wlbird Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Zaznaczę, że nie znam się zbytnio na miastach. Gdzie najlepiej studiować finanse i rachunkowość? Proszę o uczelnie, o których sądzicie, że są dobre i sprawdzone w tym kierunku lub o miasta, które sądzicie, że są dobre do studiowania. Ja złożyłem już na dwa uniwerki: Uniwersytet Ekonomiczny w poznan.studia.net i Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu. Chcę złożyć do jeszcze jednego miasta. Czy Uniwersytet Łódzki będzie dobrym wyborem? Bardzo proszę o pomoc, zostało kilka dni, więc wszelkie informacje naprawdę będą dla mnie na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Na pewno Toruń, Gdańsk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlbird Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 @Łukasz, a Toruń jest przyjazny pod względem praktyk na takim kierunku? Gdańsk trochę mi akurat nie pasuje. A co z tą Łodzią? Zły pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Łódź jest ok. Tak, Toruń jest przyjazny pod względem praktyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlbird Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 @Łukasz, a co z Wrocławiem? Jak tamtejszy uniwersytet ekonomiczny? Jeśli się dostanę, to zastanawiać się jeszcze nad wyborem, czy celować we Wrocław? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlbird Opublikowano 5 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Wziąłem udział w rekrutacje na finanse i rachunkowość na UE we Wrocławiu. Z tego, co słyszałem, ten kierunek prowadzą dwa wydziały - ZIF i WNE. Ja bym chciał studiować na ZIF, jednak nie wiem na jaki wydział się zrekrutowałem i nie wiem jak to sprawdzić. Czy jest tak, że rekrutuje się na uczelnie, a nie na wydział, czy jednak będę musiał to zmieniać, jeśli jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Powinien być podział na wydziały zaznaczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Wrocław jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlbird Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 @Łukasz Czy w razie przyjęcia mnie na nie ten wydział co chciałem będę mógł bez problemu go zmienić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Nie. To jest już później spory kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Admin jest z Torunia, więc nie jest obiektywny. To małe i urocze miasto, ale rynek pracy to tam niestety ssie. Wrocław i Poznań to duże lepsze wybory. Łódź to też niezły strzał. Może i nie jest to ładne miasto, ale trzecie co do wielkości w Polsce, jest tam naprawdę sporo firm i do tego koszty utrzymania są niskie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Wszyscy od 20 lat uciekają z Łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Wybieranie uczelni pod kątem przyszłego miejsca pracy wydaje się raczej słabe, bo nic nie stoi na przeszkodzie do poszukiwania jej w dowolnej części kraju. Dlatego wielu studentów zostaje raczej w swoich stronach albo możliwie najbliżej. Inna sprawa, że praca po FiR to nie tylko korporacje w kilku topowych miastach. W zasadzie każda większa firma, niezależnie od profilu działalności, ma jakiś dział finansowy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Gutek, czekanie ze zbieraniem doświadczenia zawodowego do zakończenia studiów to w większości przypadków kiepski pomysł. W finansach doświadczenie jest ważne, więc zdecydowanie radziłabym zacząć coś robić już pod koniec studiów i dobrze by było, gdyby było gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Niestety z wymienionych tu miast Toruń byłby dla mnie ostatnim wyborem, bo może i mają piękną Starówkę i dobre pierniki, ale centrum przemysłowe kraju to to nie jest i z dostępnością fajnych staży chociażby może być słabo. Wrocław to dobry wybór, bo miasto jest duże, dość bogate, prężnie się rozwija, ale tu minusem są chociażby koszty utrzymania, bo jest niestety dość drogo. Poznań też nie jest zły, ma najniższe bezrobocie w Polsce. Ale Łodzi też bym nie skreślała i to wcale nieprawda, że wszyscy tak stamtąd uciekają. Akurat moja siostra cioteczna mieszka w Łodzi i jest po FiR na UŁ. Pracuje w centrum rozliczeniowym dużego banku i nie jest to jedyne takie centrum w Łodzi. Otwieranie takich zapleczy usługowych w Łodzi jest po prostu tańsze, a do tego jest blisko do Warszawy, jak ktoś potrzebuje przejechać na spotkanie, to zrobi to w godzinę z hakiem. W Łodzi jest sporo dużych firm i każda z nich potrzebuje usług finansowych. Wielu ludzi jeździ z Łodzi do Warszawy codziennie do pracy, bo tu jednak pensje są wyższe. Za to wielu warszawiaków jeździ tam na zakupy, bo taniej. Moja siostra może by i zarobiła trochę więcej w Warszawie, ale przy łódzkich kosztach utrzymania żyje jej się całkiem nieźle. Nieruchomości są tam bardzo tanie, także wynajem, a nie oszukujmy się, że to ma duże znaczenie dla większości studentów. Co więcej, w najbliższych latach miedzy Łodzią a Warszawą ma powstać największy w kraju port lotniczy, a to się wiąże z rozwojem infrastruktury i przyciąganiem kolejnych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Z Łodzi w ciągu 20 lat uciekło ponad 200 000 osób. Łódź jest dalej zaniedbana. Jeśli patrzysz na Toruń to po części jeśli chodzi o pracę patrzysz na Toruń plus Bydgoszcz bo do Fordonu mam 30 min drogi samochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Różne powody jednych wyganiają, a innych przyciągają do różnych miast. Tak więc wszystko zależy od punktu widzenia. Poszczególne miasta warto porównywać nie tylko pod względem popytu na absolwentów danego kierunku, ale również ich podaży. W tym przypadku czasem zdarza się, że mniejsze miasta okazują się lepsze na start z powodu ograniczonej konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wlbird Opublikowano 8 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 16 godzin temu, Łukasz napisał: Nie. To jest już później spory kłopot. Jak sprawdzić na który wydział rekrutowałem? I jak rekrutować na ten, na który chcę, skoro nie widziałem nic do wyboru? Widzę tylko w systemie irk, że moja "jednostka organizacyjna" to "Kierunek ekonomia i finanse". Jak w ogóle uczelnia może mieć ten sam kierunek na dwóch różnych wydziałach? Z tego, co widzę, to wybór miasta jednak nie przesądza o całej przyszłej karierze, dlatego raczej wybiorę po prostu tam, gdzie mi najwygodniej. A wracając do tematu - naprawdę, jak ogarnąć teraz te potencjalne przyjęcie na zły wydział? To dla mnie teraz naprawdę bardzo ważne, jeśli później może być tak spory kłopot. Aha, jeszcze jedno W rekrutacji do Poznania wybrałem datę wydania świadectwa maturalnego na 01-01-1990, bo jeszcze nie miałem go wtedy odebranego. Jednak teraz nie mogę tego zmienić, mogę edytować jedynie dane osobowe. Może tak zostać, czy musi być opcja zmiany? Numeru świadectwa też nie podałem. Dodam, że w rekrutacji do Uczelnie we Wrocławiu edytowałem wszystko bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...