Skocz do zawartości
mario995

Filologia polska i Historia-czy da się to pogodzić

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)
Jestem studentem pierwszego roku filologii polskiej na UMCS.  Studia idą mi całkiem dobrze, dlatego myślę nad podjęciem drugiego kierunku w przyszłym roku. Ma to być historia. Po pierwsze dlatego, że jest  to moja pasja, po drugie, zawsze to większe możliwości na rynku pracy ( zdobycie uprawnień pedagogicznych do nauczania historii i WOSu oraz szansa na pracę jako na przykład archiwista to chyba całkiem niezłe perspektywy )
Martwię się jednak, czy uda mi się to połączyć. Trzeba przyznać, że to dość rozległe kierunki. Jest to waszym zdaniem wykonalne? Może jest tu ktoś kto podjął się czegoś takiego i mógłby coś poradzić, w kwestii ogólnego 'ogarnięcia" takiego ruchu, by nie doznać potem studenckiego szoku :D
Korzystając z okazji mam też drugie pytanie. Może trochę głupie, ale jednak :D Co należy rozumieć pod pojęciem studia równoległe? To po prostu drugi kierunek rozumiany klasycznie ( z różnicą w nazwie ), czy coś innego ( czytałem gdzieś, że podstawą przyjęcia na studia równoległe jest średnia z pierwszego kierunku i egzamin wstępny, a nie wyniki maturalne )
Jeśli jest to coś innego niż po prostu drugi kierunek, to na czym polega różnica ? ;)
Pozdrawiam
:)

Tylko Ty wiesz, czy dasz radę. Wiele osób bez problemu studiuje dwa kierunku, dla innych to duże obciążenie. Zależy od zdolności i samodyscypliny jednostki. 

A studia równoległe to studiowanie dwóch kierunków, tylko oficjalnie, z czym się wiążą jakieś tam formalne udogodnienia. Szczegóły znajdziesz pewnie na stronie uczelni. 

A uprawniania pedagogiczne to nie są dobre perspektywy zawodowe. Nauczycieli przedmiotów ogólnokształcących jest zdecydowanie za dużo, a do tego są oni jedną z najgorzej opłacanych grup zawodowych w tym kraju. I do tego jeszcze w Lublinie, gdzie ogólnie z pracą krucho.