Patty97 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Hej, w tym roku wybieram się na studia, niestety moja matura nie byla powalajaca, ponieważ długo chorowalam i nie poprawialam jej w tym roku. Polski 88 rozszerzenie Matematyka 90 podstawa Angielski 82 podstawa Zawsze byłam dobra z matmy i nigdy nie mialam z nia problemów. Chciałabym zaocznie studiować finanse i rachunkowość na UE, jednak myślę też o jakimś kierunku dziennym, który by zwiększył później moje możliwości na rynku pracy. Myślałam o zarządzaniu i inżynierii produkcji( na tym są niskie progi na UE) oraz o Inżynierii Srodowiska ( choć to raczej nie wiąże się z finansami ale jest niski próg na Pwr) . Może Wy podpowiecie mi co wybrać, jaki drugi kierunek jest odpowiedni i na który mogę się dostać z moimi wynikami. Ja już się sama pogubilam w tym wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patty97 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 A może studiować fir dziennie (bo jest taka szansa) a prawo zaocznie ? Co sadzicie jakie polaczenie wybrac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Progi na niektóre kierunki są niskie, a na inne wysokie z jakiegoś powodu. Progu na FiR są wysokie, bo w dzisiejszych czasach specjaliści od finansów mają dobrą sytuację na rynku pracy. Na ZiIP i IŚ są niskie. Jak myślisz dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patty97 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Tak, masz racje. Mam szansę dostać się na dzienną, ale chyba tryb zaoczny bardziej mi odpowiada. Może zrezygnuje z drugiego kierunku i będę pracować . Czy konczac zaoczne Fir będę gorzej traktowana ? A może właśnie lepiej studiować zaocznie i szukać od razu jakiś staży w banku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Progi nie zawsze świadczą o perspektywach. Na przykład na UG poprzednio wyższe były na kryminologii i bezpieczeństwie narodowym niż na wspomnianych FiR, co nie znaczy, że absolwenci tych pierwszych mają przed sobą świetlaną przyszłość. Cytat Myślałam o zarządzaniu i inżynierii produkcji( na tym są niskie progi na UE) oraz o Inżynierii Srodowiska ( choć to raczej nie wiąże się z finansami ale jest niski próg na Pwr) Odpowiedz sobie co w ogóle chcesz robić w życiu i co Cię interesuje Cytat A może właśnie lepiej studiować zaocznie i szukać od razu jakiś staży w banku? Realne szanse na jakikolwiek staż masz dopiero na semestrze dyplomowym studiów I stopnia. Wcześniej jesteś pracownikiem niewykwalifikowanym bez wartości dodanej dla pracodawcy. PS: Jeżeli wybierz porządne studia, to nie starczy Ci czasu na dwa kierunki. Oczywiście nie da się też pracować w finansach i technice jednocześnie, więc sens takiej kombinacji można postawić pod znakiem zapytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patty97 Opublikowano 24 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Jakie to sa wg Ciebie porządne studia ? Faktycznie te kierunki nie sa trafnym połączeniem. Najbardziej z podanych interesują mnie finanse i rachunkowość .Przeglądałam programy studiów i to wydaje się być dla mnie. Wiem ze na początek w banku nie popracuje, myślałam o jakiejś zwykłej pracy a potem ewentualnie po licencjacie coś w bankowości. Co byście zrobili na moim miejscu, szli na dzienne czy zaoczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Idąc na PWr z pewnością nie znajdziesz czasu na robienie dwóch kierunków, między którymi nie będziesz mogła przepisać sobie żadnych przedmiotów (no może poza matematyką). Studia techniczne wymagają dużego nakładu pracy własnej. Tym bardziej, gdy nie zdało się rozszerzonej matematyki na wysokim poziomie, czyli ma się braki ze szkoły średniej. Nie bez powodu niski próg najczęściej oznacza duży odsiew. Jeżeli chcesz iść na FiR to nie łap się byle czego. Jak Ci się poszczęści to w trakcie studiów przeniesiesz się na dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 To prawda, że wysokie progi nie zawsze są dowodem przydatności kierunku. (Jak szłam na dziennikarstwo, było 14 osób na miejsce ). Ale FiR to dobry kierunek, absolwenci są poszukiwani, a do tego Ci się podoba. Nie ma sensu kombinować z czymś, co tak naprawdę Cię nie kręci i się pewnie do niczego nie przyda. Lepiej poświęć ten czas na dodatkowe kursy językowe, to Ci bardziej zaprocentuje w przyszłej pracy zawodowej. Czy dzienne czy zaoczne to zależy od wielu czynników. Po pierwsze, czy ten kierunek da upchnąć w zajęciach weekendowy bez dużych strat w programie. Po drugie, na ile da się pracować w zawodzie jako student. W niektórych zawodach się da, w innych raczej niewiele zwojujesz, a pracować w sklepie, jak Cię kasa nie ciśnie, jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 FiR to dobry kierunek, w dodatku nie tak przemęczający, jak kierunki techniczne - o czym wspomniał Gutek. Natomiast studiowanie dwóch kierunków jest bezcelowe, w tym samym okresie pisałabyś dwie prace dyplomowe, w dodatku z dwóch różnych dziedzin. O staże w finansach też łatwiej niż o staże w naukach technicznych - na staż "techniczny" nie masz szans wcześniej niż na 3 roku studiów, natomiast na finansach można już na 2 roku spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 25 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Też bym raczej poszła w doświadczenie i w języki (one naprawdę się w finansach przydają) niż w kolekcjonowanie kierunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...