Skocz do zawartości
szymeqk

mechatronika vs informatyka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dostałem się na Informatyke, budownictwo i mechatronikę UWM Olsztyn.

Odrzucam raczej budownictwo, ponieważ z tego co wiem jest tam dużo fizyki i chemii

Mam dylemat między Informtyką a mechatronika? Wiem, że to i to jest dosyć przyszłościowe. Chociaż słyszałem, że na rynku jest coraz wiecej dobrych informatyków i bedzie coraz ciężej z dobrą pracą. Nie wiem do końca jak jest z mechatroniką. Mój wujek  który ukończył na Politechnice Warszawskiej mechanike i budowe maszyn, pracuje w zawodzie, doradza mi bardziej mechatronikę mówi ze w Polsce potrzeba mechatroników a za granica jeszcze bardziej.  Może ktoś analizował rynek pracy dokładniej niż ja i wypowie się na temat co bardziej opłaca się studiować? Zależy mi na tym aby po skończeniu studiów miał jak największa szanse na znalezienie pracy w zawodzie. Może ktoś wie jak jest z budownictwem?

W dniu 14.07.2019 o 15:23, szymeqk napisał:

Odrzucam raczej budownictwo, ponieważ z tego co wiem jest tam dużo fizyki i chemii

Chemii, poza wydziałem chemicznym, praktycznie nie ma na żadnym kierunku technicznym. Natomiast sam przedmiot o nazwie "fizyka" jest jednym z najlżejszych i najmniej obszernych na całych studiach, ale za to wszystkie przedmioty kierunkowe są ściśle związane z fizyką:P M.in. mechanika, elektrotechnika i termodynamika zaliczają się do szeroko pojętej fizyki i na tym nie koniec.

W dniu 14.07.2019 o 15:23, szymeqk napisał:

Zależy mi na tym aby po skończeniu studiów miał jak największa szanse na znalezienie pracy w zawodzie. 

Ministerstwo nauki prowadzi serwis monitorujący losy absolwentów:

https://ela.nauka.gov.pl/

Możesz wybrać kierunek + uczelnię i sprawdzić jak to wygląda. W każdym razie po informatyce istnieje duża szansa na pracę w każdym nieco większym mieście, a po mechatronice nie ma już takiej swobody wyboru miejsca pracy. Po zostań inżynierem budowlanym musisz zrobić uprawnienia budowlane i do tej pory zarabiasz niewielkie pieniądze.