Skocz do zawartości
Rzecznik UPWr

Trzy Wrocławskie Magnolie dla Przyrodników

Rekomendowane odpowiedzi

W XI edycji konkursu „Wrocławska Magnolia”, organizowanego przez Prezydenta Wrocławia, w gronie laureatów najwięcej było, bo aż trzech, absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego. Uzyskali oni dwie nagrody II i jedną III stopnia. 

Wręczenie nagród odbędzie się we wtorek 20 maja o godz. 11.00 w Ogrodzie Botanicznym

Oprócz nagrodzonych podczas uroczystości obecni będą: prof. Tadeusz Luty, przewodniczący Rady Miejskiej Andrzej Ossowski, rektorzy bądź prorektorzy uczelni, z których pochodzą laureaci, oraz opiekunowie nagrodzonych prac.

II miejsce (ex aequo z dwójką laureatów z Politechniki Wrocławskiej i Akademii Sztuk Pięknych) oraz nagrodę pieniężną w wysokości 5000 zł uzyskały: 

Olga DEMKOWICZ za pracę pt. „Wpływ geokompozytu na wzrost i rozwój wybranych gatunków drzew alejowych posadzonych w pasach zieleni przy ulicach Wrocławia” – absolwentka ogrodnictwa;

Agnieszka WALKOWICZ za  pracę pt. „Zapobieganie przestępczości przez projektowanie środowiskowe – koncepcja projektowa przestrzeni bezpiecznej na osiedlu Nadodrze” – absolwentka architektury krajobrazu; 

III miejsce (ex aequo z trójką laureatów z Akademii Muzycznej, Akademii Sztuk Pięknych i Uniwersytetu Medycznego) oraz nagrodę pieniężną w wysokości 2500 zł uzyskał: 

Paweł MICHOŁAP za pracę pt. „Ogród roślin Leczniczych Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu jako siedlisko występowania pszczół (Apoidea) objętych ochrona prawną” – absolwent ochrony środowiska;

W tym roku do konkursu zgłoszono 28 prac i przyznano 9 nagród, w tym jedną I stopnia (otrzymał ją absolwent Politechniki Wrocławskiej) oraz po cztery nagrody II i III stopnia. W gronie laureatów było trzech absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego, po z dwóch Politechniki Wrocławskiej i Akademii Sztuk Pięknych oraz po jednym z Akademii Muzycznej i Uniwersytetu Medycznego. 

Łączny bilans osiągnięć Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu jest imponujący – w jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu „Wrocławska Magnolia” aż 37 absolwentów otrzymało nagrody i wyróżnienia. Uzyskali oni 12 nagród głównych, 10 nagród II i trzy III stopnia oraz 11 wyróżnień. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Magdalena0
      Piszę ten post ponieważ od dłuższego czasu mam problem z podjęciem decyzji nt. studiów i pomyślałam, że opinie od innych ludzi poza moim otoczeniem mogłyby być pomocne w wyborze.

Jestem po liceum plastycznym i już po jego ukończeniu nie byłam pewna co chcę robić dalej, ale pod naciskiem rodziny poszłam od razu na studia na kierunku grafika (moją specjalizacją w liceum było projektowanie graficzne więc wybrałam najbardziej mi znaną opcję). Po roku ze studiów zrezygnowałam bo zdecydowanie nie mam pasji jeśli chodzi o proj. graficzne, jako artystka dużo lepiej czuję się w innych formach sztuki (od rezygnacji ze studiów przez te 2 lata popracowałam dodatkowo jako freelancer (ilustracja), bardzo podoba mi się ta praca ale nie ma z tego na razie takich zarobków żeby się utrzymać).
      I tutaj wchodzi dylemat -- zdecydowanie chcę się uczyć dalej, inną opcją którą rozważałam to studia biologiczne ponieważ jest to temat który bardzo mnie interesuje, ale właśnie nie mam rozszerzenia z biologii. Przeliczyłam progi punktowe na różnych uczelniach i nie będzie problemu z dostaniem się, ale czy dałabym sobie radę na takich studiach nie będąc po biolchemie (np. biologia stosowana na UP w Poznaniu)? Do tego dochodzi fakt że z tego co czytałam studia biologiczne nie są zbyt przyszłościowe, więc czy ma to w ogóle sens? Zależy mi na pracy związanej ze zwierzętami, mój wymarzony kierunek to zoologia który nie jest za bardzo dostępny w Polsce
      Drugą opcją jest dalsze brnięcie w coś artystycznego (chociaż zachowanie tego jako side hustle chyba by było bezpieczniejsze, to nie mam za bardzo innych pomysłów). Ciężko mi znaleźć jakąś opcję jeśli chodzi o studia w Polsce która pokrywa się z tym czego szukam, są kierunki typu game art na AHE, SAN i w innych prywatnych uczelniach, ale jakoś nie ufam że jest to edukacja na wysokim poziomie po przejrzeniu prac absolwentów -- mam wrażenie, że nic bym się tam nie nauczyła. Znalazłam kilka ciekawych zagranicznych kursów artystycznych które by były dla mnie idealne, ale jest to tylko kurs a nie edukacja wyższa, a bardzo zależy mi na tym żeby mieć wyższą edukację. Dodatkowo dochodzi to wszystko co dzieje z AI i możliwe, że zapłacę za drogi kurs, a zanim się rozkręcę za kilka lat będzie duży problem z zatrudnieniem.
      Studia zagraniczne rozważałam (UK) ale nie jest to dla mnie opcja finansowo plus nie dostałabym się z moimi wynikami matur

