Nowy 1234 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Witam We wrześniu będę rozpoczynał naukę w 3 klasie liceum na mat-fiz We wrześniu będę musiał zadeklarować jakie przedmioty będę zdawał na maturze Planowałem zdawać rozszerzoną matmę, angielski i fizykę Lecz chyba fizyka mnie przerasta i nie dam rady jej ogarnąć I tutaj mam pytanie Czy jeśli bym zdawał przedmioty podstawowe tj podstawowy polski angielski studiuj matmę oraz rozszerzoną matmę i angielski i miałbym w miarę niezłe wyniki ( nie mam problemu z tymi przedmiotami) miałbym szansę dostać się na jakiś techniczny kierunek na studia na jakąś politechnikę np na budownictwo, mechanika i budowa maszyn lub elektromobilnosc i energia odnawialna. Proszę o wszelkie porady i wskazówki Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Tak. Dobrze zdana rozszerzona matematyka otwiera wiele drzwi na studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Przede wszystkim sprawdź wymagane przedmioty i progi na konkretnych uczelniach. W ostatnim czasie lepsze politechniki zaczęły wymagać więcej od kandydatów (m.in. więcej obowiązkowych przedmiotów i/lub odgórny próg punktowy) i może nie być już tak łatwo, jak bywało w poprzednich latach. W każdym razie żaden z tych kierunków nie należy do szczególnie obleganych, więc jeśli na danej uczelni zmiany nie zaszły za daleko, to przyzwoicie zdane rozszerzenie z matmy gwarantuje miejsce na studiach. Natomiast na politechniki spoza pierwszej ligi spokojnie dostaniesz się nawet z podstawową matmą i angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Wjedź na strony uczelnie i zobacz, czego wymagają na konkretne kierunki. To dużo skuteczniejsze niż pytanie po forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...