studentka98a Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Witam, proszę o pomoc w interpretacji zdarzenia jakie miało miejsce w mojej szkole oraz ewentualne działania, które mogę podjąć. W październiku 2020 złożyłam wniosek o stypendium rektora. Nie wiem dlaczego tak jest, ale zwykle najpierw jest przelew, a dopiero później decyzja. Tak też było w tym roku. W grudniu otrzymałam przelew stypendium rektora za miesiące październik, listopad oraz grudzień. Wypłata stypendium za styczeń nie nastąpiła. Szkoła na początku lutego wydała oświadczenie, że powołano komisję, aby zweryfikować przyznane stypendia - na które nie było jeszcze dostarczonych decyzji, jedynie przelewy poszły do studentów. Dzisiaj tj. 11.02.2021 odebrałam decyzję Komisji Stypendialnej o odrzuceniu mojego wniosku o stypendium, gdyż nie spełniam kryteriów - brakuje mi 0,2 do granicy, od której przyzwano stypendium. Taka sytuacja jak moja dotknęła około 20 studentów. I teraz zastanawiam się ... Jakim sposobem komisja, która zgromadziła się w listopadzie orzekła, że stypendium mi przyznaje (bo tak musiało być skoro otrzymałam przelew, ale decyzji nie dostałam i pewnie nigdy się nie dowiem jak było) a komisja zgromadzona w lutym jednak odwołuje decyzję i odmawia stypendium? Wprowadzono mnie w błąd. Byłam przekonana, że stypendium mi przysługuje - zaplanowałam wydatki, cieszyłam się, że studiuje poświęcając jedynie swój czas, a nie pieniądze. Ta sytuacja jest bardzo dziwna ... I teraz najważniejsze ... Czy szkoła może mnie wezwać do zwrotu stypendium rektora, które zostało mi wypłacone za 3 miesiące? Jak mam umotywować odwołanie od decyzji komisji, aby mieć jakiekolwiek szanse na udowodnienie błędu szkoły i ewentualne zdobycie tego stypendium? W załączniku dodaje zdjęcie uzasadnienia decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Faktycznie dziwna sytuacja. Mozesz sie odwolac i ja bym tak zrobil. Uczelnia moze wystapic o zwrot blednie przelanych swiadczen. Wowczas musisz je zwrocic - mozesz sie ugadac co to warunkow zwrotu. W ogole co to za uczelnia takie cyrki robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danae13 Opublikowano 23 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2021 (edytowane) Też bym się odwołała... (Edit - Przepraszam za odkopanie tematu) Edytowane 23 Czerwca 2021 przez emas57713@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danae13 Opublikowano 28 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2021 Skoro już odkopałam, to wykorzystam. Nie chcę mnożyć tematów, a mam krótkie pytanko - czy może mi ktoś powiedzieć, od jakiej mniej więcej wartości zaczyna się szansa na stypendium rektora na UW (wydz. polonistyki)? Wiem, że oficjalnie progów nie ma i nie było, ale ja==na jakiejś zasadzie przecież to stypendium przyznają... Te 8% z kierunku nie bierze się znikąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...