Skocz do zawartości
Agnieszka

II Małopolskie Targi Żywności pod hasłem „Zasmakuj z UR” oraz Święto Plonów 2015 na krakowskim Uniwersytecie Rolniczym

Rekomendowane odpowiedzi

W dniach 26-27 września 2015r. odbędą się II Małopolskie Targi Żywności pod hasłem „Zasmakuj z UR”, które będą miały charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu.

 


Porady dietetyczne, prezentacje produktów tradycyjnych i regionalnych, pokazy tańca, zabawy z animatorami, wykłady, warsztaty artystyczne, konkursy to tylko część atrakcji które czekają na odwiedzających II Małopolskie Targi Żywności, odbywające się pod hasłem „Zasmakuj z UR” połączone z sobotnim Świętem Plonów UR. Organizatorem wydarzenia jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Wstęp wolny.

 


W sobotę, tj. 26 września Targi trwać będą od 10.00 do 18.00, a w niedzielę – 27 września od 9.00 do 17.00. Wszystko to na terenie kampusu Uniwersytetu Rolniczego, przy ul. Balickiej 253. Uroczyste otwarcie wydarzenia nastąpi 26 września br. o godzinie 11:00. 

 

Co jeść? Jak jeść? Kiedy jeść? O tym, że zdrowe odżywianie polega na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników, w odpowiednich ilościach i proporcjach wie już prawdopodobnie każdy. Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów ma być propagowanie idei zdrowego odżywiania się. To także odpowiedź na rosnące zainteresowanie Małopolan produktami tradycyjnymi i regionalnymi. 

 

W Targach udział weźmie 50. wystawców z Małopolski. Swoje wyroby prezentować będą zarówno producenci przetworów mlecznych, jak też wędliniarskich, czy soków.

Nie zabraknie produktów pszczelarskich, tradycyjnego pieczywa, wyrobów garmażeryjnych (w tym pierogów) i wielu innych.

 

W trakcie Targów czas umilać nam będą zespoły folklorystyczne, których występy będzie można oglądać na specjalnie przygotowanej scenie. Wystąpią m.in.: Zespół Góralski Skalni z UR, Zespół Okocanek z Okocimia oraz Zespół Śpiewaczy Górzanie. Oczywiście nie zabraknie Mistrza Polski w konkursie o „Róg Wojskiego” – Zespołu Sygnalistów Myśliwskich Hagard z UR. W trakcie wydarzenia odbywać się będą również pokazy karte, taekwondo, baletu. Planowane jest, także wspólne odtańczenie Zumby – modnego w ostatnim czasie tańca latynoamerykańskiego połączonego z fitnessem.

 

W namiotach Wydziału Hodowli i Studia na kierunku biologia Zwierząt warto zobaczyć prezentacje żywych zwierząt futerkowych, a także gospodarskich – kaczek, kur, gęsi. Dodatkowo w namiotach Wydziału Technologii Żywności planowane są konsultacje dietetyczne, analizy składu masy ciała itp.

Każdy z odwiedzających otrzyma smaczne jabłko z sadów Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego

 

Przez cały czas trwania Targów odbywać się będą otwarte wykłady na tematy związane z żywnością i odżywianiem. Dowiemy się z nich m.in. wszystkiego na temat ziół, znaczenia diety w powstawaniu osteoporozy, walorów wołowiny i wieprzowiny, czy zasad działania ekologicznych farm.

 

Dzięki współpracy z Klubem Kultury Mydlniki, przez cały czas trwania Targów odbywać się będą warsztaty ceramiczne, plastyczne, pokazy florystyczne i wiele innych atrakcji. Dodatkowo animatorzy organizować będą zawody, gry i zabawy dla dzieci. Będzie malowanie twarzy i wesołe miasteczko bez granic. 

