banzajek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Cześć wszystkim, otóż niedługo matura a wybór kierunku dalszej drogi edukacyjnej nadal pod znakiem zapytania ... Zawsze marzyłam o studiach wojskowych, lecz jak sam tytuł wskazuje jestem diabetykiem - więc to raczej dyskwalifikuje mnie na starcie jeżeli chodzi o studia wojskowe ( jakiekolwiek. ) Jednakże dodam że moim marzeniem było ( Jest nadal ! ) AMW w Gdynii na wydziale Nawigacji i Uzbrojenia Okrętowego - jako Nawigator. Są szanse ? Nigdzie nie znalazłam 100% odpowiedzi ... Jednak pomijając ten temat, na maturze ( prawdopodobnie ) zdawać będę następująco : - Podstawa : Polski, matematyka oraz Angielski - Rozszerzenia : geografia i WOS / historia . Z takimi przedmiotami na maturze, jakie uczelnie / kierunki byłyby opcją ? I nie mając tutaj na myśli kierunki które produkują bezrobotnych z wyższym wykształceniem - mam nadzieje że tutaj zrozumiecie moi drodzy o co mi chodzi. I kto ma jakąkolwiek wiedzę odnośnie służb mundurowych - studiów o takiej charakterystyce , proszę piszcie wszystko śmiało ! Z góry dziękuję przeogromnie za każdą udzieloną pomoc i wskazówkę ! Pozdrawiam , Patrycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 banzajek, bez rozszerzonych matmy i angielskiego możesz zapomnieć o studiach wojskowych. Konkurencja jest naprawdę spora - przyjmują 10-15 osób na rok, a chętnych kilkanaście i więcej na jedno. Jest też kolejny powód, o którym poniżej. Cytuj AMW w Gdynii na wydziale Nawigacji i Uzbrojenia Okrętowego - jako Nawigator. Są szanse ? Jako cukrzyk nie przejdziesz badań na morskie świadectwo zdrowia, więc nie będziesz mogła wybrać specjalności pływającej. Praca na lądzie po nawigacji istnieje praktycznie tylko dla znudzonych pływaniem kapitanów i emerytowanych komandorów, więc w tym przypadku można wybrać lepiej. Natomiast podchorążowie nie mają takiego wyboru i wszyscy muszą iść na morze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banzajek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Gutek , czyli studia wojskowe odpadaja ? Okej, sprawa wyjaśniona ... Co do innych 'mundurowych' byłbyś w stanie pomóc i cokolwiek informacji przydatnych udzielić ... ? edit. Ewentualnie gdy na maturze podejmę się rozszerzonej matematyki , lecz pozostanie angielski na poziomie podstawowym są szanse na studia wojskowe ? Jak tak, to na jakie warto zwrócić uwagę z cukrzycą ? Dodam ze co do prawo jazdy posiadam kat. B oraz za niedługi czas będę posiadała C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Mundurowe odpadają właśnie z dwóch względów. Zdrowotnych i wysokim wymagań odnośnie matury, testów wydolnościowych. Chcesz dowiedzieć się więcej to poczytaj bo na forum było sporo i zresztą jest nawet mój wywiad w formie wideo. Co do innych kierunków to raczej kieruj się własnymi zainteresowaniami a nie rynkiem pracy. Dodam pseudo rynkiem pracy, bo opinie są dziwne i nieprawdziwe. Po każdym kierunku znajdziesz dobra prace wystarczy być w czymś dobrym studia nie mają dawać pracy a wykształcenie. Moim zdaniem, skoro Cie to interesuje, spróbuj podjąć studia cywilne na AMW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banzajek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Moimi zainteresowaniami są właśnie militaria, wojsko. Dlatego tak nadaje o 'mundurowych' jednakże pech, złośliwy los chciał że matematyka to moja pięta achillesowa a do języków nie mam talentu, biernie rozumiem języki. Bardzo lubię historie, w szczególności okres po i włącznie z I W.ŚW. jednak z małym szczegółem iż mam problemy z takimi sprawami jak daty, jednak wystarczą dla mnie dwa pojęcia z rzucone ot tak a zaczyna się dla mnie temat rzeka. Zastanawiałam się nawet nad czymś w charakterze nauczyciela jednak nie mam na tyle spokoju, wyrozumiałości w stosunku do dzieci / młodzieży szeroko pojętej , bo po prostu nie lubię kontaktu z dziećmi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Obejrzy filmik to dowiesz się więcej. Wojskowe odpadają że względów zdrowotnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banzajek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Marzenia a rzeczywistość rzadko idą w parze, niestety upewniłam się że ja swoich nie zrealizuje. Lecz podpowie mi może ktoś kto ma rozeznanie , co do służby więziennej, lub innego tego typu ugrupowania ? Oraz proszę o zerknięcie o mój powyższy post i możliwą pomoc, dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Do żadnych służb raczej się nie dostaniesz. Nie przejdziesz podstawowych badań. Co do kierunków to.odpisalem Ci w dwóch postach. Kieruj się zainteresowaniami i jako takie podałem studia cywilne na AMW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Cytuj Ewentualnie gdy na maturze podejmę się rozszerzonej matematyki , lecz pozostanie angielski na poziomie podstawowym są szanse na studia wojskowe ? Progi i zasady rekrutacji są publikowane - możesz orientacyjnie oceniać swoje szanse. Oprócz Gdyni pozostają jeszcze Warszawa, Wrocław i Dęblin, ale tam też nie należy spodziewać się większych szans. Do rekrutacji wojskowej wchodzą również test sprawnościowy i rozmowa, więc mniejsza liczba punktów z matury skutecznie zmniejsza i tak nie za duże szanse na mundur. Cytuj Jak tak, to na jakie warto zwrócić uwagę z cukrzycą ? Nie mam pojęcia, nie jestem żołnierzem. W przypadku kierunków pływających dokładnie te same wymagania zdrowotne dotyczą każdego, kto podejmuje pracę na morzu. Wynika to z rozporządzenia ministra i umów międzynarodowych. Cytuj Lecz podpowie mi może ktoś kto ma rozeznanie Użyj wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...