Skocz do zawartości
Zurix11

Studia po których można wyjechać za granicę

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zastanawiam się jaki kierunek studiów byłby najlepszy tak aby po studiach wyjechać za granicę i pracować w tym zawodzie? Myślałam nad ekonomią lub logistyką. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani to ani to. Niestety. 

Nasz papierek jest nic nie warty za granicą. Aby tam pracować musisz skończyć studia tam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aguagu wiem, że kiedyś pisałaś o firze że można wyjechać za granicę, ale czy wiesz może jak to działa po ekonomii lub logistyce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zurix11, nic nie stoi na przeszkodzie do emigracji po żadnym cywilnym kierunku studiów. Inna sprawa, czy dane wykształcenie rzeczywiście pozwoli na pracę w tzw. zawodzie, czy może jednak tylko na fizyczną poniżej kwalifikacji. Najlepszą drogą do pracy za granicą jest po prostu doświadczenie w rozpoznawalnej, międzynarodowej firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gutek czyli uważasz, że logistyka jak i ekonomia będzie w miarę ok. Czy jednak może któryś z tych kierunków jest lepszym wyborem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zurix11, każdy kierunek jest tak samo "dobry " i "zły" zarazem. Jeśli myślisz, że ukończenie któregokolwiek z nich pomoże Ci zdobyć pracę w tzw. zawodzie za granicą, jesteś w ogromnym błędzie. Postaw się na miejscu pracodawcy, do którego aplikuje randomowy świeży absolwent uniwerku w Odessie czy innym Kiszniowie. Czy powierzyłabyś mu stanowisko na podstawie nieznanego sobie papierka..? No właśnie :)

W tym przypadku liczy się tylko doświadczenie w renomowanej firmie. Dzięki niemu, po dotarciu przynajmniej do poziomu samodzielnego specjalisty, być może uda Ci się załapać do pożądanej pracy za granicą. W tej samej lub innej firmie. Wcześniej graniczy to z cudem także z powodu dużo większej konkurencji. Na polskim rynku pracy, z racji wymaganej znajomości języka polskiego, konkurentem jest z reguły co najwyżej osoba z innego województwa, a w Europie Zachodniej nawet z drugiego końca świata. Tak więc samym dyplomem z Polski nie rzucisz na kolana żadnego zagranicznego pracodawcy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie do końca. Są takie zawody, z którymi bez problemu znajdzie pracę na tzw. Zachodzie bez problemu i bez doświadczenia. Ale mowa tu raczej o zawodach typu robotnik wykwalifikowany (elektryk, spawacz cokolwiek), albo o medycznych. Jak jesteś lekarzem lub pielęgniarką i znasz język kraju docelowego, to cię wezmą z pocałowaniem ręki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po obu kierunkach, które wymieniłeś bez problemu możesz znaleźć pracę za granicą. 

W dniu 28.08.2021 o 04:46, Łukasz napisał:

Nasz papierek jest nic nie warty za granicą. Aby tam pracować musisz skończyć studia tam

Nie zgadzam się, nie trzeba kończyć studiów w kraju, w którym chce się spędzić resztę życia. 

W dniu 6.09.2021 o 14:48, aguagu napisał:

Jak jesteś lekarzem lub pielęgniarką i znasz język kraju docelowego, to cię wezmą z pocałowaniem ręki. 

Nie w każdym kraju uznają dyplom lekarza, w niektórych polski dyplom nie jest uznawany i należy od nowa studia robić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Juliia
      Witam jestem w końcówce pisania pracy licencjeckiej. Piszę studium przypadku-cukrzyca ciążowe na kierunku dietetyki. Szukam osoby która może już pisała podobny temat lub kogoś kto mógłby mi pomóc, mam kilka pytań co do jednego z rozdziałów. 
    • Przez ToSemJa
      Zatrudnię na umowę zlecenie lub o dzieło Studenta studiów technicznych z Wydziału Mechanicznego do rysowania rysunków technicznych, rysunków 2D i 3D wg. wskazań zleceniodawcy. Praca w większości zdalna, wymagane 1-2 w tygodniu zgłoszenie się do siedziby firmy w celu konsultacji przesłanego rysunku, naniesienia koniecznych poprawek pod okiem zleceniodawcy itp. na ok 2-3h.

Wymagania
      Status Studenta do 26 roku życia
      Kierunek techniczny najlepiej wydział Mechaniczny
      Znajomość języka angielskiego
      Wyobraźnia przestrzenna
      Punktualność
      Chęć do pracy

Zapewniamy
      Umowę zlecenie lub o dzieło - do uzgodnienia
      Zadaniowy charakter pracy
      Praca hybrydowa

Tel. 787 005 528
    • Przez Meg1712
      Witam. Jestem studentem 1 roku ekonomii. Bardzo się cieszę z wyboru tego kierunku. Na drugim roku będę musiał wybrać specjalność (wybiorę na 99% ekonometrię/statystykę). Jedną z karier jaką rozważam jest data analyst. Po ukończeniu studiów licencjackich będę chciał iść na studia drugiego stopnia, i tu pojawia się moje pytanie. Myślę nad dwoma kierunkami:
      Analityka gospodarczą( ekonometria, matematyka, statystyka, big data i BI, pogramy informatyczne typu SQL i R itd)
      Informatyka w biznesie( wprowadzenie do języków R i Python, bazy danych, big data, HTML, tworzenie aplikacji)
      Który z tych dwóch kierunków byłby lepszy.
      Mogę dosłać więcej szczegółów (plan lekcji, prezentację kierunki, opis itd.)
      Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

• Przez kuba251
      Cześć wszystkim moja sytuacja jest trochę skomplikowana, ale liczę na waszą pomoc.

Jestem studentem 2 roku i pracuje w branży, dotychczas dzięki nauce zdalnej oaz IOS mogłem pracować pełnoetatowo, dodam, że studiuje na co dzień w Opolu, a pracuje w Poznańskiej korporacji, na moim kierunku nie ma możliwości przejścia na zaoczne, wracamy w październiku mury uczelni, ale pomyślałem o kilku wyjściach:

Studia eksternistyczne, zwłaszcza że u rodziców krucho z pieniędzmi i wspomagam ich, jak tylko mogę.

Przeniesienie do Poznania na studia, ale nie wiem, jak miałoby to wyglądać pod kątem logistycznym, zaliczenia egzaminów itp.

Rozpoczęcie studiów od nowa w Poznaniu-strata roku, nie wiem, czy można to jakoś "nadgonić" ?

Rezygnacja z pracy i powrót na studia -mam dostać awans i podwyżkę w ciągu kilku miesięcy więc trochę mi szkoda odpuścić.

Poczekać na następny lockdown i zdalne studia-trochę pół żartem pół serio, ale różnie może być.

Inne rozwiązania, o których nie pomyślałem ?

• Przez Hejoo
      Hej wszystkim, kilka lat temu zdawałem maturę , od 2 lat mieszkam i pracuje(agencja reklamowa) w Poznaniu, chciałbym rozpocząć w tym roku studia zaoczne w moim mieście, interesuje mnie szczególnie marketing/biznes/reklama. Widziałem na kilku forach wzmianki o kierunku zarządzanie i prawo w biznesie na UAMie, patrząc po sylabusie ciężko stwierdzić co to są za studia (zajęcia z ekonomii, prawa, psychologii, socjologii, zarządzania) więc może przynajmniej będzie to dobre miejsce do networkingu ?.
      Dodam także że bardzo poważnie myślę o starcie własnej firmy w ciągu najbliższych kilku lat i fajnie byłoby studiować coś co będę mógł zastosować w praktycznym działaniu.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.