Sylwia Łoboda Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Będąc w liceum zastanawiałam się jaki kierunek wybrać. Z pewnością nie brałam pod uwagę studiów związanych z przedmiotami ścisłymi typu matematyka, fizyka... Myślałam nad dziennikarstwem, pedagogiką, ale w końcu wybrałam polonistykę na Uniwersytecie Warszawskim i jestem bardzo zadowolona! Kierunek ten, jest bardzo ciekawy, robię to co lubię. Zajęcia to sama przyjemność w przeciwieństwie do lekcji w liceum. Polonistyka, to mój najlepszy wybór! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżersej Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 I na dodatek potem możesz sobie pogadać z narzeczonym w starocerkiewnosłowiańskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trejd Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 No niby fajnie - robić to co się lubi, ale jakie są po tym perspektywy? Nauczyciel? To jest zły kraj na takie wybory, tutaj jako nauczyciel nie da się za wiele osiągnąć, a tym bardziej zarobić... Oczywiście jeśli w ogóle znajdziesz pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Ja też kocham język polski. Super - życzę powodzenia! Pedagogika, dziennikarstwo - ogrom osób, ten kierunek studiuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oluu94 Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A co chcialabys w przyszlosci robic? Bo tez zastanawiam sie jakie sa mozliwosci po tym kierunku oprocz pracy w szkole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Polonistki na pewno mogą pracować też jako dziennikarki czy korektorki tekstów. Wejdź na stronę www wybranej uczelni w zakładkę Sylwetka absolwenta i tam powinno pisać, co można robić po tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trejd Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Dziennikarzem to i elektryk może zostać;D To jest taki zawód, gdzie nie kompletnie nie trzeba mieć studiów dziennikarskich. Przykładowo Elżbieta Jaworowicz zaczynała od filologii...hebrajskiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Wiesz, każdy może, ale większe szanse ma osoba po polonistyce, a nie elektryk ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TańczącyMuflonWśródBakałży Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 No niby fajnie - robić to co się lubi, ale jakie są po tym perspektywy? Nauczyciel? To jest zły kraj na takie wybory, tutaj jako nauczyciel nie da się za wiele osiągnąć, a tym bardziej zarobić... Oczywiście jeśli w ogóle znajdziesz pracę. To zależy jakie ma się wymagania. Radzę prześledzić stopnie awansu zawodowego nauczyciela i sprawdzić ile dostaje nauczyciel dyplomowany, bez dodatków oczywiście. Polonistyka to ciekawy wybór, zawsze miałem szacunek do polonistek w szkole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wartecha Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Drogi maturzysto, jeżeli chcesz kasować produkty na kasie lub sprzedawać ubezpieczenia szemranemu towarzystwu ubezpieczeniowemu wybierz polonistykę. mam przyjemność posiadać skończoną polonistykę i anglistykę. po ukonczonych studiach z języka polskiego (z wyróżnieniem) zaproponowano mi pracę jako przedstawiciel handlowy (nie zrobiłam profilu nauczycielskiego) Ukończyłam edytorstwo i przez długi czas pracowałam sprawdzając hasłą w krzyżówkach. yay! moje przyjaciółki z roku już trzeci rok piszą hasła, przepisy kulinarne albo sekcję z pytaniami "od czytelników' nie muszę chyba dodawać, że robią to za naprawdę niewielkie pieniądze; a i tak są szczęśliwe, bo mają pracę w zawodzie. Generalnie jeśli chcesz naprawdę ciekawy kierunek i przyjemne zajęcia, to polonistyka jest ok- ale niestety, żadnego zatrudnienia. ah, no i jeszcze jedna rzecz- na polonistyce kręci się typ studenta "hipstera-artysty". wyjaśnienia na privie. dlatego drogi maturzysto- przyszłości narodu- zastanów się dobrze przed wyborem studiów, a szczególnie polonistyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 A jaki profil zrobiłaś? Skoro nie sp. nauczycielską, to chyba dziennikarską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 No niby fajnie - robić to co się lubi, ale jakie są po tym perspektywy? Nauczyciel? To jest zły kraj na takie wybory, tutaj jako nauczyciel nie da się za wiele osiągnąć, a tym bardziej zarobić... Oczywiście jeśli w ogóle znajdziesz pracę. Dlaczego uważasz, że jako nauczyciel nie da się za wiele osiągnąć? Chcę zostać nauczycielem i widzę satysfakcjonującą ścieżkę rozwoju. Będę mogła się rozwijać, podwyższać swoje preferencje, można zrobić magistra, później doktorat itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PannaPierniczkowa Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Drogi maturzysto, jeżeli chcesz kasować produkty na kasie lub sprzedawać ubezpieczenia szemranemu towarzystwu ubezpieczeniowemu wybierz polonistykę. mam przyjemność posiadać skończoną polonistykę i anglistykę. po ukonczonych studiach z języka polskiego (z wyróżnieniem) zaproponowano mi pracę jako