michal84tbg Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dzień dobry wszystkim. Mam prośbę czy mógłby ktoś streścić mi o co chodzi na tym kierunku i gdzie mogę pracować i przy czym po ukończeniu tego kierunku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Polecam poczytać http://www.studia.net/elektrotechnika Na forum też już był temat o tym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 17 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 Tak Panie Łukaszu tam czytałem. Ale chciałbym coś więcej informacji dowiedzieć się na temat tego kierunku. Jak najwięcej chciałbym wiedzieć. dziękuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 To poszukaj na forum bo zdaje się że już kilka razy o nim było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Ogólnie to robisz przy prądzie. Ale nie ganiasz z wiertarka i montujesz kontakty tylko już projektujesz instalacje elektryczne, zarzadzasz jak to ma mieć "architekturę" sposób działania itp. Ale co każda oferta to inny zakres obowiązków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 Wiem, że temat sprzed miesiąca, ale wypowiem się, jako były student tego kierunku. Ogólnie kierunek dla pasjonatów, z dużymi możliwościami (toż to zlepek tak naprawdę wiele różnych dziedzin), ale też ciężki (o czym świadczą średnie studentów na moim wydziale: stypendium na PW od 4.01, dla porównania informatyka na tym samym wydziale - stypendium od 4,4 bodajże, także jest przepaść). Jeśli jesteś po technikum lub naprawdę się tym interesujesz, to będziesz w tym dobry i z pracą nie będzie problemu, a możliwości jest wiele: projektant instalacji elektrycznych, programista PLC, a sporo i programistów C++ się trafia, no i wiele wiele więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 dziękuję za informacje. Jestem po technikum ale interesuje mnie też elektrotechnika. I chciałbym bardzo dowiedzieć się jak najwięcej informacji na temat właśnie tego kierunku. W przyszłym roku planuje studiować zaocznie. Jakie są najtrudniejsze przedmioty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 Przedmioty robiące odsiew na elektrotechnice to teoria obwodów czy podstawy elektromagnetyzmu. Z takich trudniejszych na pewno jeszcze podstawy automatyki (zależy jak uczelnia to nazwie, ogólnie sterowniki PLC), maszyny elektryczne, teoria sterowania. W dalszej kolejności pewnie studiuj matmę, fizyka, mikroprocesory czy metody numeryczne. Wiele zależy od preferencji studenta, dla mnie najgorsze były właśnie teoria obwodów, elektromagnetyzm, mikroprocesory i PLC. Na każdym semestrze coś trudnego się znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Otz Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Tez mam pytanie, jak wygląda praca jakos na 3 roku jako projektant(autocad etc) między uczelniami takimi kak AGH, PW, PWr czy Politechnika lubelska? Jakie są zarobki na start i do jakich wzrastają po 2/3latach stazu? Chodzi mi odpowiednio o miasta w których te uczelnie sie znajduja.Chodzi oczywiscie o elektrotechnike. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Ale zarobki gdzie? Na jakim stanowisku? W jakiej firmie? To wszystko często zależy od przypadku. Studia żadnych zarobków nie gwarantują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 30 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2017 Ogólnie, z wiedzy starszych roczników i kierunkowego forum, kokosów na start nie ma, wręcz przeciwnie - są to niskie pieniądze, które rosną wraz ze stażem pracy. Kwot nie ma, bo jednak zróżnicowanie jest spore. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2017 Mogę powiedzieć jak jest na Północy, bo sytuacja w tych stronach nie odbiega znacząco od reszty kraju (za wyjątkiem Śląska). W zasadzie te same warunki dotyczą i mechaników i elektryków. Jeśli będziesz na 3. roku, to pracodawca prawdopodobnie zaproponuje Ci staż lub coś w tym stylu za najniższą krajową. Po inżynierce powinieneś dostać na start 2k na rękę, a dalszy wzrost zależy głównie od charakteru wykonywanej pracy. Jeśli będziesz prawdziwym konstruktorem, który potrafi samodzielnie coś zaprojektować i policzyć, a nie tylko kreślarzem od klepania dokumentacji, to po 2-3 latach spokojnie przekroczysz 3k. Sufit dla konstruktorów jest dosyć niski i wynosi ok. 4k, więc jeżeli takie zajęcie nie jest Twoją życiową pasją, to lepiej udać się do utrzymania ruchu, gdzie start i sufit są znacząco wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styxu Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 A ja mam pytanie. Studiowałem jakieś 2 lata temu budownictwo, ale pokonał mnie rysunek techniczny. I dlatego moje pytanie brzmi. Jak wygląda rysunek techniczny na tym kierunku? Pamiętam, że największe problemy miałem z utworzeniem trzeciego rzutu na podstawie dwóch, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Jest grafika inżynierska na 1 semestrze (przynajmniej na PW), jeśli ludzie nie zdają tego, to raczej po prostu nie chcieli zdać. Na 2 latach elektrotechniki nic więcej z rysunku nie ma, na kolejnych z tego co kojarzę, też nie. Ewentualnie na danej specjalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2018 Czy jeśli nie jestem studentem PRz to mogę zapisać się do biblioteki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 5 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Czy można otrzymać kredyt na studia niestacjonarne na pierwszy rok ? Jeśli tak to jak to wygląda i gdzie taki kredyt można otrzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Można. Są terminy wyznaczone w bankach. Liderem jest chyba PKO. O kredytach studenckich na forum już było. Poszukaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal84tbg Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dziękuję za odpowiedzi i informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...