Skocz do zawartości
wersus29

Który kierunek studiow początkowo byście wybrali na SGGW?

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszałam ze w pierwszej turze można składać wyłącznie na jeden kierunek. Trochę mi to zamknęło drogę, gdyż na UW składam na minimum 2. Studia dzienne, oto moje wyniki z matury:

matematyka podstawowa - 60% 

Geografia rozszerzona - 56% 

WOS rozszerzony - 54%

angielski podstawa - 66%

angielski rozszerzenie - 40%  

polski podstawa i rozszerzenie - 70/72%

Kierunki na SGGW na które planuję złożyć: 

*logistyka 

*Finanse i Rachunkowość 

*turystyka i rekreacja

*gospodarka przestrzenna 

czy z tymi wynikami na którykolwiek kierunek warto mi składać? Na który byście z takimi wynikami składali w 1 kolejności? :) Czekam na opinie, pozdrawiam:)

Mod pewnie usunie mi link, ale tu masz instrukcję, jak sprawdzić progi z poprzednich lat w systemie SGGW: klik

Studiowanie turystyki i rekreacji oraz gospodarki przestrzennej w ogóle bym sobie darowała. Na turystyce i rekreacji w ogóle niewiele się nauczysz, a w tej branży można pracować po wszystkim. Jeśli już to języki obce są bardziej przydatne. Po gospodarce przestrzennej też jest tak sobie, nie ma wiele pracy dla urbanistów, a firmy wolą zatrudniać architektów i geodetów, bo ci mają większe uprawnienia. W logistyce jest więcej pracy, ale żeby tam pracować, też w zasadzie nie trzeba kończyć logistyki. FiR z tych kierunków daje najwięcej możliwości. 

2 minuty temu, aguagu napisał:

Mod pewnie usunie mi link, ale tu masz instrukcję, jak sprawdzić progi z poprzednich lat w systemie SGGW: klik

Studiowanie turystyki i rekreacji oraz gospodarki przestrzennej w ogóle bym sobie darowała. Na turystyce i rekreacji w ogóle niewiele się nauczysz, a w tej branży można pracować po wszystkim. Jeśli już to języki obce są bardziej przydatne. Po gospodarce przestrzennej też jest tak sobie, nie ma wiele pracy dla urbanistów, a firmy wolą zatrudniać architektów i geodetów, bo ci mają większe uprawnienia. W logistyce jest więcej pracy, ale żeby tam pracować, też w zasadzie nie trzeba kończyć logistyki. FiR z tych kierunków daje najwięcej możliwości. 

@aguagu dziękuje za odpowiedz. Właśnie słyszałam ze turystyka i rekreacja żadnych możliwości zbyt nie daje, myślałam najbardziej  właśnie nad FiR i kierunek logistyka. Jeśli wiesz, powiedz mi proszę, wiem ze to dwie rozbieżne uczelnie ale czy może lepsza jest gospodarka przestrzenna na UW, sggw, a może na politechnice warszawskiej? Czytałam tylko same opinie ze na UW jest bardzo nacisk na matematykę co mnie osobiście odrzuca, bo po wywiadach z moimi przyjaciółmi którzy są na FIR na UW  to niestety prawda ze tam nacisk na matematykę aż za nardzo. Podobno gospodarka na politechnice jest przyjemna. A może kierunek logistyka na Akademii sztuki wojennej? Nad tym tez myślałam, opinie są dobre :)  

Szukam opinii również o LOTNICTWIE na AKademii Sztuki wojennej :) nie mogę nigdzie znaleźć progów, ani wymaganych przedmiotów. Na lotnictwie dużo matematyki i fizyki? Czy tam takich przedmiotów raczej nie ma? 

Omijaj Akademię Sztuki Wojennej szerokim łukiem. To jedna z gorszych uczelni w tym kraju, a Ty nie masz aż tak złych wyników matur, żeby tam iść. 

Nie studiowałam żadnego z tych kierunków, więc nie mam informacji z pierwszej ręki. Ogólnie znanym faktem jest to, że na UW na kierunkach ekonomicznych jest duży nacisk na matematykę. A czy to dobrze, czy źle, to akurat zależy od planów zawodowych. Jak ktoś chce iść na przykład w analitykę, to ta studiuj matmę mu się bardzo przyda. Z kolei na PW studia będą siłą rzeczy bardziej techniczne, będzie więcej typowo technicznych przedmiotów, ale to też oznacza siłą rzeczy sporo matmy i fizyki, bo bez nich pewnych technicznych rzeczy policzyć się nie da. Znowu czy to dobrze, czy źle, zależy od planów zawodowych. Jedni będą mieli z tego użytek, inni nie. Na SGGW na pewno łatwiej będzie się dostać na te kierunki niż na UW czy PW. Ta uczelnia jednak specjalizuje się w kierunkach przyrodniczych i rolniczych, jak ktoś tam idzie na te dodatkowe, w których uczelnia się nie specjalizuje (FiR, logistyka), to oznacza to zwykle, że nie dostał się gdzie indziej. W przypadku kierunków ekonomicznych pierwszym wyborem są SGH i UW, a technicznych PW. Jak ktoś się nie dostanie, idzie na SGGW. Tak to działa. 