Jakieś rady, przemyślenia?
    • Przez ToSemJa
      Zatrudnię na umowę zlecenie lub o dzieło Studenta studiów technicznych z Wydziału Mechanicznego do rysowania rysunków technicznych, rysunków 2D i 3D wg. wskazań zleceniodawcy. Praca w większości zdalna, wymagane 1-2 w tygodniu zgłoszenie się do siedziby firmy w celu konsultacji przesłanego rysunku, naniesienia koniecznych poprawek pod okiem zleceniodawcy itp. na ok 2-3h.

Wymagania
      Status Studenta do 26 roku życia
      Kierunek techniczny najlepiej wydział Mechaniczny
      Znajomość języka angielskiego
      Wyobraźnia przestrzenna
      Punktualność
      Chęć do pracy

Zapewniamy
      Umowę zlecenie lub o dzieło - do uzgodnienia
      Zadaniowy charakter pracy
      Praca hybrydowa

Tel. 787 005 528
    • Przez DragoGame
      Jak wygląda nauka na AWL na studiach cywilnych? 
    • Przez Nicole20
      Cześć 
      pytanie do studentów z Wrocławia. Planuję iść na fizjoterapię i zastanawiam się czy lepiej wybrać się na umed czy na AWf. Pomóżcie. Najlepiej by było gdyby ktoś miał doświadczenia z obu uczelni, ale przyjmę każdą opinię. Jeśli będziesz mieć ochotę odpowiedzieć na kilka bardziej wnikliwych pytań napisz do mnie proszę na tego maila:xxxx
      Będę bardzo wdzięczna za wszelkie formy odpowiedzi
    • Przez Sandii
      Hej, poszukuję osoby, która mogłaby mi opowiedzieć o kierunku chemia i analityka przemysłowa na politechnice wrocławskiej. Myślę nad wyborem tego kierunku i chciałabym się dowiedzieć o nim jak najwięcej.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Czołem szanownym kolegom studentom. Zwracam się z pytaniem, w kwestii na razie hipotetycznej. Zgłosiłem się  na studia z dwóch kierunków. Jak wiadomo, już pojutrze początek roku, a niestety dopiero teraz zrodziły się wątpliwości - czy podołam z dwoma naraz, ale przede wszystkim - jeden z nich (w moim przypadku informatyka), nie do końca jednak odpowiada moim zainteresowaniom. Zostałem w czasie rekrutacji poinformowany, że jednoczesne dwa kierunki i IOS pozwolą na łatwiejszą rezygnację z jednego kierunku, bez koniecznści przerwy w nauce. Do czego zmierzam - po prostu chodzi mi o to, czy nie będzie problemem zrezygnowanie z jednego kierunku od razu na początku roku? Na chwilę obecną myślałem o zmianie przed nowym semestrem, ale gdyby można przerwać to szybciej?    
    • Hej, Jestem zainteresowana studiami na AHE Łódź na kierunku filologia angielska, II stopnia, nauczycielska z elementami neurodydaktyki. Aktualnie jestem po licencjacie z filologii angielskiej po UP w Krakowie. Niestety nie otworzyła się tam magisterka bo było za mało chętnych osób.  Szukam więc alternatyw. Czy ktoś może udzielić mi informacji o w.w kierunku, wyrazić opinie na temat tej uczelni, ewentualnie polecić inne uczelnie gdzie zrobię magisterkę z filologii angielskiej (spec. nauczycielska). Do AHE przyciągnęło mnie też hasło "elementy neurodydaktyki"-wydaje się ciekawe. Dodam, że ze względu na to, że mieszkam w okolicach Krakowa, biorę pod uwagę tylko studia online w AHE lub innej uczelni oddalonej od Krakowa. A może jest tu ktoś z Krakowa i poleci mi inne uczelnie na miejscu? Na pewno tylko interesuje mnie spec.nauczycielska.   Dzięki z góry 
    • Jestem na ostatnim roku studiów mgr. Mam propozycję stażu w Urzędzie Pracy. Na uczelni pobieram stypendium socjalne. Czy taki staż wlicza się w dochód i czy trzeba zgłaszać to na uczelnie w przypadku podjęcia takiego stażu. Nie chce później mieć na uczelni nieprzyjemności i oddawać pieniądze za bezpodstawne pobieranie stypendium socjalnego. 
    • A wiesz coś o specjalności Transportu (pilotaż samolotów transportowych) na studiach wojskowych? Myślałem o pójściu na to.
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.