rafcik246 Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Cześć wszystkim, słuchajcie już niedługo będę musiał zdecydować jakie studia wybrać. Aktualnie jestem w klasie maturalnej technikum mechanika i budowa maszyn specjalizacja obróbka skrawaniem. Swoją przyszłość wiąże z kontynuacja tego kierunku w zakresie programowania i obsługi maszyn sterowanych numerycznie (CNC). I teraz nie mam pojęcia który z kierunków będzie dla mnie lepszy na politechnice mechanika i budowa maszyn czy inżynieria produkcji, kolejne pytanie która z uczelni wybrać politechnika krakowska odległa ode mnie o 300km czy lubelska oddalona o 50km, jak wygląda tam poziom nauczania czy ciężko się utrzymać? Czy warto jechać tak daleko bo niby "prestiż", "tam lepiej cię nauczą". Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2019 Zdecydowanie wybierz MiBM - to kierunek dający konkretne umiejętności. Inżynieria produkcji - jest o wszystkim i o niczym. Dobra dla kogoś niezdecydowanego. Co do uczelni to już kwestia gustu. Czy chcesz mieszkać po studiach w Krakowie? Jeśli nie to czy jest sens tam jechać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 18 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgadzam się z adminem. Mechanika to konkretna wiedza. Możesz jeszcze wziąć pod uwagę automatykę. Co do wyboru miasta, to weź pod uwagę, że rynek pracy w Lublinie ssie, a już zwłaszcza taki techniczny. Trudniej tam będzie o fajne praktyki czy jakąś pierwszą pracę. Kraków to jednak większy rynek i większe możliwości rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 Przede wszystkim wybierz kierunek, na którym jest specjalność zorientowana na CNC/techniki wytwarzania, bo nie ma sensu męczyć się z tym, co w ogóle nie interesuje. Takie zdarzają się nie tylko na MiBM, ale także (nie wiem czy przypadkiem nie częściej) mechatronice, a czasem też ZIP/IP. W dniu 17.02.2019 o 18:29, rafcik246 napisał: Czy warto jechać tak daleko bo niby "prestiż" Ani Lublin ani Kraków nie są rajem dla inżynierów. O pracę tradycyjnie najłatwiej na całym Śląsku i w Wielkopolsce. Ponadto tzw. "prestiż" to głównie PW, AGH i PWr, reszta to druga i niższe ligi. Jednak to przede wszystkim od Ciebie zależy, czego się nauczysz. Sukcesy w branżowych konkursach SIMP odnoszą nawet ludzie po marnych PWSZ, więc jak widać wszystko jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 20 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2019 W dniu 17.02.2019 o 18:29, rafcik246 napisał: Swoją przyszłość wiąże z kontynuacja tego kierunku w zakresie programowania i obsługi maszyn sterowanych numerycznie (CNC) Warto również pamiętać, że programowanie CNC bardzo szybko podlega automatyzacji. Jeszcze niedawno pisanie kodu było działką tylko i wyłącznie programisty, a obecnie kod coraz częściej generuje się sam na podstawie gotowego modelu. Programy CAM (m.in. Inventor HSM) czynią te zadania przystępnymi nawet dla kogoś, kto potrafi jedynie rysować w CAD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...