przedstawiciel handlowy (nie zrobiłam profilu nauczycielskiego) Ukończyłam edytorstwo i przez długi czas pracowałam sprawdzając hasłą w krzyżówkach. yay! moje przyjaciółki z roku już trzeci rok piszą hasła, przepisy kulinarne albo sekcję z pytaniami "od czytelników' nie muszę chyba dodawać, że robią to za naprawdę niewielkie pieniądze; a i tak są szczęśliwe, bo mają pracę w zawodzie. Generalnie jeśli chcesz naprawdę ciekawy kierunek i przyjemne zajęcia, to polonistyka jest ok- ale niestety, żadnego zatrudnienia. ah, no i jeszcze jedna rzecz- na polonistyce kręci się typ studenta "hipstera-artysty". wyjaśnienia na privie. dlatego drogi maturzysto- przyszłości narodu- zastanów się dobrze przed wyborem studiów, a szczególnie polonistyki. Też jestem ciekawa jak rozumiesz pojęcie ,,hipstera-artysty"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marrika Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Pewnie chodzi o to, że mają się za Bóg wie kogo. Akurat miałam do czynienia ze studentkami tego kierunku. Ale nie wszyscy są tacy, nie można uogólniać. Przyznam rację, z tym bezrobociem, albo pracą na kasie w supermarkecie. Moja mama też mi mówiła, wszystko tylko nie polonistyka, bo pracy sobie nie znajdziesz. Szkoły likwidują, a dostać się dostaniesz, po znajomości. Takie panuje przekonanie. Może jest w tym trochę racji, skoro wiele osób tak mówi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 7 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2014 U mnie na polonistyce też było sporo hipstero-artystów, dużo osób chciało zostać na uczelni (jak można się domyślić, udało się to kilku wybranym), zgrywanie ynteligentów było na porządku dziennym, cytowanie Derridy i Świetlickiego też. Podobnie jak pogarda dla pracy fizycznej połączona z życiem w stylu "doing real stuff sucks" - czyli życie w hermetycznym świecie sztuki i kultury wyższej przeznaczonej, a jakże, tylko dla klasy wyższej, kółko wzajemnej adoracji (a poza tym - bo kto by robił sztukę dla ludzi, przecież ciemny lud nie zrozumie). To mi się tam najbardziej nie podobało. Nie przekreślałabym zawodu nauczyciela - na studiach poznałam kilka naprawdę fajnych osób, które chciały pracować z dziećmi/młodzieżą i wiedziały, jak się mają do tego zabrać. Ale prawdą jest też, że szkoły padają... Natomiast ściemą jest, że wszyscy po polonistyce zostają nauczycielami. Z perspektywy czasu bardzo fajna wydaje mi się specjalność edytorska - po niej można szukać pracy w wydawnictwach - książkowych, prasowych, internetowych. Wiadomo, książki umierają, prasa umiera, nikt już nie czyta - ale z drugiej strony można zauważyć, że na rynku ciągle jest wiele wydawnictw firmowych, branżowych, specjalistycznych. I one jakoś nie padają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 1 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2014 http://natemat.pl/118769,pisarz-ignacy-karpowicz-odpowiada-kindze-dunin-emocjonalny-wpis-na-fb-pelen-zwyklych-klamstw-ale-pieniadze-przelane Ignacy Karpowicz atakuje Kingę Dunin. Oskarża guru feminizmu o molestowanie seksualne CO JA PACZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Honorata21 Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Ja zrezygnowałam, bo za trudny kierunek. No i odrzuca mnie to, że jednak ciężko z pracą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorkaczy Opublikowano 5 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2015 To na polonistyce jest starocerkiewnoslowiański? Na licencjackich czy na magisterskich? A co z ludźmi, którzy chcą iść na magisterkę po innym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morgan Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Tak, u mnie był na licencjacie, posprawdzaj sobie w planach zajęć uczelni, które Cię interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Palahdy Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Z mojego otoczenia z całego kierunku w zawodzie pracuje tylko jedna osoba... Polonistykę uznaję za pomyłkę na swojej drodze, na szczęście dość szybko naprawioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A ja znam bardzo wielu polonistów pracujących w swoim zawodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiktorKow Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Moja kolezanka studiowała polonistykę, ale nie chciała pracować w szkole. Udało jej się znaleźć pracę, gdzie znajomość języka jest istotna, ale nie musi uczyć dzieci. Z jej kierunku też niewiele osób związało się z zawodem polonisty i poszli w zupełnie inne strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Polonistyka to nie zawod polonisty. To swietne studia m.in. dla dziennikarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baklazan Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 polonistyka sie sprawdzi, jesli chcesz byc edytorem / redaktorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 W takim wypadku na pewno sie sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...