Skocz do zawartości
Fugl

Kierunki geograficzne, a języki obce? Wybór studiów.

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, aktualnie jestem w 2 liceum i jako, że jestem osobą, która musi każdą swoją decyzję dokładnie przemyśleć, już od dawna zastanawiam się na jakie studia się wybrać. Bardzo chętnie uczę się języków obcych i nie wyobrażam sobie, by nie związać mojej przyszłości w jakiś sposób właśnie z nimi. Z drugiej strony uwielbiam tak samo bardzo uwielbiam geografię i zastanawiam się czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie, które pozwoliłoby mi połączyć te dwie dziedziny? Sama rozmyślając na ten temat, wpadłam jedynie na pomysł studiowania np. skandynawistyki w Gdańsku ze względu na tamtejsze porty i połączenie ze Szwecją i nie tylko, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Mimo, że nie jest to kierunek łączący w sobie język i geografię, to jednak jakiś związek z tym ostatnim posiada. Aktualnie kontynuuję naukę angielskiego, niemieckiego i japońskiego, ale chętnie podjęłabym naukę czwartego języka z tym, że nie wiem czy jest taki sens skoro jeśli miałabym się wybrać na studia (a jeśli na moje poprzednie pytanie, odpowiedź brzmi "nie") to byłyby to raczej studia filologiczne/lingwistyka stosowana, gdzie ewentualnie zawsze znajdzie się możliwość studiowania języka od 0. Poza tym też zawsze w grę wchodzą certyfikaty z języków obcych, ale nie wiem na ile zdałyby się przydatne w pracy i na co by mi przyzwoliło posiadanie jedynie takiego papierka. Za wszelkie opinie nad moim rozwodem i sugestie z góry dziękuję. :) 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej dziewczyny, od kilku miesięcy mam problem z bardzo nieregularnym okresem. Raz przychodzi po 30 dniach, innym razem po 45… Do tego od jakiegoś czasu pobolewają mnie jajniki, szczególnie po jednej stronie. Trochę się martwię, bo nie wiem, czy to normalne, czy coś poważniejszego. Czy któraś z Was miała podobnie? Zastanawiam się, czy to mogą być jakieś torbiele albo coś z hormonami… Może polecicie jakiegoś ginekologa z Rzeszowa, do którego mogę się z tym udać? 
    • Warto zacząć od Nikiszowca – to zabytkowa dzielnica z ceglastą architekturą i fajnym klimatem. Jeśli interesuje Cię historia, to Muzeum Śląskie też może być warte uwagi, bo jest w fajnym, nowoczesnym budynku z widokiem na miasto. Na spacer polecam Dolinę Trzech Stawów, można tam trochę odsapnąć od miejskiego zgiełku. No i oczywiście Spodek – nawet jeśli nie ma akurat koncertu, to warto zobaczyć tę kultową budowlę. A jeśli wieczorem chcesz gdzieś wyskoczyć, to możesz zajrzeć do Sceny54 (https://scena54.pl/katowice/), mają różne imprezy, więc może akurat coś Ci podejdzie.
    • Zacznij od wrzucenia kilku stówek (jak najmniej) żeby poznać tylko mechanizm ale już działać na prawdziwych pieniądzach bo to zawsze jakieś emocje dodatkowe. Zastanów się najpierw w co chcesz inwestować inne konto można polecić na rynki zagraniczne inne na polskie ale radziłbym dom maklerski z Polski na start bo od zagranicznego nie otrzymasz pitu i będziesz musiał liczyć na piechotę Czasami warto jest zastanowić się nad inwestowaniem klasycznie, w srebro i złoto: https://mennicamazovia.pl/ I tutaj polecam szczególnie zerknać sobie do mennicy. 
    • Hej, wybieram się na weekend do Katowic i zastanawiam się, co warto tam zobaczyć. Nigdy wcześniej nie byłem w tym mieście, więc totalnie nie wiem, od czego zacząć. Interesują mnie ciekawe miejsca do spacerowania, trochę historii, ale też coś bardziej luźnego, jakieś fajne miejscówki na wieczór. Macie jakieś propozycje?
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.