Skocz do zawartości
banzajek

Cukrzyk, a studia ...

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, otóż niedługo matura a wybór kierunku dalszej drogi edukacyjnej nadal pod znakiem zapytania ... Zawsze marzyłam o studiach wojskowych, lecz jak sam tytuł wskazuje jestem diabetykiem - więc to raczej dyskwalifikuje mnie na starcie  jeżeli chodzi o studia wojskowe ( jakiekolwiek. ) Jednakże dodam że moim marzeniem było ( Jest nadal ! ) AMW w Gdynii na wydziale Nawigacji i Uzbrojenia Okrętowego - jako Nawigator. Są szanse ? Nigdzie nie znalazłam 100% odpowiedzi ... Jednak pomijając ten temat, na maturze ( prawdopodobnie ) zdawać będę następująco :
- Podstawa : Polski, matematyka oraz Angielski
- Rozszerzenia : geografia i WOS / historia .
Z takimi przedmiotami na maturze, jakie uczelnie / kierunki byłyby opcją ? I nie mając tutaj na myśli kierunki które produkują bezrobotnych z wyższym wykształceniem - mam nadzieje że tutaj zrozumiecie moi drodzy o co mi chodzi.

I kto ma jakąkolwiek wiedzę odnośnie służb mundurowych - studiów o takiej charakterystyce , proszę piszcie wszystko śmiało !

Z góry dziękuję przeogromnie za każdą udzieloną pomoc i wskazówkę ! Pozdrawiam , Patrycja

banzajek, bez rozszerzonych matmy i angielskiego możesz zapomnieć o studiach wojskowych. Konkurencja jest naprawdę spora - przyjmują 10-15 osób na rok, a chętnych kilkanaście i więcej na jedno. Jest też kolejny powód, o którym poniżej.

AMW w Gdynii na wydziale Nawigacji i Uzbrojenia Okrętowego - jako Nawigator. Są szanse ?

Jako cukrzyk nie przejdziesz badań na morskie świadectwo zdrowia, więc nie będziesz mogła wybrać specjalności pływającej. Praca na lądzie po nawigacji istnieje praktycznie tylko dla znudzonych pływaniem kapitanów i emerytowanych komandorów, więc w tym przypadku można wybrać lepiej. Natomiast podchorążowie nie mają takiego wyboru i wszyscy muszą iść na morze.

Gutek , czyli studia wojskowe odpadaja ? Okej, sprawa wyjaśniona ...
Co do innych 'mundurowych' byłbyś w stanie pomóc i cokolwiek informacji przydatnych udzielić ... ?

edit. 
Ewentualnie gdy na maturze podejmę się rozszerzonej matematyki , lecz pozostanie angielski na poziomie podstawowym są szanse na studia wojskowe ? Jak tak, to na jakie warto zwrócić uwagę z cukrzycą ?
Dodam ze co do prawo jazdy posiadam kat. B oraz za niedługi czas będę posiadała C .

Mundurowe odpadają właśnie z dwóch względów. Zdrowotnych i wysokim wymagań odnośnie matury, testów wydolnościowych. 

Chcesz dowiedzieć się więcej to poczytaj bo na forum było sporo i zresztą jest nawet mój wywiad w formie wideo. 

Co do innych kierunków to raczej kieruj się własnymi zainteresowaniami a nie rynkiem pracy. Dodam pseudo rynkiem pracy, bo opinie są dziwne i nieprawdziwe. Po każdym kierunku znajdziesz dobra prace wystarczy być w czymś dobrym studia nie mają dawać pracy a wykształcenie. 

Moim zdaniem, skoro Cie to interesuje, spróbuj podjąć studia cywilne na AMW

Moimi zainteresowaniami są właśnie militaria, wojsko. Dlatego tak nadaje o 'mundurowych' jednakże pech, złośliwy los chciał że matematyka to moja pięta achillesowa a do języków nie mam talentu, biernie rozumiem języki. Bardzo lubię historie, w szczególności okres po i włącznie z I W.ŚW. jednak z małym szczegółem iż mam problemy z takimi sprawami jak daty, jednak wystarczą dla mnie dwa pojęcia z rzucone ot tak a zaczyna się dla mnie temat rzeka. Zastanawiałam się nawet nad czymś w charakterze nauczyciela jednak nie mam na tyle spokoju, wyrozumiałości w stosunku do dzieci / młodzieży szeroko pojętej , bo po prostu nie lubię kontaktu z dziećmi ...

Marzenia a rzeczywistość rzadko idą w parze, niestety upewniłam się że ja swoich nie zrealizuje.
Lecz podpowie mi może ktoś kto ma rozeznanie , co do służby więziennej, lub innego tego typu ugrupowania ?
Oraz proszę o zerknięcie o mój powyższy post i możliwą pomoc, dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi !

Ewentualnie gdy na maturze podejmę się rozszerzonej matematyki , lecz pozostanie angielski na poziomie podstawowym są szanse na studia wojskowe ?

Progi i zasady rekrutacji są publikowane - możesz orientacyjnie oceniać swoje szanse. Oprócz Gdyni pozostają jeszcze Warszawa, Wrocław i Dęblin, ale tam też nie należy spodziewać się większych szans. Do rekrutacji wojskowej wchodzą również test sprawnościowy i rozmowa, więc mniejsza liczba punktów z matury skutecznie zmniejsza i tak nie za duże szanse na mundur.

Jak tak, to na jakie warto zwrócić uwagę z cukrzycą ?

Nie mam pojęcia, nie jestem żołnierzem. W przypadku kierunków pływających dokładnie te same wymagania zdrowotne dotyczą każdego, kto podejmuje pracę na morzu. Wynika to z rozporządzenia ministra i umów międzynarodowych.

Lecz podpowie mi może ktoś kto ma rozeznanie

Użyj wyszukiwarki.