@aguagu od Ciebie jednej chyba najwiecej się dowiem :)

czy ma ktoś jakieś opinie o SGSP? Zainteresował mnie tam kierunek Bezpieczeństwo Wewnętrzne i Inżynieria Bezpieczenstwa. 

Z tą Akademia,  dziwne , bo nie czytałam o niej złych opinii, a kierunki które mnie tam interesowały to LOTNICTWO kierunek logistyka I BEZPIECZEŃSTWO WEWNĘTRZNE. Skad takie złe opinie?  

Plus: co sądzisz o LOGISTYCE I ADMINISTROWANIU W MEDIACH na UW? to chyba nie kierunek logistyka zwykła? Czytałam czytałam ale średnio rozumiem. Tam matematyka i fizyka

21 minut temu, wersus29 napisał:

Plus: co sądzisz o LOGISTYCE I ADMINISTROWANIU W MEDIACH na UW? to chyba nie logistyka zwykła? Czytałam czytałam ale średnio rozumiem. Tam matematyka i fizyka? 

To nie ma zupełnie nic wspólnego z logistyką, o której myślisz, a tym bardziej z matematyka i fizyką. To kierunek na Wydziale Dziennikarstwa i jest to w zasadzie wariacja na temat dziennikarstwa, bo program częściowo się pokrywa. 

Akademia Sztuki Wojenne zajmuje jedne z ostatnich miejsce we wszelakich rankingach albo nie pojawia się tam wcale. Przyjmują tam każdego jak leci i powszechnie wiadomo, że dość łatwo zaliczyć, prestiż tej uczelni jest więc żaden. Jak ktoś chce robić studia techniczne na uczelni wojskowej, to w Warszawie jest od tego WAT. 

SGSP? Jak chcesz zostać strażakiem. 

@aguagu chodzi o studia cywilne z bezpieczeństwa wewnętrznego na sgsp

kierunek logistyka zostaje chyba na sggw :) 

Dla świetego spokoju złoże również na te kierunki na ASW

i chyba złoże w takim razie na logistykę medialna na UW również fajnie to brzmi  :) 

Lepiej palić się na gospodarkę przestrzenna na UW SGGW CZY PW? Z tymi moimi wynikam to chyba będzie ciężko na Pw :) 

Sprawdź sobie progi z poprzednich lat, zwykle da się takie informacje wyszukać w necie. Na gospodarkę przestrzenną nie powinny być takie wysokie, bardziej martwiłabym się o FiR, bo tutaj na UW zwykle bywało koło 80% z rozszerzeń. Na ASW na wszelki wypadek możesz złożyć, ale jak się dostaniesz gdzie indziej, to idź gdzie indziej. O SGSP wiele nie wiem, jeśli znam kogoś, kto tam poszedł, to tylko w celu zostania strażakiem właśnie. Tu się bardziej pojawia pytanie, co chcesz robić po cywilnym bezpieczeństwie wewnętrznym, bo to taki kierunek trochę o wszystkim i o niczym, trzeba mieć pomysł, co z tym później zrobić. 

Za to Wydział Dziennikarstwa na UW odradzam z całego serca, tam akurat studiowałam i to jest dno i sto metrów mułu. Ogólnie UW to dobra uczelnia i większość wydziałów trzyma tam dobry poziom, ale ten od dziennikarstwa ma bardzo złe opinie. Zresztą sama była i widziałam. Programy brzmią fajnie, ale wykonanie to jakaś farsa.  Pod postacią tej logistyki próbują po raz dziesiąty sprzedać studia dziennikarskie, o których wszyscy już w stolicy wiedzą, że są kijowe. 

19 godzin temu, wersus29 napisał:

Na logistykę na WAT widzę ze konieczna jest fizyka, jeśli jej nie zdaje... szanse mam zerowe?

Nie jesteśmy jasnowidzami. Sprawdź progi i na podstawie przelicznika oszacuj swoje szanse. W każdym razie trudno uznać logistykę za wyjątkowo popularny kierunek i to chyba niezależnie od regionu.

20 godzin temu, aguagu napisał:

Tu się bardziej pojawia pytanie, co chcesz robić po cywilnym bezpieczeństwie wewnętrznym,

Trafne spostrzeżenie. Na większości uczelni, zwłaszcza tych wojskowych, BW, BN i pokrewne służą jedynie przechowaniu uprzywilejowanych emerytów mundurowych, którzy mogą sobie pogadać i dorobić zgarniając pensję wykładowcy. Przydatność wyniesionej z nich wiedzy zdaje się być bliska zeru, skoro nawet wojsko nie kształci na nich podchorążych, a co dopiero w cywilu na wolnym rynku.