Skocz do zawartości
Miłosz Szkudlarski

Studia w Polsce - rekrutacja, uczelnie, kierunki, koszty (poradnik)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wygląda proces rekrutacji na polskich uczelniach? Jakie kierunki studiów i specjalności można wybrać? Jaki tryb studiów wybrać, żeby zdobyć zarówno solidne wykształcenie, jak i doświadczenie zawodowe? No i najważniejsza kwestia: ile to wszystko będzie nas kosztować?

Jak wygląda proces rekrutacji na polskich uczelniach? Czym różnią się studia I stopnia od jednolitych studiów magisterskich? Jaki jest efekt przystąpienia Polski do procesu bolońskiego? Za moment się dowiecie...

Więcej informacji znajdziecie tutaj: Studia w Polsce - organizacja studiów i proces rekrutacji

Wiecie już doskonale, jak wygląda proces rekrutacji na studia, jakie dokumenty są wymagane i czym różnią się poszczególne stopnie studiów. Dzisiaj natomiast chcemy Wam przybliżyć kwestie uczelni i kierunków studiów, które możecie wybrać.

Więcej informacji znajdziecie tutaj: Studia w Polsce - kierunki i uczelnie

Teoretycznie studia na polskich uczelniach państwowych są całkowicie bezpłatne. To jednak mit, o którym jak najszybciej powinniście zapomnieć i nigdy więcej go nie rozpowszechniać. Ile w rzeczywistości będzie nas kosztować zdobycie wyższego wykształcenia?

Więcej informacji znajdziecie tutaj: Studia w Polsce - czesne i koszty życia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Malwinka1289
      Witam. Na maturze zamierzam zdawać polski, matematyki i angielski na podstawie oraz historie i angielski na rozszerzeniu. Czy mam szanse dostać się na prawo na Uniwersytecie Warszawskim?
    • Przez nieczaj
      czesc, jestem przed wyborem kierunku na agh. rozwazam ekologiczne zrodła energii i energetyke odnawialna i zarzadznie energia. jakiekolwiek porady, opinie, informacje czy wlasne doswiadczenia? 
    • Przez rudzisaok
      Cześć, 
      właśnie skończyłam pisać matury. Moim planem było dostać się na studia Finanse i Rachunkowość. Niestety matury nie poszły mi najlepiej. Z rozszerzonej matematyki nie spodziewam się dobrego wyniku.
      podstawowy angielski 60-70%
      podstawowa matematyka 60-70%.
      Nie wiem czy z takimi wynikami dostane się na takie studia. Nie mam niestety planu B.
      Potrzebuję rady kogoś bardziej doświadczonego
    • Przez applejuice
      Witam,
      Zaraz matura a ja stoję przed wyborem studiów. Aktualnie chodze do liceum i jaki kierunek by mnie nie zainteresował to pojawia mi się w głowie obawa, że na studiach nie dorównam osobą, które skończyły technikum i miały ogromną styczność z tym kierunkiem. W szkole najbardziej interesuje mnie geografia i to z nią chciałabym wiązać przyszłość (ale nie chciałabym studiować stricte geografii, gdyż nie widzę po tym pracy). Cały czas myślę o geodezji, geologii i odnawialnych źródłach energii. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć (chociażby w małym stopniu) jak wyglada nauka na tych kierunkach? Na jakie przedmioty jest nacisk? Czy bez rozszerzonej fizyki dam sobie tam rade? Jeśli chodzi o odnawialne źródła energii, czy jest na nich dużo nauki o budowie maszyn? 

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Hej!   Trafiłem tutaj przez przypadek surfując po internecie, i zauważyłem te forum, chciałbym się doradzić kogoś co mogę zrobić w mojej aktualnie kiepskiej sytuacji.. w skrócie sytuacja życiowa zmusiła mnie do przerwania Technikum i wyjechania za granicę, 2 tygodnie temu wróciłem do kraju na stałe, aktualnie mam 30 lat i chciałbym zrobić jakiś kurs roczny by coś zmienić, lub też rozmyślałem nad zrobieniem średniego w Liceum dla dorosłych, ale zastanawiam się czy jest sens robić te 3-4 lata Liceum by mieć średnie wykształcenie, ponieważ wciąż nie będę miał żadnego zawodu, znalazłem w mojej okolicy roczną szkołę która mnie zainteresowała w kierunku E-Commerce, ponieważ bardzo to wszystko się rozwija, natomiast nie wiem jak to później będzie z pracą, nie wiem co aktualnie zrobić ktoś coś może doradzić? co by zrobił na moim miejscu, czuję że jestem tak bardzo do tyłu wracając po 10 latach..
    • W lipcu tego roku miałam mieć obronę pracy licencjackiej, jednak nie wyrobiłam się z jej napisaniem. Kontynuowałam pisanie pracy dalej, aby przystąpić do terminu wrześniowego, ale moja Pani promotor ciągle coś zmieniała w mojej pracy, potrafiła nawet zmienić zaakceptowane przez nią wcześniejsze treści. Moja praca nadal nie była gotowa we wrześniu. Na początku października składałam podanie o przedłużenie terminu złożenia pracy dyplomowej. Przedłużenie było możliwe do 30 października. Nadal kontynuowałam pisanie pracy. W listopadzie wciąż miałam kontakt z moją promotorką, która nadal przesyłała mi swoje poprawki dotyczące mojej pracy. Ostatnio kiedy sprawdzałam swój status w wirtualnej uczelni zauważyłam, że zmienił się na „w procedurze skreślenia”. Napisałam w tej sprawie do centrum obsługi studenta, gdzie odpisano mi, że w związku z tym, że nie obroniłam się do końca października zostałam skreślona i z tego tytułu seminarium jest traktowane jako niezaliczone i mogę ubiegać się o powtarzanie semestru. Bardzo zależy mi na ukończeniu tych studiów, jednak zastanawiam się czy powtarzając semestr będę mogła kontynuować dalsze pisanie dotychczasowej pracy, czy będę musiała uczęszczać na seminarium nowego promotora i pisać pracę od nowa? 
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.