Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Czy są tu osoby przenoszące się z uczelni prywatnej na państwową? Konkretnie chodzi mi o przeniesienie z WSB na UAM/UMK. Czy ktoś mógłby mi opisać jak dana procedura wygląda? Czy komuś się udało? Jaki powód podaliście w prośbie o przeniesienie dla dziekana by wyraził zgodę? Czy można złożyć dwa wnioski jednocześnie czy muszę czekać na akceptację bądź brak zgody by złożyć podanie na inną uczelnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz składać tyle wniosków ile chcesz, najlepszym argumentem jest chęć podniesienia kwalifikacji. Dodatkowo ważne jest czy przenosić się na niestacjonarne czy stacjonarne itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stacjonarnych na stacjonarne, kierunek ten sam oczywiście. Chodzi tylko żeby się przenieść na państwową. Czytałam, że musi być średnia minimum 4.3, przedmioty muszą się w miarę pokrywać i oczywiście dziekan musi wyrazić zgodę a to właśnie mnie przeraża, że takiej nie wyrazi. Wszystkie te kryteria spełniam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najczęściej wymagana średnia to powyżej 4.5. 

Jeśli dziekan się zgodzi to są wyznaczane różnice programowe, które musisz zaliczyć. Dziekani rzadko się na to zgadzają na tryb stacjonarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Łukasz napisał:

najczęściej wymagana średnia to powyżej 4.5. 

Jeśli dziekan się zgodzi to są wyznaczane różnice programowe, które musisz zaliczyć. Dziekani rzadko się na to zgadzają na tryb stacjonarny

Rzadko się zgadzają na nadrobienie różnicy mimo, że większość się pokrywa i tryb pozostaje ten sam? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu stosujesz cytowanie post pod postem? To niezgodne z regulaminem. 

Rzadko zgadzają się na przenosiny na stacjonarne bo po prostu nie mają powodu by to robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jestem już na stacjonarnych i nie chce trybu zmieniać to jaki by miał być problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym problem że uczelnia nie ma żadnych korzyści. Do tego musi się rozliczać z liczby studentów i obecnie zwiększanie ilości studentów nie jest dla niej korzystne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez Lutek
      Hej,
      mam pytanie odnośnie zmiany uczelni (kierunek ten sam). Właśnie zaczynam drugi semestr i już teraz wiem, że od trzeciego semestru będę chciał zmienić uczelnię (z lepszej na gorszą). Przedmioty z grubsza się powtarzają na obu uczelniach z tym, że przykładowo jakiś przedmiot x na docelowej uczelni jest na pierwszym a na mojej na drugim semestrze. Na docelowej uczelni jest taki zapis: "Student z innej szkoły wyższej może się przenieść, jeżeli wypełnił wszystkie obowiązki wynikające z przepisów obowiązujących w szkole wyższej, którą opuszcza. Decyzję o przyjęciu podejmuje dziekan i określa warunki, termin i sposób uzupełnienia różnic programowych,z uwzględnieniem efektów uczenia się uzyskanych w innej szkole wyższej, wyrażonych w punktach ECTS przypisanych do przedmiotów w programie studiów. Wniosek o przeniesienie należy złożyć nie później niż w terminie 3 tygodni od rozpoczęcia zajęć w danym semestrze studiów".  I tu mam właśnie pytanie jak to rozgryźć. Dajmy na to dostanę powtórkę przedmiotu który na uczelni docelowej już był to czy nie będę mógł się przenieść z racji na "niedopełnione obowiązki"? Czy może będę mógł się jednak przenieść z tym, że powtórka przedmiotu będzie z rocznikiem niżej na docelowej uczelni (albo jeszcze jakiś inny wariant)?
    • Przez natilaskowik
      Witam, od kilku dni zastanawiam się nad tym, czy gdybym chciała zmienić uczelnię po pierwszym roku z przykładowo Filologii polskiej: dziennikarstwo i nowe media na inną uczelnię, która mieści się w innym mieście, tyle że w niej dopiero na drugim roku się wybiera specjalizacje w przeciwieństwie do mojej aktualnej. I czy gdybym poszła do tej drugiej, to mogłabym uczyć się dalej (chodzi mi, czy od drugiego roku) czy musiałabym jeszcze raz przechodzić przez pierwszy rok? Bo chciałabym zmienić automatycznie specjalizację.

Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie Mam nadzieję, że napisałam w miarę zrozumiale.
    • Przez Ala8166
      Cześć wszystkim!
      Uczęszczałam rok do uczelni prywatnej, ze względu na jej tragiczną organizacje oraz sposób nauczania chciałabym się przenieść. Dowiedziałam się jakie dokumenty trzeba złożyć, otrzymałam zgodę od swojej macierzystej uczelni na przeniesienie i złożyłam wszystko w terminie. Decyzję miałam otrzymać w pierwszej połowie września i jak jej nie było tak nie ma. Pisałam maile do konkretnego instytutu, lecz nie otrzymałam odpowiedzi. Czy to znaczy, że decyzja już jest przesądzona i dlatego nie odpisują? Zostało już bardzo mało czasu a za względu na wirusa kontakt z nimi jest możliwy tylko mailowo więc już nie wiem co myśleć...
    • Przez Ala8166
      Cześć wszystkim!
      Uczęszczałam rok do uczelni prywatnej, ze względu na jej tragiczną organizacje oraz sposób nauczania chciałabym się przenieść. Dowiedziałam się jakie dokumenty trzeba złożyć, otrzymałam zgodę od swojej macierzystej uczelni na przeniesienie i złożyłam wszystko w terminie. Decyzję miałam otrzymać w pierwszej połowie września i jak jej nie było tak nie ma. Pisałam maile do konkretnego instytutu, lecz nie otrzymałam odpowiedzi. Czy to znaczy, że decyzja już jest przesądzona i dlatego nie odpisują? Zostało już bardzo mało czasu a za względu na wirusa kontakt z nimi jest możliwy tylko mailowo więc już nie wiem co myśleć...

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Mam pewne pytanie dotyczące napisania życiorys do wojska i chciałbym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia w tym temacie. Aktualnie pracuję nad swoim życiorysem, który chciałbym dostarczyć jako część mojej aplikacji do wojska. Jednak, nigdy wcześniej nie pisałem takiego dokumentu, dlatego mam pewne wątpliwości i poszukuję porad. Czy mógłby ktoś podzielić się swoimi wskazówkami i sugestiami dotyczącymi pisania życiorysu do wojska? Jakie są kluczowe elementy, na które powinienem zwrócić uwagę? Czy istnieją jakieś szczególne wymogi lub oczekiwania, których powinienem się trzymać? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi
    • Już niedługo nabór do studiów a ja się nadal zastanawiam jaki kierunek wybrać. Mianowicie ostatnio skusił mnie kierunek "Automatyka i Robotyka", lecz mam kilka pytań co do tego kierunku (może głupie, może nie ).  1. Czy na Automatyce i Robotyce przeważa programowanie? 2. Jeśli tak, to czy jest ono w języku Python?  Na maturze zdawałem rozszerzenia z matematyki, fizyki i informatyki i szczerze mówiąc trudno mi wybrać kierunek w takiej szkole jak Politechnika. Zależy mi na tym, aby pójść na kierunek, który jest związany z wszystkimi trzema przedmiotami. Też, dużą pomocą byłoby, gdyby programowanie odbywało się w języku Python. Czy istnieje taki kierunek/kierunki?  Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi ^^ 
    • Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii na UP w Krakowie
    • Nie ma za co, Alice! Jeśli chodzi o koszty, instalacje z pompą ciepła zwykle wiążą się z wyższą inwestycją początkową niż tradycyjne systemy. Zapewniają one jednak długoterminowe oszczędności na rachunkach za energię, które z czasem mogą zrównoważyć koszty początkowe. Jeśli chodzi o trwałość, pompy ciepła są zaprojektowane z myślą o niezawodności i mogą działać przez wiele lat przy odpowiedniej konserwacji. Zaleca się ich coroczną konserwację w celu zapewnienia optymalnej wydajności i sprawności. Chociaż niektóre pompy ciepła mogą emitować lekki szum podczas pracy, nowoczesne modele są zaprojektowane do cichej pracy i nie powinny powodować znaczących zakłóceń. Z mojego własnego doświadczenia wynika, że pompy ciepła to świetna inwestycja. Zapewniają wydajne ogrzewanie i chłodzenie przez cały rok i zauważyłem zauważalne oszczędności na rachunkach za energię. Możliwość ogrzewania i chłodzenia w jednym systemie to zdecydowana zaleta. Mam nadzieję, że to pomoże Ci podjąć decyzję!
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.