Rafix35 Opublikowano 27 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Słuchajcie jestem tu nowy. I jestem po maturze 2020. Mam pytanie bo jak przejdzie mi myśl o studiach w sensie wybraniu kierunku to aż jestem zdenerwowany i sparaliżowany. Gdy wybierałem liceum to kompletnie nie miałem głowy do studiów. I idę a polibude po mat geo. I podpowiedzcie mi proszę,czy na gospodarce przestrzennej jest projektowanie dróg, bo jestem maniakiem infrastruktury drogowej i chciałbym tym się zająć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 29 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2020 Niech mnie tu poprawi któryś z kolegów po polibudzie, ale wydaje mi się, że żeby projektować i budować drogi, trzeba raczej skończyć odpowiednią specjalizację na zostań inżynierem budowlanym. Gospodarka przestrzenna to dziwne studia. Trochę podobne do architektury, trochę do geodezji, ale nie dające takich uprawień jak dwa wymienione kierunki. Teoretycznie można po tym zostać urbanistą, ale w Polsce to tak średnio jest na nich zapotrzebowanie, a władze lokalne raczej plany zagospodarowania przestrzennego mają w pupie. To raczej jeden z tych kierunków, po których sam sobie musisz wymyślić, co chciałbyś robić. Ale do projektowania dróg to raczej potrzebowałbyś uprawnień budowlanych, a to nie na gospodarce przestrzennej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2020 Dokładnie, @aguagu ma rację. Wszystko, co w jakimkolwiek stopniu dotyczy budownictwa, wymaga kuriozalnych uprawnień państwowych. Inna sprawa, że nawet gdyby nie było takich ograniczeń, to jako absolwent GP i tak byś nie potrafił projektować. 16 godzin temu, aguagu napisał: Teoretycznie można po tym zostać urbanistą Urbanistyka znajduje się w nazwie (na pewno też w programie) kierunku, który oficjalnie nazywa się "architektura i urbanistyka". Tak więc GP to dość dziwny twór występujący na różnego rodzaju uczelniach, po których nie za bardzo wiadomo, czego należy się spodziewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...