Skocz do zawartości
Jakub22010020

Matematyka - jaka specjalność?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, już coraz mniej czasu do wyboru kierunku studiów a ja nie jestem pewien swego wyboru.

Przez wiele lat chciałem iść na informatykę ale w liceum pchnęło mnie w kierunku matematyki, nie wiem jednak jaką specjalność wybrać.

Nie chciałbym pracować później w szkole. Co do wyboru uczelni to raczej będzie to UAM w poznan.studia.net, więc mogę wybrać te specjalności:

Tak jak pisałem - teorytyczna raczej odpada. Najbardziej przemawia do mnie specjalność finansowa ale jest o tym bardzo mało informacji w internecie.

Czytałem równiez opinię że po trudnej Matematyce Finansowej robi się identycznie to samo co gość po Finansowości i Rachunkowości.

Proszę o pomoc jak i opinie.

Dzięki!

Hej,

Wybor specjalności nie jest az taki ważny. I tak roznic się beda przedmioty specjalizacyjne. Podstawa programowa ta sama. Najczęściej specjalizacje wybiera się po 1 lub 2 semestrze. Rzadko wczesniej.

Ale jesli juz chcesz wybierać to fajna opcja jest analiza danych. Powstali to w tej chwili nawet jako kierunek ale w Lodzi.

Przeczytaj sobie

http://www.kierunki.net/lupa/4314-unikatowy-kierunek-w-polsce-analiza-danych-3-5-letnie-studia-inzynierskie-na-wydziale-matematyki-i-informatyki-uniwersytetu-lodzkiego

Po matematyce finansowej masz tylko zatrudnienie w tej samej branży co po FIRze jednak na innych stanowiskach. Na stanowiskach analitycznych a nie ekonomicznych.

Czyli z tych wszystkich wybierałbyś Analizę Danych?

A czym się różni Stosowana od Finansowej? Na stronie UAM opis jest mylący

- matematyka finansowa i aktuarialna - absolwenci tej specjalności mogą być zatrudniani w sektorze finansowo-ubezpieczeniowym, bankach, korporacjach gospodarczych, instytucjach inwestycyjnych, ubezpieczeniowych, a także w administracji skarbowej i gospodarczej różnych szczebli,

- matematyka stosowana - absolwenci tej specjalności mogą być zatrudnieni w instytucjach wykorzystujących metody matematyczne np. w bankach, firmach ubezpieczeniowych, handlowych i zakładach przemysłowych,