architektura - Gdańsk czy Poznań?
dodany przez
kinga469, w Artystyczne
-
Podobna zawartość
-
Przez Mikołaj20
Cześć, zastanawiam się nad trzema kierunkami którymi są "Technologie wodorowe i elektromobilność" na PG, "Budownictwo" również na PG oraz "Eksploatacja i diagnostyka systemów technicznych" ze specjalizacją "Eksploatacja farm wiatrowych" na UMG. Mam problem ze znalezieniem informacji na temat energetyki wodorowej poza sloganami dotyczącymi "Polskiej strategii wodorowej", mam nadzieję że ktoś ogarnia ten temat i jest w stanie napisać czy ten sektor gospodarczy rozwinie się znacząco w ciągu 5 najbliższych lat. W kwestii "Farm wiatrowych", nie jestem pewny czy ta specjalizacja nie będzie zbyt ogólna, chodzi mi o to że jest ona czymś pomiędzy budową maszyn i zarządzaniem. Zastanawiam się czy nie lepiej skupić się stricte na przedmiotach technicznych i wybrać specjalizację "Diagnostyka urządzeń technicznych", nie ukrywam że bliżej mi do zarządzania niż elektroniki. Co do "Budownictwa", w ogóle warto robić ten kierunek? Słyszałem różne historie związane z brakiem pracy przez długi okres lub śmiesznymi zarobkami. Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Przez Wół
Hejka
Skończyłam Ochronę Środowiska na UG (studia licencjackie) i chcę zrobić niestacjonarnie magisterkę z Inżynierii Środowiska na PG. Wiem, że po OŚ mogę rekrutować na ten kierunek, ale najpierw muszę uzupełnić różnice programowe. Czy ktoś wie na czym dokładnie to polega, nigdzie nie mogę znaleźć dokładnych informacji lub czy są jakieś zajęcia uzupełniające prowadzone przez np PG ?
Dzięki za pomoc
-
Przez kuba251
Cześć wszystkim moja sytuacja jest trochę skomplikowana, ale liczę na waszą pomoc.
Jestem studentem 2 roku i pracuje w branży, dotychczas dzięki nauce zdalnej oaz IOS mogłem pracować pełnoetatowo, dodam, że studiuje na co dzień w Opolu, a pracuje w Poznańskiej korporacji, na moim kierunku nie ma możliwości przejścia na zaoczne, wracamy w październiku mury uczelni, ale pomyślałem o kilku wyjściach:
Studia eksternistyczne, zwłaszcza że u rodziców krucho z pieniędzmi i wspomagam ich, jak tylko mogę.
Przeniesienie do Poznania na studia, ale nie wiem, jak miałoby to wyglądać pod kątem logistycznym, zaliczenia egzaminów itp.
Rozpoczęcie studiów od nowa w Poznaniu-strata roku, nie wiem, czy można to jakoś "nadgonić" ?
Rezygnacja z pracy i powrót na studia -mam dostać awans i podwyżkę w ciągu kilku miesięcy więc trochę mi szkoda odpuścić.
Poczekać na następny lockdown i zdalne studia-trochę pół żartem pół serio, ale różnie może być.
Inne rozwiązania, o których nie pomyślałem ?
-
Przez Magda654435
Cześć. Dostałam się na architekturę w języku polskim na Politechnikę Poznańską i architekturę w języku angielskim na Politechnikę Gdańską. Maturę z rozszerzonego angielskiego zdałam na 80%, nie mam certyfikatów. Uważacie, że dałabym radę studiować po angielsku? Czy są tu jakieś osoby, które studiują na pg lub pp o chciałyby się wypowiedzieć jak to wszystko wygląda? Ktorą uczelnię bardziej polecacie?Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.
-