Skocz do zawartości
kinga469

architektura - Gdańsk czy Poznań?

Rekomendowane odpowiedzi

Zostałam przyjęta na studia na kierunku architektura zarówno w Poznaniu jak i Gdańsku i... nie mam pojęcia którą politechnikę wybrać. Czy są tu osoby studiujące na PG lub PUT i powiedzą coś więcej o swojej uczelni lub czym się kierować przy wyborze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam obie uczelnie. Rozum podpowiada Poznań. Serce Gdańsk. Gdańsk to świetne miejsce na studia i zycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz - a Poznań to gorsze miejsce na studia i życie? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie. Ale ja wolę Gdansk;) to moje zdanie ;) każdy ma swoje. Uwielbiam Trójmiasto. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Politechnika Poznańska uchodzi za ciut lepszą niż Gdańska, a do tego Poznań ma najniższe bezrobocie w kraju. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Łukasz napisał:

Znam obie uczelnie. Rozum podpowiada Poznań. Serce Gdańsk. Gdańsk to świetne miejsce na studia i zycie

Czemu Gdańsk to lepsze miasto do studiowania? Logiczniejszy wydaje się Poznań - miasto w środkowej Polsce, szybciej się rozwijające (tak mówią).

9 minut temu, aguagu napisał:

Politechnika Poznańska uchodzi za ciut lepszą niż Gdańska, a do tego Poznań ma najniższe bezrobocie w kraju. 

Obie są egzekwo w rankingu ogólnym (Perspektywy), a od ludzi przygotowujących do egzaminów słyszy się, że obie Politechniki mają ten sam poziom. Wskaźnikiem bezrobocia zbyt się nie sugeruję, po licencjacie na pewno będę robić magisterkę i wtedy mogę wybrać inną uczelnię.

W Gdańsku bardzo podobały mi się egzaminy wstępne, był nacisk na wyobraźnię przestrzenną i projektowanie. W Poznaniu trzeba było po prostu narysować jeszcze raz temat, który wystąpił chyba w każdej szkole rysunku na zajęciach (było to miejsce przeznaczone do rekreacji i wypoczynku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zlituj się i nie powołuje się na ten ranking. Bywałem 6 lat w Poznaniu bardzo często i w tym czasie bywałem w Gdańsku. Zawsze do Gdańska jadę z uśmiechem. Tam jest wszystko co potrzeba. Jest Sopot - miejsc A relaksu. Jest Gdańsk z piękną starówka. Zresztą z PG blisko do starówki. Świetna komunikacja i to zawsze 3 miasta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc Gdańsk jest super pod względem posiadania dostępu do morza, jest mega rozwinięty oraz jest tam wiele biur projektowych. Poznań jest bardzo przyjaźnie nastawiony w stronę studentów, posiada dobrą bazę architektów oraz politechnika jest bardzo nastawiona na studentów( słysząc z opini znajomych na PP)  Masz mega ciężki wybór. Jednak bym wybrała Poznań. Do Gdańska możesz pojechać na wakacje albo przeprowadzić się na magistra ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Malutka napisał:

Do Gdańska możesz pojechać na wakacje albo przeprowadzić się na magistra ;)

