M54k Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam, obecnie kończę technikum, mimo, że w zawodzie (mechatronik) idzie mi dobrze, to nie chcę studiować żadnego kierunku technicznego, z powodu trudności z przedmiotami ścisłymi. To nie jest typowe gadanie lenia, mimo szczerych chęci mam z tymi przedmiotami ogromny problem, postanowiłem nie iść pod prąd. Długo szukałem interesującego kierunku, ale nic nie znalazłem,składając deklarację maturalną postanowiłem zaryzykować, zamiast dostosowywać rozszerzenia pod konkretne kierunki, postawiłem na przedmioty w których czuję się pewnie, z nadzieją, że coś się znajdzie. Wiem, że to mało odpowiedzialne, ale kości zostały rzucone. -Język angielski -Język polski -Historia Możecie mi polecić jakieś kierunki? Jestem realistą, nie liczę na cuda, po prostu nie chcę po kilkuletnich studiach obudzić się na bezrobociu, albo w pracy z minimalną krajową. Czy z takimi przedmiotami mogę liczyć na cokolwiek, czy wisi już nade mną wielki napis "Humanista - przyszły pracownik McDonald"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 ale to trochę nie tak działa. Ważne - żeby najpierw zastanowić się co w życiu robić, pod to dobrać studia i kierunek (uczelnie, miasto, kierunek). Jeśli tak postąpisz to całe studia będziesz realizować swój cel i go osiągniesz. Na ten moment wygląda tak, że nie wiesz co chcesz robić. Może warto poczekać, iść do pracy i przemyśleć gdzie jest nasze miejsce na ziemi. Studiując kierunek humanistyczny nie jesteś z założenia osobą bezrobotną. Masz szerokie kompetencje społeczne. Jednak nie ma takich zawodów jak historyk (poza nauczycielem) - musisz wiedzieć, że będziesz pracować poza wykształceniem - jednak czerpiąc z niego jak najwięcej. zerknij sobie na www.studia.net/humanistyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Tak jak pisze admin. Zastanów się, co Ty byś w ogóle chciał w życiu robić. Czasem pomaga porobienie sobie testów na typy osobowości i zawody, do których dany typ pasuje, sporo jest takich w necie. Możesz tez spróbować drogą eliminacji, bo pewnie wiesz, do jakich zawodów się kompletnie nie nadajesz. Dopiero potem myśl o studiach, bo może się okazać, że nawet nie są Ci potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 9 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2019 Masz na tyle komfortową sytuację, że jeśli zdasz egzamin zawodowy, to pozostaje Ci wyjście awaryjne. Ogarnięty technik w UR nie schodzi poniżej 3k na rękę. Oczywiście trzeba coś potrafić, żeby startować z tego poziomu. W dniu 8.02.2019 o 15:24, M54k napisał: Czy z takimi przedmiotami mogę liczyć na cokolwiek, czy wisi już nade mną wielki napis "Humanista - przyszły pracownik McDonald"? Żadne studia nie dają zawodu i nikt (poza budżetówką) nie płaci za dyplom, więc plany na przyszłość zależą tylko od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...