Zaloguj się, aby obserwować tę zawartość
Obserwujący
0
Jaki kierunek studiów i uczelnia? Mechatronika czy AiR?
dodany przez
fuspepro, w Techniczne
-
Podobna zawartość
-
Przez Tymeeek532
Dzień dobry
Z góry przepraszam jeśli coś pomyliłem, ale jestem tutaj pierwszy raz i mam drobne pytanie. Aktualnie mierzę się z wyborem studiów między innymi padło na teleinformatykę na agh. Nie ukrywam, że zawsze interesowała mnie właśnie taka tematyka, sprawdzałem syllabus studiów i myślę, że nie będę się nudził jednak jestem po mat-fiz liceum i praktycznie o informatyce tzn. programowaniu i tym podobnych pojęcia nie mam, samemu ciężko mi było się za to zabrać a lekcje informatyki w moim przypadku wyglądały bardzo różnie. Chciałbym zapytać czy bez znajomości informatyki byłbym w stanie poradzić sobie na tych studiach, czy będzie wymagana ode mnie już na starcie duża wiedza z zakresu informatyki? Może lepiej wybrać coś „bardziej technicznego” jak elektronika czy energetyka?
Pozdrawiam o dziękuję za odpowiedzi
-
Przez katmandu128
Jestem na pierwszym roku na studiach na sgh-u (dzienne), mniej więcej wyznaczyłam sobie "ścieżke" jaką chce iść tj MIESI-> Analiza danych- BIG DATA, moim problemem jest to, że jest tak mało informacji o tym dość nowym kierunku. I tu mam prośbę jeśli ktoś coś wie o tym kierunku, sam tu studiuje, ma znajomego który się tym interesuje, albo pracuje jako analityk danych, analityk biznesowy albo ma jakieś opinie od pracodawców byłabym bardzo WDZIĘCZNA. Prosiłabym też o jakieś wskazówki czego się uczyć wcześniej, na jakie języki postawić itd.
I tu tak bardziej szczegółowo (dla bardziej wytrwałych)
Analiza danych wydaje mi się ciekawym połączeniem statystyki, matematyki, programowania, wiedzy tematycznej z danej dziedziny. Nie chciałabym tylko kodować i ogólnie iść za tłumem (czytaj pchać się na informatyke) stąd mój wybór. Jest to dosyć przyszłościowy kierunek, ale mimo to słyszałam że to dość ciężki zawód- nie jest łatwo być data scientist. Czy dobrze robię, że wybrałam SGH na taki trochę techniczny kierunek zawodowy czy powinnam była wybrać informatyke i ekonometrie albo inżynierie i analize danych? Z tyłu głowy wciąż mi siedzą finanse i rachunkowość na SGH - ta łatwiejsza droga i cyberbezpieczeństwo (może AGH)- z dość jasną ścieżką kariery i jest to też mega przyszłościowe. I teraz prosiłabym o jakiekolwiek rady, bo to ostatnia chwila, żeby coś zmienić . Jeśli ktoś studiuje te kierunki to prosze o opinie
-
Przez Ania123450
Witam chciałabym się zapytać który z tych dwóch kierunków na agh jest lepszy? Po którym znajdę pracę i będę mieć większe możliwości na przyszłość?
-
Przez MindBreaker
Witam, pisze na szybko więc do tematu. Chcę zostać programistą lub analitykiem finansowym (quantem). Kandyduje na różne informatyki,ale... Rozważam na jednym miejscu w rekrutacji albo Teleinformatyke AGH lub Inżynierie i Analize Danych AGH.Teleinformatyka wąska dziedzina sieci 5G itd.Analiza danych???
Wyniki z matur:
Angielski rozszerzony:80%
Matematyka rozszerzona:80-90%
Fizyka rozszerzona:50-70%
Przechodzac
1.Jakie progi i limity byly w tamtym roku z tych kierunków na AGH
2. Jak ocenia się te studia?Sa jakieś koła naukowe z analizy?
3. Jak z infrastrukturą? Jest nowocześnie?
4.Ile osób odpada po 1roku?
5.Czy jest czas na życie prywatne.Tzn weekendowy wypad na miasto.Oczywiscie po zrobieniu swojego i kołach.
5. Jak z kadrą?Mili, czy lubią uwalac? A może to i to?
6.Wreszcie co jest bardziej przyszłościowe.
Z góry dziękuję za odpowiedź i zapraszam do dyskusji.
-
Przez adtrule
Hej! Orientujecie się może jaki był próg w tym roku na kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji? Na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie Niestety nie znalazłam nigdzie o tym informacji, a bardzo mi na tym zależy. Znalazłam jedynie progi z 2016 roku. Z góry dzięki za pomoc!
-