piotr1234543 Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 Witam. Jestem już po 30. Jednak dopiero niedawno uzmysłowiłem sobie co mnie interesuje w życiu. Jest nim dietetyka. Nie wiem co robić. Mogę zdawać maturę w maju i iść na studia zaocznie. Jednak mogę iść też na skróty. Jest w moim mieście szkoła policealna o tym kierunku jednak nie jest to technikum. Jest to zwykła szkoła policealna gdzie otrzymuje się dyplom szkoły. Jednoroczna. Ostatnio powstało dużo takich szkól bez tytułu technika. Rozdają same dyplomy szkoły. Np dyplom ukończenia szkoły Żak konsultant ds żywienia? Czy warto robić taką szkołę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2017 zdecydowanie popraw maturę i idz na studia, studium policealne nic CI nie daje. Nie ma dróg na skróty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Dietetyk nie jest zawodem regulowanym, więc formalnie do tej pracy nie potrzeba żadnego wykształcenia. Inna sprawa, że po kierunku dietetyka i pokrewnych bardzo trudno o pracę w zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2017 Wiele klubów fitness potrzebuje teraz dietetyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madeline Opublikowano 30 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2017 To prawda, teraz ludzie wyrażają chęć dbania o siebie i bardzo się zmienia świadomość, ale z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej, jak ktoś łączy bycie trenerem na siłowni i do tego układa plany dietetyczne. Masz jakieś zainteresowania związane ze sportem? Jak tak, to fajnie by to było połączyć z jakimś kursem na trenera personalnego. Jak nie, to po studiach zawsze możesz założyć po prostu gabinet i pracować na swoje jako dietetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 8 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Matury w tym roku nie dam rady... za dużo nauki. Nie złożyłem deklaracji bo i tak polegnę. Jednak coś tam robiłem.. lektury, streszczenia z Polskiego i przerobiłem z matematyki sporo zagadnień, które są omówione na youtube. Chociaż mam zamiar przystąpić do matury za rok. Sporo czasu do nauki. Cały czas utwierdzam się w przekonaniu, że przez resztę życia chcialbym spełniać się w tym zawodzie. Coraz bardziej mnie to pochłania... mam konta na forum wegańskim, cukrzyków, crohna.. itp.. non stop dyskutuję z kimś na temat żywienia. W sklepie czy w domu patrzac na dane produkty spożywcze.. widze wszystkie składniki.. w sklepie czytam każdą etykietę...szukam konserwantów, barwników.. itp. Non stop filmy na youube o tematyce żywienia.. wszystko mnie interesuje. Interesuje mnie nie tylko układanie konkretnej diety pod odchudzanie ale np odżywianie sie w danej jednostce chorobowej a także jak poszczególne produkty wplywają ogólnie na zdrowie człowieka. Nie wiem co robić w tej chwili.. od marca rozpoczyna się jednoroczna szkoła specjalista ds dietetyki. Zjazdy co 2 tygodnie sobota, niedziela. Coś mi podpowiada, że moze warto zrobić chociaż tą szkołe.. może matury nie zdam. Nie wiem jak sie dalej zycie potoczy a po tej szkole będzie chociaż drobny papierek... jakiś krok w tym kierunku.. no nie wiem co robić... Obiło mi się o uszy, że zaszły jakieś zmiany i jest jakaś ustawa, która mówi, że dietetykiem może być tylko osoba po studiach. Dlatego też zlikwidowano niedawno szkoly policealne kierunek dietetyka. Więc już nie wiem czy taka roczna szkoła pozwoli znaleźć pracę jakby nie udało się ze studiami albo mógłbym juz coś robić w tym zawodzie po tej rocznej szkole i robić studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Takie roczne szkoły nic nie wnoszą. Szkoda że zrezygnowałeś z matury w tym roku. Jeszcze 3 miesiące to bardzo dużo czasu. Na studiach będziesz miał 1 miesiąc na ogarnięcie podobnego materiału na sesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Czy ktos się orientuje jak to jest ze strony prawnej?bo niby należało by skończyć studia ale wypowiedź MZ z 2015r. jest taka MZ: nie będzie uregulowań dla zawodu dietetyka to w końcu jest wymóg wyższego wykształcenia czy też go nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Żeby być dietetykiem z mojej wiedzy trzeba skończyć studia licencjackie. Tak z informacji które znalazłem tylko studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Posłanka mówiła, że wizyty u dietetyka odbywają się gównie w gabinetach prywatnych, co znacznie ogranicza ich dostępność. Jej zdaniem, jakość tych porad może być różna, bo w Polsce każdy, niezależnie od kwalifikacji, może założyć gabinet dietetyczny i świadczyć porady z zakresu poradnictwa żywieniowego. Rozporządzeniem regulowane są jedynie wymagania wobec dietetyków w szpitalach. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 9 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Przeglądam ostatnio na youtube cały ten świat dietetyczny...dzisiaj znalazłem 2 typów na youtube... co kręcili amatorskei filmiki na youtube jak się odżywiać.. nagle oznajmiają na filmiku, ze skończyli kurs dietetyki i są dietetykami..czy jakims konsultantami. Przekierowania na stronę na facebooku a tam plan za 200 zł.... ludzie komentują, że super itp patrzę a tam setki polubień i pozytywcnych komentarzy.. no trochę to dla mnie chore ale jak ktoś dobrze się sprzeda to. no sam już nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Jeśli chcesz pracować w służbie zdrowia publicznej czy prywatnej wymagany jest licencjat. Jeśli chcesz sobie robić blog o jedzeniu nie musisz mieć nawet podstawówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 To znów ja zdecydowałem się pisać maturę w 2019 r. Jestem w trakcie nauki. Jednak mam dylemat co dalej po zdaniu matury? Najbliżej 23 km od mojej miejscowości są 3,5 letnie studia inżynierskie ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETOTERAPIA. Natomiast 150 km od domu... (Poznań) są uczelnie gdzie przez 3 lata uzyskuje się licencjat: Dietetyk - tutaj pewnie będę miał dziurę w kieszeni na dojazdy i będę musiał znaleźć nocleg przez weekend i rozłąka z rodziną... :/ czy opcja pierwsza da mi takie samo prawo do wykonywania zawodu i przygotuje do pracy jako dietetyk? co bardziej przyszłościowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Moim zdaniem lepiej wybrać dietetyke w poznan.studia.net. Uczelnie bardziej renomowane A na weekendy dają akademik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2018 Powodzenia na maturze Prawo wykonywania zawodu posiadają m.in. lekarze, farmaceuci i pielęgniarki, czyli przedstawiciele zawodów regulowanych. Dietetyk nie zalicza się do tego grona, więc świadczyć takie usługi może dosłownie każdy, co oznacza, że nie istnieje ściśle określona ścieżka do tego zawodu. Wszystko zależy więc od Twoich kompetencji i umiejętności "sprzedania się". Zwłaszcza to drugie jest kluczowe, bo sam fach nie ma wielkich perspektyw. Dietetycy w szpitalach i innych placówkach to przeszłość z uwagi na wszechobecny catering, a korzystający z porad dietetyka to wciąż wyjątki. Im mniejszy rynek, tym trudniej się przebić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 7 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Mam pytanko czy kończąc 3,5 letnie studia inż. Dietoterapia i Żywienie Człowieka będę mógł się nazwać prawdziwym dietetykiem?z tego zapisu wynika,że po takich studniach dalej nie mógłbym wykonywać zawodu ditetyka w publicznych podmiotach leczniczych? Obecnie kwalifikacje pracowników zatrudnianych na stanowisku dietetyka w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami( Data wejścia w życie: 2015-07-22): * ukończenie szkoły policealnej publicznej lub niepublicznejo uprawnieniach szkoły publiczneji uzyskanie tytułu zawodowego dietetyk lub dyplomupotwierdzającego kwalifikacje zawodowew zawodzie dietetyk lub ukończenie technikumlub szkoły policealnej i uzyskanie tytułu zawodowegotechnika technologii żywienia w specjalnościdietetyka, lub tytuł zawodowy magistra lublicencjata na kierunku dietetyka, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Moim zdaniem zadaj to pytanie na swojej uczelni. Tylko oni znają KRK kierunku i wiedzą czy spełnia wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Matura napisana, ustne zaliczone. Czekam na wyniki pisemnych ale raczej wszystko zaliczone. W kilka miesięcy sam w domu od zera przyswoiłem trochę wiedzy. Jedynie matematyka.. będzie coś koło 40% nie więcej. Jak dla mnie zaczynając od zera to i tak dobra robota.Teraz mam problem...koło domu mam 3,5 letnie inż (żywienie człowieka i dietoterapia). Jednak jak zobaczyłem rozspiskę materiału.. nie wiem czy jest sens ubiegac się o przyjęcie?. ta matematyka i fizyka... rysunek inżynierski, sporo chemii, z której nic nie kojarzę. Mogę już od zaraz uczyć się chemii i fizyki od podstaw ale czy jest sens? druga uczelnia to ta dietetyka daleko od domu. Musiałbym się spiąć aby mieć pieniądze na opłaty i dojazdy... 500-600 zł miesięcznie na same studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Moim zdaniem masz pół roku i w tym czasie spokojnie możesz się podciągnąć z tych przedmiotów. To mnóstwo czasu. Propozycja bliska domu jest dużo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 23 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2019 Tak chyba zrobię :) a dietetykę można zawsze później uzupełnić jako 2 letnie mgr albo jakąś podyplomówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr1234543 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Cały czas mam dylemat... czy na pewno lepszym wyborem będzie inż żywienie człowieka i dietoterapia + póżniej mgr z dietetyki niż np sama dietetyka ? interesuje się wszystkim.. układaniem diet i przetwórstwem..konserwantami, produkcją itp, chemią żywności, badaniem... diety dietami.. ale najbardziej interesują mnie substancje, które wpływają na odżywienie człowieka, regenerację, opóźnienie starzenia człowieka itp..może jakaś jeszcze inna propozycja kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 piotr1234543, czy w ogóle zrobiłeś jakieś badanie rynku i sprawdziłeś, jak z pracą i czego oczekują pracodawcy? To pierwszy krok do podjęcia decyzji, o ile nie idziesz na studia czysto hobbystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Gutek, a wiesz co będzie za 30 czy 40 lat? Przecież to studia I stopnia. Zrób normalną dietetykę a później na II stopniu sobie wybierzesz specjalizacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Nikt nie ma takiej wiedzy, być może większość znanych nam zawód za 30-40 lat odejdzie w zapomnienie Dlatego, o ile nie jest się hobbystą, studia wybiera się pod kątem sytuacji obecnej i tej z niedalekiej (możliwej do przewidzenia) przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2019 Są kierunki uniwersalne. Wiedzę ekonomiczna, matematyczna. Warto też to wziąć pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...