeb, co może przydać się np. w coachingu, przy organizacji szkoleń dla pracowników firm albo w marketingu. Poza tym AI może nauczyć się programować, malować, śpiewać, żonglować, jeżdżąc na łyżwach i wykonując arię operową, wypełniać tabelki w excelu itp., ale nigdy nie zrozumie w pełni człowieka. To nasza najbardziej ludzka umiejętność i dlatego warto w nią zainwestować. Polecam artykuł o podobnym "niepraktycznym" kierunku: filozofii. https://rynekpracy.pl/artykuly/czy-warto-zatrudnic-filozofa
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.