Na magistra raczej nie wybierałabym Gdańska, chodzi mi wyłącznie o inżyniera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Mikołaj20
      Cześć, zastanawiam się nad trzema kierunkami którymi są "Technologie wodorowe i elektromobilność" na PG, "Budownictwo" również na PG oraz "Eksploatacja i diagnostyka systemów technicznych" ze specjalizacją "Eksploatacja farm wiatrowych" na UMG. Mam problem ze znalezieniem informacji na temat energetyki wodorowej poza sloganami dotyczącymi "Polskiej strategii wodorowej", mam nadzieję że ktoś ogarnia ten temat i jest w stanie napisać czy ten sektor gospodarczy rozwinie się znacząco w ciągu 5 najbliższych lat. W kwestii "Farm wiatrowych", nie jestem pewny czy ta specjalizacja nie będzie zbyt ogólna, chodzi mi o to że jest ona czymś pomiędzy budową maszyn i zarządzaniem. Zastanawiam się czy nie lepiej skupić się stricte na przedmiotach technicznych i wybrać specjalizację "Diagnostyka urządzeń technicznych", nie ukrywam że bliżej mi do zarządzania niż elektroniki. Co do "Budownictwa", w ogóle warto robić ten kierunek? Słyszałem różne historie związane z brakiem pracy przez długi okres lub śmiesznymi zarobkami. Z góry dziękuję za odpowiedź.
    • Przez Wół
      Hejka 
      Skończyłam Ochronę Środowiska na UG (studia licencjackie) i chcę zrobić niestacjonarnie magisterkę z Inżynierii Środowiska na PG. Wiem, że po OŚ mogę rekrutować na ten kierunek, ale najpierw muszę uzupełnić różnice programowe. Czy ktoś wie na czym dokładnie to polega, nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji lub czy są jakieś zajęcia uzupełniające prowadzone przez np PG ?
      Dzięki za pomoc 
    • Przez kuba251
      Cześć wszystkim moja sytuacja jest trochę skomplikowana, ale liczę na waszą pomoc.

Jestem studentem 2 roku i pracuje w branży, dotychczas dzięki nauce zdalnej oaz IOS mogłem pracować pełnoetatowo, dodam, że studiuje na co dzień w Opolu, a pracuje w Poznańskiej korporacji, na moim kierunku nie ma możliwości przejścia na zaoczne, wracamy w październiku mury uczelni, ale pomyślałem o kilku wyjściach:

Studia eksternistyczne, zwłaszcza że u rodziców krucho z pieniędzmi i wspomagam ich, jak tylko mogę.

Przeniesienie do Poznania na studia, ale nie wiem, jak miałoby to wyglądać pod kątem logistycznym, zaliczenia egzaminów itp.

Rozpoczęcie studiów od nowa w Poznaniu-strata roku, nie wiem, czy można to jakoś "nadgonić" ?

Rezygnacja z pracy i powrót na studia -mam dostać awans i podwyżkę w ciągu kilku miesięcy więc trochę mi szkoda odpuścić.

Poczekać na następny lockdown i zdalne studia-trochę pół żartem pół serio, ale różnie może być.

Inne rozwiązania, o których nie pomyślałem ?

• Przez Magda654435
      Cześć. Dostałam się na architekturę w języku polskim na Politechnikę Poznańską i architekturę w języku angielskim na Politechnikę Gdańską. Maturę z rozszerzonego angielskiego zdałam na 80%, nie mam certyfikatów. Uważacie, że dałabym radę studiować po angielsku? Czy są tu jakieś osoby, które studiują na pg lub pp o chciałyby się wypowiedzieć jak to wszystko wygląda? Ktorą uczelnię bardziej polecacie?Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Wydaje mi się, że zapotrzebowanie na takie usługi może być spore, ponieważ współcześnie ludzie żyją w stresie biurokratyczno-geopolityczno-korporacyjno-jakimśtam, mówi się o kryzysie zdrowia psychicznego itp. Oczywiście w przypadku poważniejszego kryzysu albo np. depresji czy różnego rodzaju zaburzeń niezbędna jest profesjonalna terapia psychologiczna, czasem medyczna, ale różnego rodzaju doradztwo może pomóc osobom zdrowym radzić sobie z tym całym stresem.  Poza tym firmy zaczynają zwracać uwagę na kompetencje miękkie, może być potrzeba np. organizacji szkoleń dla pracowników. 
    • Jest podobny kierunek na, UP w Krakowie "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". Wprawdzie to nie Śląsk, ale zawsze jakaś opcja
    • Witam.Czy studiował ktoś ekonomię lub zarządzanie na UR w Krakowie?Chciałbym się dowiedzieć jaki tam jest poziom nauki i czy ciężko zaliczyć semestr.Interesuje mnie też poziom języków obcych. Dzięki wielkie za odpowiedzi,pozdrawian
    • Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.