wilk Opublikowano 28 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2016 Witajcie! Zamierzam studiować dziennikarstwo (a konkretnie chciałbym kształcić się w specjalizacji public relations, chociaż to jeszcze nic pewnego). Pod uwagę biorę Poznań oraz Toruń. Jestem jednak rozdarty pomiędzy nimi i nie potrafię się zdecydować. Większą szansę na dostanie się mam w Toruniu, z drugiej strony w poznan.studia.net mogę liczyć na większy rynek pracy i możliwość zdobywania doświadczenia już w trakcie studiów. Pozwólcie, że zaprezentuję moje obawy w formie za i przeciw: (chyba dam radę przedstawić to w miarę jasno ) Toruń: jest bliżej (~50 km), znam to miasto mam tam rodzinę większa szansa na pozytywny wynik rekrutacji jednakże: mniejsze możliwości jeśli chodzi o pracę wydaje mi się, że renoma toruńskiego dziennikarstwa jest niższa niż w Poznaniu Poznań: duże miasto, większe możliwości pracy wydział z dużą renomą i świetnym zapleczem wady: odległość (~200 km) i wyższe koszta niższe szanse na dostanie się (wysoko punktowane wos i historia, których nie zdawałem) Wiadomo, że na kwestię dostania się do Poznania nie mam już wpływu. Tak czy owak na obie uczelnie złożę papiery. Pytanie tylko: która z nich ma być moim numerem 1 jeśli wynik rekrutacji będzie pozytywny w obu przypadkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jeśli chodzi o renomę to obie uczelnie sa na podobnym poziomie natomiast faktycznie Poznan to większy rynek pracy i wieksze mozliwosci po studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Jeśli się dostaniesz na obie, to bym wybrała Poznań, jednak Toruń jest małym miastem, ale jakbyś szedł do Torunia, to też dobry wydział i jakies tam możliwości pracy W dziennikarstwie bardzo ważna jest praca własna i tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Osobiście kończyłem ten Wydzial w Toruniu i dawne dziennikarstwo, ktore było specjalnością na politologii. Moge go polecić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Okej, dzięki. Jeśli tylko będę miał pewność, że w Toruniu znajdę ciekawy staż właśnie w mojej specjalizacji to problem mam z głowy. Chce nazbierać jak najwięcej doświadczenia. Poznań to super wybór, ale jestem realistą i wiem, że dostanie się tam może być ciężkie. Dlatego chce się upewnić, że decydując się na Toruń dużo nie stracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Merytorycznie na pewno nic nie stracisz UMK to jedna z najlepszych uczelni w kraju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...