Skocz do zawartości
kamillo2002323

Informatyka zaocznie na PG czy na WSB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam ciężki wybór i liczę na porady. Mam 2 opcje uczelni w Gdańsku. Politechnika Gdańska i Wyższa Szkoła Bankowa. Niestety na informatykę na tryb dzienny w PG się nie dostałem, natomiast na spokojnie dostanę się na tryb niestacjonarny. Również rozważam opcję pójścia do WSB na tryb dzienny/weekendowy z studia.net/informatyka. W obu przypadkach są to studia inżynierskie. Zakładam, że jak to każda szkoła prywatna, jest lepiej wyposażona od szkół publicznych itp. itd.. Wiem, że istnieje stereotyp o szkołach prywatnych, który każdy doskonale zna i zastanawia mnie jak to wygląda okiem pracodawców? Czy jeśli wybrałbym WSB to skreśliłoby to kilka możliwości, które miałbym po PG mimo tego samego tytułu (inżyniera) i wykształcenia wyższego?

W dniu 10.07.2021 o 10:37, kamillo2002323 napisał:

Wiem, że istnieje stereotyp o szkołach prywatnych, który każdy doskonale zna i zastanawia mnie jak to wygląda okiem pracodawców? Czy jeśli wybrałbym WSB to skreśliłoby to kilka możliwości, które miałbym po PG mimo tego samego tytułu (inżyniera) i wykształcenia wyższego?

Dużo zależy od Ciebie samego. Jeśli po studiach będziesz mógł pochwalić się tylko samym dyplomem, to oczywiście ten z PG zostanie wyżej wyceniony. Jeśli jednak będziesz w stanie dobrze zaprezentować się również z innej strony, wówczas uczelnia zejdzie na nieco dalszy plan.

W dniu 10.07.2021 o 11:02, kamillo2002323 napisał:

I czy na PG na zaocznych jest większy luz niż na dziennych (np. wykładowcy trochę mniej wymagają i są bardziej wyrozumiali na pracę w ciągu tygodnia)

PG jest dość specyficzną uczelnią i zdecydowanie nie ma co liczyć na zbyt wiele dobrej woli wykładowców.

@kamillo2002323, każde studia dają tylko absolutne minimum wiedzy z danej działki, cała reszta w rękach studenta/absolwenta. Nie oczekuj, że zaliczenie całego programu studiów z automatu zrobi z Ciebie specjalistę. Na PG czeka Cię wymagające starcie także z różnymi przedmiotami o zerowej lub dyskusyjnej przydatności. Jednak jest to odbierane jako umiejętność sprostania wysoko postawionym wymaganiom, co ma swoją wartość.

W ostatecznym rozrachunku liczy się to, co potrafisz. Pracodawcy zatrudniają ludzi po coś, żeby robili konkretne rzeczy, więc to tylko pytanie, czy potrafisz je robić. Niemniej rzeczywiście jest tak, że dyplom z PG będzie wyglądał lepiej. W naszym społeczeństwie całkiem spory odsetek osób wierzy, że szkoły prywatne są dla debili.