Tom Tom C Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Witam wszystkich forumowiczów Mam problem z wyborem kierunku studiów i chciałbym prosić o radę. Wacham się pomiędzy elektrotechniką na Politechnice Świętokrzyskiej a fizyką na UMCS. Nie ukrywam że fizyka mnie fascynuje i chciałbym mieć z nią wiązać swoją przyszłość i stąd moje pytania: 1. Czy warto studiować fizykę, czy jednak jeśli chodzi o pracę po studiach lepiej iść na elektrotechnikę? 2. Czy po studiach I stopnia elektrotechniki można studiować II stopień fizyki. I czy to w ogóle ma sens? Będę wdzięczny za każdą radę, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 1. Elektrotechnik to konkretny zawód. Obecnie firmy bardzo poszukują takich osób. Zarobki osób z doswiadczeniem w produkcji są dość wysokie. Po fizyce to raczej na II stopień trzeba wybrać coś konkretnego. 2. Studia II stopnia to kontynuacja nauki z I stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Tom C Opublikowano 27 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 1 godzinę temu, Tom Tom C napisał: Witam wszystkich forumowiczów Mam problem z wyborem kierunku studiów i chciałbym prosić o radę. Waham się pomiędzy elektrotechniką na Politechnice Świętokrzyskiej a fizyką na UMCS. Nie ukrywam że fizyka mnie fascynuje i chciałbym mieć z nią wiązać swoją przyszłość i stąd moje pytania: 1. Czy warto studiować fizykę, czy jednak jeśli chodzi o pracę po studiach lepiej iść na elektrotechnikę? 2. Czy po studiach I stopnia elektrotechniki można studiować II stopień fizyki. I czy to w ogóle ma sens? Będę wdzięczny za każdą radę, pozdrawiam Po fizyce też można robić wiele rzeczy, a wielu fizyków pracuje w branży technicznej. Na fizyków technicznych i medycznych też jest popyt, to przecież nie tak, że po fizyce musisz od razy uczyć w szkole. Cały przemysł jest w końcu oparty na fizyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Tom C Opublikowano 28 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 @aguagu Dzięki za odpowiedź. Nie ukrywam że fizyka trochę bardziej mnie interesuje, tematy związane z prądem elektrycznym też lubię, zwłaszcza że zarobki i praca lepiej wyglądają po elektrotechnice. Po fizyce może nie być tak kolorowo zwłaszcza że myślę o fizyce ogólnej a nie medycznej czy technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 @Tom Tom C, jeśli kręci Cię jakkolwiek pojęta technika, wybierz elektrotechnikę. Na fizyce (bez względu na przymiotnik) będziesz zmagał się z całą masą m.in. matematyki (zakres wielokrotnie większy od tej na kierunkach technicznych) i wałkowanych po kolei działów fizyki (na politechnice fizyka to zapychacz), zamiast przerabiać w tym czasie treści związane z projektowaniem, diagnostyką, eksploatacją i sterowaniem. Możliwości są więc dość szerokie, a po fizyce pozostaje przede wszystkim podszkolić się na programistę. A propos perspektyw - możesz obczaić wydaną niedawno kolejną edycję Ekonomicznych Losów Absolwentów: https://ela.nauka.gov.pl/. Elektrotechnika wypada lepiej od fizyki. Odnośnie 2. pytania - w praktyce bardzo wątpliwa jest magisterka z fizyki po elektrotechnice lub w drugą stronę ze względu na duże różnice programowe. Fizyka to kierunek ścisły, więc ewentualnie pozostaje Ci matematyka lub informatyka na uniwerku, a po elektrotechnice AiR, mechatronika lub elektronika po nadrobieniu różnic programowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...