Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o pomoc w interpretacji zdarzenia jakie miało miejsce w mojej szkole oraz ewentualne działania, które mogę podjąć.

W październiku 2020 złożyłam wniosek o stypendium rektora. Nie wiem dlaczego tak jest, ale zwykle najpierw jest przelew, a dopiero później decyzja. Tak też było w tym roku.

W grudniu otrzymałam przelew stypendium rektora za miesiące październik, listopad oraz grudzień. Wypłata stypendium za styczeń nie nastąpiła. Szkoła na początku lutego wydała oświadczenie, że powołano komisję, aby zweryfikować przyznane stypendia - na które nie było jeszcze dostarczonych decyzji, jedynie przelewy poszły do studentów. Dzisiaj tj. 11.02.2021 odebrałam decyzję Komisji Stypendialnej o odrzuceniu mojego wniosku o stypendium, gdyż nie spełniam kryteriów - brakuje mi 0,2 do granicy, od której przyzwano stypendium. Taka sytuacja jak moja dotknęła około 20 studentów.

I teraz zastanawiam się ...

Jakim sposobem komisja, która zgromadziła się w listopadzie orzekła, że stypendium mi przyznaje (bo tak musiało być skoro otrzymałam przelew, ale decyzji nie dostałam i pewnie nigdy się nie dowiem jak było) a komisja zgromadzona w lutym jednak odwołuje decyzję i odmawia stypendium? Wprowadzono mnie w błąd. Byłam przekonana, że stypendium mi przysługuje - zaplanowałam wydatki, cieszyłam się, że studiuje poświęcając jedynie swój czas, a nie pieniądze. Ta sytuacja jest bardzo dziwna ...

I teraz najważniejsze ... Czy szkoła może mnie wezwać do zwrotu stypendium rektora, które zostało mi wypłacone za 3 miesiące? 

Jak mam umotywować odwołanie od decyzji komisji, aby mieć jakiekolwiek szanse na udowodnienie błędu szkoły i ewentualne zdobycie tego stypendium? 

W załączniku dodaje zdjęcie uzasadnienia decyzji. 

image0.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie dziwna sytuacja. Mozesz sie odwolac i ja bym tak zrobil. 

Uczelnia moze wystapic o zwrot blednie przelanych swiadczen. 

Wowczas musisz je zwrocic - mozesz sie ugadac co to warunkow zwrotu. 

W ogole co to za uczelnia takie cyrki robi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też bym się odwołała...

(Edit - Przepraszam  za odkopanie tematu)

Edytowane przez emas57713@gmail.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro już odkopałam, to wykorzystam.

Nie chcę mnożyć tematów, a mam krótkie pytanko - czy może mi ktoś powiedzieć, od jakiej mniej więcej wartości zaczyna się szansa na stypendium rektora na UW (wydz. polonistyki)? Wiem, że oficjalnie progów nie ma i nie było, ale ja==na jakiejś zasadzie przecież to stypendium przyznają... Te 8% z kierunku nie bierze się znikąd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez alexq5v
      Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy wątek także proszę o wyrozumiałość.
      Moja sytuacja wygląda następująco:
      Na początku drugiego semestru studiów miałam poważna operacje na nogę po której byłam unieruchomiona przez długi czas i doktor zakazał mi chodzić na uczelnie. Po kilku miesiącach i solidnej rehabilitacji wróciłam na uczelnie. Mam wszystkie zaświadczenia itd. Itp. Na uczelni zgodzili się na moją przerwę bez żadnych zastrzeżeń. W pierwszym semestrze miałam średnia 5,0 i chciałabym taka utrzymać ponieważ staram się o stypendium rektora i o wyjazd na praktyki za granicę. Niestety trafiłam na upartego rektora, który z przedmiotu o niskim znaczeniu na moim kierunku musowo chce mi wystawić 3 mimo, że egzamin napisałam na 5 ale dlatego, że nie chodziłam na zajęcia chce mi obniżyć ocenę. Żadne argumenty do niego nie trafiają. Nie da się go przekonać mimo, że wszyscy pozostali wykładowcy nie mają z moją sytuacja problemów i z wszystkich pozostałych przedmiotów mam 5tki. Jest to uczelnia prywatna. Chciałam zapytać czy był ktoś z was może w podobnej sytuacji? Czy jest jakiś sposób żeby odwołać się od tej oceny? Czy jest może jakaś instytucja do której mogłabym złożyć zażalenie?

• Przez Karolka98
      Mam pytanie. Nie odebrałam wniosku o przyznaniu stypendium socjalnego w wyznaczonym terminie i na wirtualnym dziekanacie status stypendium mam jako zawieszono. Orientuje się ktoś czy jeżeli pójdę w poniedziałek i wyjaśnię całą sytuację to dostane to stypendium?
    • Przez Miumiu
      Witam,
       Jestem na 2 roku studiow. W tym roku przeszedłem na urlop dziekanski, pobierałem stypendium socjalne oraz otrzymałem zapomogę. Zauważyłem ze nie dam rady skończyć studiów i będę chciał złożyć rezygnację. Czy uczelnia może dobiegać się zwrotu pieniędzy skoro wszystko było uzasadnione poprawnie?
    • Przez Ane97
      Witam. Czy jeżeli mój brat studiuje we Wrocławiu i pobiera stypendium socjalne a ja chcę iść na studia do całkiem innego miasta na inną uczelnie to mogę też się starać o to stypendium. Nie będzie żadnego problemu że ktoś w rodzinie już pobiera takie stypendium czy nawet się do tego nie przyznawać?
    • Przez Łukasz
      Bardzo często pytacie o stypendia, czy to w formie socjalnej, czy w formie nagród za wyniki edukacyjne i sportowe. Zapraszam Was do krótkiego repetytorium o stypendiach:
      http://www.studia.net/studenckie-finanse/3910-stypendium-recepta-na-pusty-portfel

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
    • Słyszeliście o takim kierunku? Co o nim myślicie?
    • Jeśli chcesz połączyć filozofię z psychologią, to w Krakowie na Uniwersytecie Pedagogicznym jest kierunek "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". 
    • Taki kierunek może pomóc rozwinąć umiejętności miękkie, rozumienie człowieka i jego potrzeb, co może przydać się np. w coachingu, przy organizacji szkoleń dla pracowników firm albo w marketingu. Poza tym AI może nauczyć się programować, malować, śpiewać, żonglować, jeżdżąc na łyżwach i wykonując arię operową, wypełniać tabelki w excelu itp., ale nigdy nie zrozumie w pełni człowieka. To nasza najbardziej ludzka umiejętność i dlatego warto w nią zainwestować. Polecam artykuł o podobnym "niepraktycznym" kierunku: filozofii. https://rynekpracy.pl/artykuly/czy-warto-zatrudnic-filozofa
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.