masseur Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Cześć. Mam licencjat z finansów i rachunkowości. W przyszłości chciałbym pracować w branży IT (póki co celuję w programistę), dlatego magisterkę chciałbym zrobić właśnie pod tym kontem. Na czystą informatykę raczej nie pójdę, ale chciałbym zrobić magisterkę na kierunku jak najbardziej powiązanym z IT, ale który mógłbym zrobić po finansach. Jakie by się nadawały? Najlepiej w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Temat był poruszany na forum. Ogólnie małe szanse. Spróbuj może w WSB. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Może informatyka i ekonometria? Albo pedagogika z jakąś specjalnością informatyczną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Też bym sugerował informatykę i ekonometrię, zależnie od programu studiów (bo co uczelnia, to inny program "studia.net/informatyka i ekonometrii"). Na pewno tamtejszy wydział ekonomiczny ma również wśród swoich kierunków bardziej "analityczne" pozycje, warto spojrzeć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Można robić magisterkę z czegoś zupełnie innego, z czego robiło się licencjat, tylko że to często zupełnie bez sensu. Często większy sens ma zrobienie drugiego licencjatu (albo inżyniera). Bo to na studiach licencjackich/inżynierskich robi się wszystkie najważniejsze i podstawowe rzeczy przydatne do pracy. Magisterka to już często uszczegółowienie i specjalizacja z założeniem, że ktoś ma już opanowany materiał z licencjatu/inżyniera. Ja wiem, że to kwestia naszej kultury. Na Zachodzie ludzie przede wszystkim robią BA/BSc i to jest dla nic podstawa do kariery zawodowej. U nas dalej z podejrzliwością patrzy się na dwustopniowe studia i wszyscy z przyzwyczajenia wolą robić magistra jak w poprzednim systemie, choć praktycznie niczemu im to później nie służy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Rozważam trzy opcje: 1. Robię magisterkę po finansach na kierunku powiązanym z IT, czyli właśnie np. ta Informatyka i ekonometria. Studiuję 2 lata, raczej zaocznie. 2. Zaczynam studia na kierunku Informatyka. Studiuję 5 lat. Studia skończę dopiero w wieku 29-30 lat, na pewno zaocznie. 3. Zostawiam licencjat z FiRu, który mam i nic już nie studiuję, uczę się sam. Przy czym pierwsza opcja wydaje mi się najmniej atrakcyjna. Musiałbym siedzieć 2 lata w ekonomii, której bardzo nie lubię, a i raczej programować bym się tam nie nauczył. Opcja numer dwa jest o tyle ciekawsza, że mógłbym się dużo nauczyć no i miałbym papierek, co znacznie ułatwiłoby mi robienie kariery jako programista. Tylko pytanie czy na zaocznych rzeczywiście można się dużo nauczyć? Minus jest taki, że będę studiował do 29-30 roku życia. No chyba, że poprzestanę na licencjacie/inżynierze. Tylko nie wiem czy wtedy nie byłoby lepiej mieć tego magistra z studia.net/informatyka i Ekonometrii. Co wy byście wybrali na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Zrób licencjat z studia.net/informatyka bo to Ci wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Ja bym wybrała jedną z dwóch opcji: samodzielną naukę albo licencjat/inżyniera z studia.net/informatyka. Więcej Ci nie potrzeba. W zawodzie programisty liczą się umiejętności, jeśli myślisz, że ktoś Cię kiedyś zapyta o dyplom magisterski, to się zdziwisz. Ale studiowanie studia.net/informatyka też może być dużym plusem, nie ze względu na dyplom, ale dlatego, że da Ci szersze spojrzenie na całą dziedzinę niż sama nauka języków programowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 3 godziny temu, aguagu napisał: W zawodzie programisty liczą się umiejętności I takich umiejętności można nabrać również na studiach zaocznych? I czym właściwie różni się informatyka od studia.net/informatyka inżynierskiej? Zastanawiam się która jest "lepsza" i na którą łatwiej się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Studia