Jckob Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Witam, Mam pytanie, Czy jest coś takiego jak prestiż dyplomu po ukończeniu studiów (chodzi mi o kierunek weterynaria) ? Która z uczelnie w Polsce edukuje najlepszych lekarzy, tzn. dyplom ukończenia studiów jest bardziej "prestiżowy" ? Absolwentów, której uczelni pracodawcy chętniej przyjmują na staże lub zatrudniają ? Które z dyplomów mają jakieś znaczenie zagranicą ? P.S. Pytania dotyczą oczywiście kierunku weterynaria. Z góry dziękuję za odpowiedzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Weterynarii jest niewiele w kraju. Są prowadzone zarówno przez największe uczelnie jak i kilka mniejszych i mniej uznanych. Te ż dużych ośrodków dają największe poważanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2018 U weterynarzy bywałam w życiu częściej niż u lekarzy i powiem Ci jedno: pacjentom zwisa i powiewa, którą z tych uczelni kończyłaś/eś. Serio. Liczą się umiejętności i polecenia przez innych pacjentów (na forach hodowców różnych zwierząt polecani i odradzani weterynarze to zwykle najgorętszy temat). Bardzo cenione są też rzadsze umiejętności, typu specjalizacja (np, ortopedia, stomatologia) albo umiejętność leczenia rzadszych gatunków zwierząt (np. gryzonie, ptaki). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Ministerialne statystyki dotyczące absolwentów weterynarii wszystkich uczelni (http://ela.nauka.gov.pl -> wpisz "weterynaria") są bardzo dalekie od prestiżu, ale w obiegowej opinii kierunek wciąż stoi wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2018 Nigdy nie myślałam o weterynarii jako o prestiżowych studiach, choć był to mój wymarzony kierunek, kiedy byłam dzieckiem. Praca weterynarza jest trudna i co tu mówić brudna, pacjenci kopią i gryzą. Dla mnie to raczej zawód dla ludzi z powołaniem, a nie dla szukających prestiżu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...