 

 

Ramowy program targów:

 

26 września 2015

10:00 Otwarcie Targów dla zwiedzających

11:00 Oficjalne otwarcie Targów

Strefa Fitness: Pokazy tańca oraz porady trenerów personalnych

Strefa Edukacja: Wykłady popularnonaukowe wg planu szczegółowego

Strefa Rozrywka: Bezpłatne atrakcje dla dzieci, zabawa pod opieką animatorów

18:00 Zamknięcie Targów

 

27 września 2015

9:00 Otwarcie Targów dla zwiedzających

Strefa Fitness: Pokazy tańca oraz porady trenerów personalnych

Strefa Edukacja: Wykłady popularnonaukowe wg planu szczegółowego

Strefa Rozrywka: Bezpłatne atrakcje dla dzieci, zabawa pod opieką animatorów

17:00 Zamknięcie Targów

 

W trakcie targów odbędzie się konkurs o Puchar Rektora UR w kategorii „Najsympatyczniejszy Wystawca”.

 

 

Patronat honorowy nad Targami sprawują: prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady – rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Marek Sawicki – minister rolnictwa i rozwoju wsi; Władysław Kosiniak-Kamysz – minister pracy i polityki społecznej oraz Marek Sowa – marszałek województwa małopolskiego.

 

Dla odwiedzających gości dostępny będzie bezpłatny parking. Na miejsce Targów dojechać będzie można także komunikacją miejską, autobusami linii: 139, 208, 218, 226, 439.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.





  • Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

    • Jeśli przykładasz dużą wagę do codziennej stylizacji i lubisz zawsze czuć się piękna, z pewnością wiesz, że perfumy są nieodłączonym elementem dnia. Należy dobierać je jednak do okoliczności, pH skóry, a nawet pory roku.
    • Hugo Boss Energise z pewnością można opisać jako energetyczne i pobudzające – takie jak nadchodząca pora roku. Zapach jest trwały i silny, utrzymuje się na ciele przez cały dzień, a na odzieży nawet do kilku dni. Stanowi połączenie drzewa cytrusowego, mandarynki, kardamonu i kolendry.
    • Witajcie,  ostatnio rozważam studiowanie dietetyki na mgr bo Polskie Towarzystwo Dietetyków składa ustawę o regulacji zawodu dietetyka jako medycznego więc bardzo możliwe, że w najbliższej przyszłości osoby po dietetyce otrzymają Prawo Wykonywania Zawodu więc automatycznie będą miału uregulowaną pensję i pozycję z własnym samorządem jak lekarze, pielęgniarki czy farmaceuci.  Osobiście interesuje się dietetyką i rozważam robienie studiów magisterskich niestacjonarnie, tylko mam wątpliwości, czy to ma sens skoro ciągle słyszy się, że perspektywy nie są dobre ponieważ bardzo dużo absolwentów dietetyki jest obecnych na rynku pracy przez co wysoka konkurencja jest.  Mam też opcję wyjazdu za granicę i chętnie z niej skorzystałbym tylko waham się, ponieważ nie wiem, czy całe życie chciałbym mieszkać w innym kraju i dlatego rozważam tą dietetykę jako taką alternatywę, gdy za kilka lat chciałbym wrócić i wiem, że gdy ten kierunek zostanie uregulowany to raczej już nie będzie szansy na robienie magisterski bez licencjata z tego kierunku a nawet może stać się 5-letnia.  Co o tym sądzicie, czy według Was warto inwestować kolejne 2 lata czy lepiej postawić wszystko na 1 kartę i wyjechać?  
    • Holandia, kraj tulipanów, malowniczych kanałów i rowerów, jest jednym z najbardziej fascynujących miejsc na mapie Europy. Dla wielu z nas marzenie o zwiedzeniu Amsterdamu czy urokliwych wiosek jest jak spełnienie marzeń. Jeśli również masz tę wyjątkową okazję, zastanawiasz się pewnie nad wyborem środka transportu.
  • Najpopularniejsze tematy na forum

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.