Skocz do zawartości
madziaa8

Prawo czy finanse i rachunkowość?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

stoję właśnie przed jednym z ważniejszych wyborów, chodzi o kierunek studiów. Biorę pod uwagę prawo oraz finanse i rachunkowość. Oba kierunki w jakimś stopniu mnie interesują. Chcę wybrać tak, aby w przyszłości nie mieć problemu ze znalezieniem porządnej pracy. Co możecie mi doradzić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tia....Poczytaj forum. 

Studia pracy nie dają. Zarówno po jednym jak i drugim kierunku można znaleźć dobra pracę i się rozwijać. Pytanie co Cię bardziej interesuje. W czym czujesz się lepiej. I w czym chcesz się realizować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Łukasz napisał:

Tia....Poczytaj forum. 

Studia pracy nie dają. Zarówno po jednym jak i drugim kierunku można znaleźć dobra pracę i się rozwijać. Pytanie co Cię bardziej interesuje. W czym czujesz się lepiej. I w czym chcesz się realizować.

Rzecz w tym, że nie potrafię stwierdzić co bardziej chciałabym robić. Oba kierunki mają plusy i minusy. Dlatego chcę wziąć pod uwagę rynek pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to zły pomysł. A skąd wiesz co będzie za 30 lat? Jeśli nie czujesz pociągu to prawa to ja bym szedł w finanse. To wiedzą uniwersalna i przyda się na całe życie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z czystych statystyk wynika, że dziś łatwiej o pracę w finansach, no i nie trzeba do tego aplikacji. Ale to Twoje życie zawodowe, spędzisz tam duuuuużo czasu, więc to Tobie musi odpowiadać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FIR będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż prawo. Osobiście mam styczność z przedmiotami prawniczymi jak i ekonomicznymi. I wiem, że nigdy nie chciałabym powiązać swoich planów tylko z prawem, bo to bardzo zamknięte środowisko. 
 Tak jak napisała @aguagu nie musisz na finansach robić aplikacji. Dzięki FIR, możesz podjąć o wiele większy obszar pracy, niż tylko przerzucanie akt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Malutka napisał:

FIR będzie o wiele lepszym rozwiązaniem niż prawo. Osobiście mam styczność z przedmiotami prawniczymi jak i ekonomicznymi. I wiem, że nigdy nie chciałabym powiązać swoich planów tylko z prawem, bo to bardzo zamknięte środowisko. 
 Tak jak napisała @aguagu nie musisz na finansach robić aplikacji. Dzięki FIR, możesz podjąć o wiele większy obszar pracy, niż tylko przerzucanie akt.

Jaka to dziedzina, która łączy prawo i ekonomię?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba malutkiej chodziło o prawo.

Są kierunki Prawno biznesowe np na Wsb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.08.2018 o 17:44, madziaa8 napisał:

Jaka to dziedzina, która łączy prawo i ekonomię?

Zarządzanie i prawo w biznesie ;) UAM w Poznaniu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Milka29
      Witam,
      Poziom żałośnie mały
      matma 30%,
      Polski 56%
      Angielski 56%
      Tak wiem że to późno ale druga tura wciąż trwa.
      Na jakiej uczelni (prywatna, państwowa - bez różnicy) i na jaki kierunek w Stolicy z takimi wynikami mogę liczyć na przyjęcie?
      Nie będę ukrywał, chodzi przede wszystkim o dalszy pobór renty rodzinnej która jest mi przyznana, ale oczywiście też myślę o studiach w kategorii rozwoju.
      Jestem po prostu ciekawy czy i gdzie mogę sie dostać po takiej maturze. Koniecznie studia zaoczne.
      Wiem że moje podejście może się wydawać głupie ale ta renta to nie są małe pieniądze i były by świetnym dodatkiem do pieniędzy zarobionych.
      Myślę że z waszych propozycji wybiorę coś interesującego.
      Z góry dzięki

• Przez momox
      Hej! Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Rachunkowość oraz studia magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Biegły rewident. Chcę zrobić coś jeszcze w kierunku Informatyki. Drugi Magister (2lata) na kierunku Informatyka w biznesie lub studia podyplomowe (1rok) na kierunku Data Science: zaawansowana analiza danych. Nie wiem co lepsze czy drugi mgr czy ta podyplomówka.. Co mi otwiera drzwi do większych możliwości i jak pracodawcy patrzą na te dyplomy?
      Dzięki.
    • Przez violettatamara
      Gdzie lepiej studiować filologię angielską zaocznie na studiach licencjackich – KUL czy Akademia Nauk Stosowanych Wincentego Pola w Lublinie (AWP)?
      W AWP kierunek to "Filologia angielska z lingwistyką stosowaną (j. hiszpański)". W KUL-u w programie studiów jest j. niderlandzki. Nigdy nie miałam styczności z j. niderlandzkim, natomiast j. hiszpańskiego jako drugiego uczyłam się w gimnazjum i w liceum. Od roku studiuję dziennie zarządzanie w Lublinie i wolałabym nie zaczynać drugiego kierunku stacjonarnie. Nie chciałabym również studiować anglistyki dziennie, a zarządzania zaocznie, gdyż mogłabym mieć problem z przedmiotami związanymi z matematyką.
    • Przez Justyna9825
      Cześć wszystkim, jestem tutaj nowa. Jestem studentką II stopnia żywienia człowieka i dietetyki i w ramach mojej pracy magisterskiej badam opinię studentów na temat systemów znakowania żywności. Wiem, że niechętnie wypełniamy ankiety, ale obiecuję, że moja jest naprawdę krótka (do wypełniania w 2-3 minuty tak naprawdę), a ja będę dozgonnie wdzięczna za pomoc. Życzę Wam miłego dnia i powodzenia w nowym roku akademickim! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfK-eITCMLalg8s2KwgEVZoDAxFPF4NQcTymtl1EuFBBo7Leg/viewform?fbclid=IwAR2nrC9Qg4k-cEBUmG1j1jvKr6Efm9W7RFuQU0OlG5qsD8hRjlz-IcrFOVU 
    • Przez Strive
      Czy warto studiować prawo europejskie na UAM w Poznaniu? Dostałem się zarówno na ten kierunek, jak i na prawo w biznesie i trudno mi się zdecydować. Prawo europejskie jest bliżej moich zainteresowań i marzeń (języki obce, praca za granicą), ale słyszałem o tym kierunku opinie, że jest bezużyteczny i nic nie daje. Czy faktycznie tak jest? Czy warto studiować na tym kierunku?

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.