urlich666 Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Zostały ostatnie dni rekrutacji, a ja wciąż się waham co do decyzji. Czy po profilu lingwistycznym w liceum, z zajawką do przedmiotów ścisłych i do nauki dam radę na Elektrotechnice na Politechnice Gdańskiej? Wiem, że czeka mnie dużo pracy. Pytanie czy jest to do ogarnięcia. Nie widzi mi się studiowanie filologi, ciągnie mnie w tę techniczną stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Profil obecnie w szkole średniej nie ma tak dużego znaczenia. Ucz się na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Adminie, chyba dawno temu chodziłeś do liceum. Teraz jak jakiegoś rozszerzenia nie ma w profilu, ma się z niego tylko bardzo okrojone zajęcia i to tylko w pierwszej klasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Jeśli przekroczyłeś minimalny próg, wziąłeś udział w rekrutacji i dostałeś się na PG - spróbuj. Matematyka jest mniej więcej taka sama na większości kierunków technicznych, a studenci wydziału chemicznego po biolchemach jakoś dają radę z matematyką. W każdym razie, jeśli uda Ci się dostać, na elektrotechnice będziesz wyjątkiem bez rozszerzonej matematyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2019 Matematyka jest na każdym profilu a fizyki można uczyć się samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Nie no jasne, wszystkie można się nauczyć samemu, najlepiej z wikipedii, nauczyciele niepotrzebni, bo co jest do wyjaśniania w takiej fizyce. Z matmy to też wszystko jedno, czy się przerobi połowę materiału czy całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Profil niczego nie przesadza. Znam.osobe która dostała się i skończył filologię angielską nie mając angielskiego w szkole. Postanowiła że chce i sama się nauczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 10 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2019 Oprócz przerobienia rozszerzonej matematyki liczy się jeszcze opanowanie materiału. W technikach mają rozszerzoną matematykę i fizykę, a jednak te szkoły nie wypuszczają ścisłych geniuszy Oczywiście nie wolno mieć żadnych braków z podstawy, ale biorąc pod uwagę, że prawie połowa tematyki ze szkoły średniej idzie na studiach do śmietnika (geometria), większym wysiłkiem można nadrobić braki z rozszerzenia i zaliczyć przedmiot. Studenci wydziałów chemicznych, z których prawie każdy miał podstawową matematykę, udowadniają, że można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...