hxcci Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Hej. Otóż sprawa wygląda tak, że pod żadnym pozorem nie chcę zostać w Polsce dłużej niż to konieczne. W tym roku będę iść na filologię, bo to lubię. Znam angielski, niemiecki, rosyjski i uczę się jeszcze dwóch języków. Chciałbym dobrać drugi kierunek studiów, ale nie wiem jaki. Interesował mnie FiR, ale słyszałem, że po tym nie ma szans za granicą gdyż wiadomo, że każdy kraj ma własne prawo podatkowe, przepisy itd. Niestety odpadają kierunki takie jak informatyka (próbowałem i zrezygnowałem, a jeśli chodzi o programowanie to robiłem to latami ale się wypaliłem i mam dość, no taka prawda) medycyna czy pielęgniarstwo - nie zdawałem Studia na kierunku biologia i chemii na maturze. No i wszystko, gdzie jest dużo fizyki... Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 18 godzin temu, hxcci napisał: Znam angielski, niemiecki, rosyjski i uczę się jeszcze dwóch języków Podstawowe pytanie - w jakim stopniu? Bo umieć coś powiedzieć nawet w 10 językach to żadna sztuka. Jeśli natomiast znasz dwa języki w stopniu przynajmniej zaawansowanym, to wszelkie BPO/SSC najróżniejszych korporacji stoją otworem i chętnie wynagrodzą takie umiejętności. 18 godzin temu, hxcci napisał: Interesował mnie FiR, ale słyszałem, że po tym nie ma szans za granicą gdyż wiadomo, że każdy kraj ma własne prawo podatkowe, przepisy itd. Gdyby rzeczywiście tak było, to księgowość w BPO/SSC by nie istniała. Tymczasem europejskie firmy mają swoich księgowych nawet w Indiach 18 godzin temu, hxcci napisał: Otóż sprawa wygląda tak, że pod żadnym pozorem nie chcę zostać w Polsce dłużej niż to konieczne Polskie studia nie są rozpoznawalne za granicą. Sytuacja analogiczna do tej, w której Ukrainiec przynosi swój dyplom polskiemu pracodawcy. Najprostszą drogą do pracy w zawodzie za granicą jest po prostu doświadczenie w renomowanej międzynarodowej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 25 minut temu, Gutek napisał: Polskie studia nie są rozpoznawalne za granicą. Sytuacja analogiczna do tej, w której Ukrainiec przynosi swój dyplom polskiemu pracodawcy. Najprostszą drogą do pracy w zawodzie za granicą jest po prostu doświadczenie w renomowanej międzynarodowej firmie. Lub studia za granicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...