Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 
Mam w planach wybrać się na inżynierię materiałów lub technologie chemiczna. Nie miałam rozszerzonej matmy, ale podstawa nigdy nie sprawiała mi problemu, a rozszerzenie zaczęłam robić na własna rękę od ok marca, jestem w trakcie i póki co wydaje mi się, że wszystko to kwestia poświęconego czasu i ilości rozwiązanych zadań, ale absolutnie nie twierdze, że studiuj matmę jest łatwa :) Na maturze zdawałam rozszerzona chemię. Mogę określić, że jestem z niej po prostu dobra. Ani wybitna, ani przeciętna.
Moje pytanie brzmi czy studiowanie na wymienionych przeze mnie kierunkach jest tak trudne jak plotka głosi?  
Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że „trudność” to wrażenie bardzo subiektywne. Ale musicie mnie zrozumieć dlaczego zadaje te pytanie. Nigdy nie miałam większego kontaktu z fizyką, matury z matmy rozszerzonej nie pisałam, jestem w połowie materiału. Po prostu się boje, że po pierwszych dwóch miesiącach okaże się że baaaardzo się przeliczyłam.
Czy na tych studiach ma znaczenie systematyczna praca i szczere chęci, czy też wybitnie ścisły umysł?
Wiem, ze dla większości z was pytanie to będzie niemalże śmieszne, ale naprawdę potrzebuje opinii  
Z góry dziękuje

11 godzin temu, Magda225 napisał:

Moje pytanie brzmi czy studiowanie na wymienionych przeze mnie kierunkach jest tak trudne jak plotka głosi?  

Plotka pewnie wzięła się z tego, że na wydziałach chemicznych na ogół zostają osoby, które nie dostały się nigdzie indziej, a wielu innych - ze względu na chemię prowadzoną od podstaw - traktuje 1. rok jako darmowe korki przed poprawą matury i następnie od razu ulatnia się na lekarski lub stomę, ewentualnie farmację. Niskie progi na politechnice = duży odsiew. Zwłaszcza wśród ludzi po biolchemach, którzy nie mieli rozszerzonej matmy, a ten przedmiot jako jedyny nie startuje od zera.

Będąc systematyczna dasz sobie radę, ale warto wiedzieć, że perspektywy po wydziale chemicznym nie należą do najlepszych, więc powstaje pytanie o opłacalność takiego wysiłku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Girls In Your Town - No Selfie - Anonymous Casual Dating https://SecreLocal.com Womens From Your Town - Anonymous Adult Dating - No Verify New Girls Brianna Bums Cheryl Blossom Lily Virgin FantasyBabe Anna Morison Brianna Bums Mia Milkers
    • Pierwsze wrażenie robi się tylko raz i wierz mi że kupujący oceniają ofertę oczami zanim w ogóle zapytają o metraż czy stan instalacji. Czasami wystarczy zmiana zasłon na jaśniejsze i schowanie starych zdjęć żeby wnętrze wydało się przestronniejsze i bardziej nowoczesne co przyciąga więcej chętnych. Jeśli szukasz konkretnych trików jak niskim kosztem odmienić wygląd salonu pod sprzedaż to warto zajrzeć do poradnika na stronie https://express-nieruchomosci.pl/blog/ bo tam bardzo rzetelnie opisali jak przygotować przestrzeń pod wymagającego klienta.
    • Do szkoleń najlepiej brać fantomy, które mają informację zwrotną o głębokości i tempie uciśnięć, bo to najszybciej uczy poprawnej techniki. Wytrzymałość też jest kluczowa, więc szukaj renomowanych marek sprzętu dydaktycznego, które mają wymienne części eksploatacyjne, jak płuca czy maski twarzowe. Polecam wejść na stronę https://rescuesystem.pl/, bo warto zobaczyć ich ofertę systemów szkoleniowych dla edukacji i ratownictwa.
    • Szykuję się do wystawienia mieszkania na sprzedaż i zastanawiam się czy warto inwestować w profesjonalny home staging czy wystarczy po prostu dobrze posprzątać. Czy te wszystkie zabiegi z dekoracyjnymi poduszkami i kwiatami faktycznie podnoszą wartość nieruchomości czy to tylko taki marketingowy chwyt który nie ma większego znaczenia przy negocjacjach ceny?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.