zaoczne mają taki sam program jak dzienne, tylko czasem godzin zajęć trochę mniej. A żeby zobaczyć, czym się różnią, porównaj programy. Na inżynierskiej możesz mieć więcej przedmiotów technicznych, na uniwerkach zwykle prowadzą to wydziały matematyki. Różnice raczej nie będą ogromne. studia.net/informatyka na polibudach uchodzą za lepsze, ale to też nie zawsze. Na dobrym uniwerku też można studiować, ale lepiej omijać słabsze uniwersytety, bo tam często ta informatyka nie zachwyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 A wiesz jak wypada UMK pod tym względem? Bo tam mi najbliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Na UMK jest fantastyczny wydział Matematyki i studia.net/informatyka. Znam go dość dobrze, swojego czasu znałem władzę dziekańskie. Świetna infrastruktura, świetny budynek i duże możliwości do nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 27 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Jeśli chodzi o kwestie wizualne, to wydział rzeczywiście robi wrażenie, też byłem parę razy w środku. Pytanie tylko jak tam uczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Bardzo dobrze. Poważnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 30 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 W takim razie już wiem gdzie się zapiszę na studia. Teraz jeszcze tylko muszę znaleźć pracę. Wiesz może gdzie mógłbym takiej poszukać? Chciałbym coś związanego z IT, ale gdzie nie wymagają wykształcenia wyższego z studia.net/informatyka, ani doświadczenia w tym sektorze. Oczywiście w Toruniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Jest bardzo duzo takich firm, zarówno w Toruniu, jak i Bydgoszczy. Wejdz na pracuj pl i poszukaj. Jest zarówno opus capita, jak i bydgoski ATOS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 A nie wiesz na jakiej podstawie przyjmują w Opus Capita? Jakie wymagania trzeba spełniać? Bo każdego chyba nie biorą. ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Wystarczy sprawdzić na portalu pracowniczym. Ofert jest bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Złożyłem jakiś czas temu CV do OpusCapita na stanowisko specjalisty ds. wprowadzania danych, gdzie poza wprowadzaniem danych miałbym pisać jakeiś proste skrypty i mapować dane. Dzisiaj zadzwoniła do mnie Pani z agencji pracy. Zadała mi parę pytanek. Jednym z nich było "jak zapatruję się na pracę w grupie?". Nie wiedziałem co odpowiedzieć, bo nie wiem do końca co mam rozumieć przez pracę w grupie. To pojęcie zawsze kojarzyło mi się ze szkołą/studiami, gdy nauczyciel dzielił na w grupki, sadzał przy sobie i coś wspólnie robiliśmy. Obstawiam, że pojęcie "teamwork" stosowane w pracy ma trochę inne znaczenie? Jak mam je rozumieć? I jeszcze jedno. Pani powiedziała, że na rozmowie kwalifikacyjnej dostanę prosty test na myślenie analityczne. Domyślacie się jakich zadań/pytań mogę się spodziewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Praca w grupie, to praca w grupie, podział obowiązków, taski, subtaski, koordynacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masseur Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Mam jeszcze pytanie odnośnie studiów. Nie wiesz czy na UMK na zaoczne z studia.net/informatyka dostaje się każdy? Pytam, bo na stronie UMK w rubryce "Warunki przyjęcia" na studiach stacjonarnych jest tabelka z przelicznikami punktów za przedmioty maturalne, a na zaocznych jest tylko info "świadectwo dojrzałości, złożenie wymaganych dokumentów (wpis na listę studentów)". stacjonarne: https://ects.umk.pl/pl/programmes-all/INF/10510216-INZ-KRK/ niestacjonarne: https://ects.umk.pl/pl/programmes-all/INF/10520216-INZ-KRK/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Nie wiem. Zadzwoń i zapytaj jak było w poprzednich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...