Skocz do zawartości
Oliwia123

Zwrot opłaty za semestr

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. 

Mój mąż zaczął studia niestacjonarne trzy lata temu. W tamtym roku opłacił cały semestr zimowy 2017/2018 z góry. Miał niezaliczone jakieś przedmioty ale stwierdził, że je zaliczy. Między semestrem zimowym a letnim miał poprawić przedmioty więc zapłacił za kolejny semestr letni. Nie udało mu się jednak poprawić ocen, więc nie był już na żadnych zajęciach z semestru letniego i mniej więcej w lutym dostał list, że wykreślono go z listy studentów. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem a jeśli tak to czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy za semestr studiów na których nie korzystało się z zajęć dydaktycznych itp? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O wszystkim mówi regulamin lub umowa. Na każdej uczelni może być inaczej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałam już umowę z uczelnią i regulamin studiów i ani słowa w nim o zwrotach należności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dość dziwne. Jeśli zapłaciliście przed semestrem i mąż został skreślony przed semestrem to po prostu wystąpcie o zwrot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Azjatahaha
      Część.
       Mam pytanie czy jestem w stanie odzyskać pieniądze po skreśleniu z listy studentów ? 
       Sytuacja wyglądała tak że uczelnia skreśliła mnie z listy studentów za brak postępów w nauce . Po dacie skreślenia dostałem pismo o zapłaceniu ostatniej raty za semestr. Gdy nie opłacę w danym terminie sprawa zostanie skierowana na drogę sądową . Czy po takiej sytuacji jestem w stanie złożyć wniosek o zwrot pieniędzy za okres w którym nie uczestniczyłem na studia ? 
    • Przez CtrlJinn
      Cześć, mam kilka pytań związanych z powtarzeniem I roku studiów na uczelni publicznej (UW)
      - W cenniku znalazłem taką informację: "powtarzanie roku studiów pierwszego stopnia: Suma opłat za każdy powtarzany przedmiot, nie więcej jednak niż 2100 zł." Czy to oznacza, że powtarzam jedynie te przedmioty, których nie zaliczyłem? Czy wszystkie? 
      - Jeżeli wszystkie, to czy nie lepiej byłoby jeszcze raz dostać się na dany przedmiot i zacząć od początku za darmo? Czy istnieje taka możliwość? 
      - Czy jeżeli nie zaliczę przedmiotu rozłożonego na 2 semestry, mogę poprawiać tylko 1 semestr? 
      Z góry dziękuję, pozdrawiam.
    • Przez Martyna28
      Wybrałam 3 kierunki na jednej uczelni i je opłaciłam. Opłata pojawiła się na moim koncie następnego dnia. Potem postanowiłam dobrać jeszcze dodatkowe 3 kierunki, bo zależy mi na tej uczelni. To było w sobotę, więc spodziewałam się, że opłata dotrze w poniedziałek. Sprawdzam dziś co jakiś czas, ale ciągle się nie pojawia. Zaczynam się martwić, że nie można wysyłać dodatkowych opłat czy coś. Niby numer rachunku się nie zmienił i na pewno ją wysłałam... Martwię się, bo dzisiaj jest ostatni dzień wysyłania opłat.
    • Przez szczepann
      Cześć, tym razem przyjazny serwis cashback!
      Refunder.pl to serwis oparty na idei cashback. Zarejestrowani użytkownicy mogą kupować we współpracujących z nim sklepach i odbierać zwroty za dokonane zakupy. Obecnie do serwisu podpiętych jest ponad 500 sklepów online. Rejestracja jest darmowa!
      Wypróbuj i zarejestruj się! Sprawdź ile możesz zaoszczędzić.
      Refunder.pl
      Pozdrawiam

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
    • Słyszeliście o takim kierunku? Co o nim myślicie?
    • Jeśli chcesz połączyć filozofię z psychologią, to w Krakowie na Uniwersytecie Pedagogicznym jest kierunek "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". 
    • Taki kierunek może pomóc rozwinąć umiejętności miękkie, rozumienie człowieka i jego potrzeb, co może przydać się np. w coachingu, przy organizacji szkoleń dla pracowników firm albo w marketingu. Poza tym AI może nauczyć się programować, malować, śpiewać, żonglować, jeżdżąc na łyżwach i wykonując arię operową, wypełniać tabelki w excelu itp., ale nigdy nie zrozumie w pełni człowieka. To nasza najbardziej ludzka umiejętność i dlatego warto w nią zainwestować. Polecam artykuł o podobnym "niepraktycznym" kierunku: filozofii. https://rynekpracy.pl/artykuly/czy-warto-zatrudnic-filozofa
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.