Nikodem1999 Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Witam, zaczynam studia od października na kierunku Finanse i Rachunkowość w Szczecinie. (Uniwersytet Szczeciński na Mickiewicza) Stąd moje pytanie, czy dostanę stypendium socjalne, jeśli moja matka zarabia najniższą krajową oraz dostaje na mnie 300 zł alimentów? Z tego co wiem, bierze się zeszłoroczną kwotę zarobków, a rok temu najniższa to była 1530 zł + 300 zł na mnie alimentów. Jeśli chodzi o górną poprzeczkę wydawania stypendium socjalnego wynosi ona 900zł/1053,70 zł (w różnych źródłach znajdowałem oba maksimum) Powiem szczerze, że wychowuje mnie matka sama za najniższą krajową oraz studia odbywają się około 100 km od mojego rodzinnego miasta, także akademik potrzebny + życie. Bez tego stypendium prawdopodobnie nie będzie mnie stać na studiowanie, a jeśli dobrze liczyłem to przekraczam, co jest jak dla mnie totalnie bez sensu. Mam również siostrę, która mieszka z nami 24 lata, pracuje i uczy się na studium, gdyż matury nie udało się jej zdać, ona również dostaje 300 zł alimentów ale z tego co wiem to jej się nie wlicza? (tym bardziej, że ona nie dokłada się do budżetu domowego) Wytłumaczcie mi czy jest szansa na otrzymanie stypendium, ewentualnie jakich informacji o zarobkach Wam brakuje. Mnie osobiście tłumaczył to Pan w pracy: 1530:2=765, 765 + 300 zł = 1065 zł (alimenty tylko do mnie dolicza się ponoć). Powyższym sposobem przekraczam obie górne granice. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Powinno się doliczyć cały budżet domowy - gospodarstwa domowego. Teoretycznie wraz z siostrą. Ogólnie socjal ma trudne kryteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Totalnie bez sensu skoro siostra nic nie wnosi do budżetu domowego, a nawet konsumuje posiłki, zużywa prąd, wodę itd... A zarabia coś koło 2 tysięcy netto. A na jakiej zasadzie mniej więcej działa zapomoga? -łatwiej o nią? -jakie to są kwoty mniej więcej? -jest co miesiąc czy tylko raz np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Ale odnośnie siostry to jest to Wasza wewnętrzną sprawa. Zapomoga jest raz na semestr i jest opisana w regulaminie studiów. Najczęściej może być przeznaczona na konkretny cel np zakup okularów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 W takim razie warto składać w moim przypadku o stypendium socjalne? Te wymogi to ja nie wiem kto wymyśla ale żeby nie otrzymał pomocy student wychowujący przez samotną matkę, która zarabia najniższą krajową + 100 km od domu to jest żenada.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Przecież samo złożenie nic Cię nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 To prawda ale jeśli nie ma sensu bo z góry wiadomo, że nie dostanę to po co zawracać sobie tym głowę dlatego pytam Pana czy warto składać. Teraz były zmiany w stypendiach socjalnych od tego roku i nie bardzo rozumiem, zawsze składało się we wrześniu nawet do października, a teraz już w sierpniu trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Osoby rozpoczynające studia mają najczęściej czas do końca października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2019 Czyli koniec końców: Złożyć podanie o stypendium socjalne Dodać w tym wniosku siostrę mimo, że pracuje i ma 24 lata (do tego uczy się) Chyba kiepsko to widzę, a jak Pan myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 19 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2019 Zapoznaj się z regulaminem pomocy materialnej USz. To ogólnodostępna wiedza na 15 minutek w Internecie, a nie jakaś tajemna do wertowania po opasłych księgach w bibliotece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Czytałem wiele i nic konkretnego nie znalazłem, jeśli jest tak jak myślę i dobrze liczę to trochę przekraczam dochód na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 21 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Warto w tej sprawie iść do doradcy prawnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Nie. Dziekanat do spraw socjalnych wszystko Ci wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Spytaj wydziałową komisję stypendialną, to najpewniejsze źródło informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 A dobrze liczę, że nie biorę siostry dochodów pod uwagę i jej osoby bo jest wstanie sama się utrzymać, a tylko siebie i mame, czyli zeszłoroczną najniższą krajową + 300 zł alimentów na mnie? Czyli 1530:2=765 zł do tych 765 zł dokładam 300 zł na mnie alimentów i mam 1065 zł? Bo jak się ubiegam to muszę podać dochód na osobę, a nie jestem pewny czy to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 A nie lepiej dla Ciebie zapytać dziekanat? Poważnie? 1 telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Normalnie przez telefon mi odpowie co mam wziąć pod uwagę i czy mi się należy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Jeśli siostra ma 24 lata i nie prowadzi osobnego gospodarstwa (sama lub z kimś pod innym adresem), to jako osoba <26 roku życia z definicji wlicza się w dochód brany pod uwagę do stypendium. To, że może się utrzymać, nie ma żadnego znaczenia, aczkolwiek studenci stosują różne wątpliwe moralnie kombinacje ze względu na ograniczone pole manewru uczelni. Gdyby można było wyłączać pracujących ze wspólnego gospodarstwa, to stypendium socjalne dostawaliby praktycznie wszyscy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Jeśli złoży fałszywe dokumenty to uczelnia może to zgłosić do prokuratury. Osoba do 26 roku życia mieszkająca w jednym gospodarstwie domowym wlicza się do dochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A jeśli podam, że nie mam siostry lub ze mieszka u chłopaka/babci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Liczy się to gdzie jest zameldowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A nie wchodziło jakoś ostatnio prawo, że każdy może mieszkać, gdzie indziej niż w miejscu zameldowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Mieszkać może gdzie chce ale że względu na to gdzie jest zameldowana tak jest rozpatrywane gdzie tworzy gospodarstwo domowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikodem1999 Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 To co by Pan zrobił na moim miejscu, gdyż nie ukrywam że sytuacja jest napięta, mama zarabia 1500 zł + 300zl alimentów, trzeba opłaty zrobic, jedzenie itd, do tego mi akademik, potrzebne rzeczy i jedzenie, od tego czy dostanę te stypendium może zależeć czy nie będę musiał rzucić studiów bo nie będzie mnie stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Poszedłbym do pracy i na studia niestacjonarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...