Skocz do zawartości
zbinkify

Składanie papierów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam wątpliwości odnośnie składania dokumentów na uczelnie. Pobieżnie przedstawię moją sytuację: dostałam się na jeden kierunek na UMK, a na drugi (wyższy priorytetem) jestem na liście rezerwowej. Oprócz tego dostałam się na gospodarkę przestrzenną na UWM. Najbardziej zależy mi na kierunku na którym jestem na liście rezerwowej i aby dalej starac się o przyjęcie na owe studia muszę złozyc papiery na UMK. Jeśli jednak szczęście się do mnie nie uśmiechnie chciałabym studiowac w Olsztynie. Czy w takim razie mogę złoży papiery na dwoch uczelniach i w razie powodzenia w drugim lub kolejnym naborze na UMK zrezygnowac z UWM bez zdanych konsekwencji?
Z góry dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam :)

Cześć, 

z tym jest trochę pokręcone, najlepiej poradzę Ci  zebyś zadzwonił do UAM - tam Ci powiedzą jakie są szanse, bo część osób mogła zrezygnować. Moim zdaniem nie możesz złożyć papierów na dwóch uczelniach.

Wątek też poruszany tutaj:

http://forum.studia.net/topic/921-rekrutacja/

I tak na końcu podpisujesz umowę z uczelnią i dopiero wtedy kończy się etap rekrutacji. Ale najlepiej zadzwoń do UAM.

aaaa i daj nam znać :)

Dzięki za link, widziałam go już wcześniej, jednak moja sytuacja jest troszkę inna, bo chodzi o 2 uczelnie. Jutro z rana zadzwonię i do UMK i do UWM i się spytam jakie są możliwości w tym zakresie. Oczywiście dam znac jak juz wszystko będzie dla mnie jasne i klarowne :)
Dziękuję za odpowiedź,
Pozdrawiam;)

edit:
Dowiedziałam się, że można złożyc dokumenty a dwóch uczelniach i następnie z jednej zrezygnowac (oczywiście jak najszybciej aby nie zajmowac miejsca!) nie ponosząc konsekwencji.

Cześć, 

z tym jest trochę pokręcone, najlepiej poradzę Ci  zebyś zadzwonił do UAM - tam Ci powiedzą jakie są szanse, bo część osób mogła zrezygnować. Moim zdaniem nie możesz złożyć papierów na dwóch uczelniach.

Wątek też poruszany tutaj:

http://forum.studia.net/topic/921-rekrutacja/

I tak na końcu podpisujesz umowę z uczelnią i dopiero wtedy kończy się etap rekrutacji. Ale najlepiej zadzwoń do UAM.

aaaa i daj nam znać :)

Dzięki - mnie tez to pomogło :) 

Ja wiem, że można składać na 2 uczelniach, tylko trzeba się liczyć z opłatą rekrutacyjną x 2. Powodzenia na wybranych studiach, myślę, że masz duże szanse będąc na liście rezerwowych. Weż pod uwagę, że część osób tak jak Ty składa dokumenty na 2-3 kierunki i niekoniecznie podejmą studia na Twoim wymarzonym kierunku wszyscy z listy głownej a wtedy...wskaujesz i studiujesz! Daj znać czy się udało, powodzenia! :)

Witam,jest to wątek sprzed roku ale ja mam bardzo podobne pytanie ale nie wiem nie mogę się jakoś połapać w tym wszystkim i nie wiem co ze sobą zrobić,mam nadzieję że mnie zrozumiecie. A więc: jako pierwszy kierunek na politechnice wybrałam logistykę niestety jestem na rezerwie i dostałam się na drugi kierunek czyli transport ale nie jestem przekonana co do niego,dostałam się jeszcze na uniwersytet ekonomiczny i moje pytanie jest następujące, czy mogę złożyć papiery na tych dwóch uczelniach i jak dostanę się z rezerwy to wtedy zrezygnować z ekonomicznego a jeśli się tak nie stanie to iść na ekonomiczny? BŁAGAM o odpowiedź,jutro jadę zawieźć papiery i nadal nie wiem co zrobić, mam straszny mętlik w głowie przez te sudia  :(

Jak wynika z powyższych postów - można złożyć dokumenty na dwóch uczelniach i następnie z jednej zrezygnować (jak się da najszybciej, żeby nie zajmować innym miejsca), nie ponosząc przy tym konsekwencji. 

Generalnie najlepiej jest zadzwonić bezpośrednio do dziekanatów obu uczelni, wytłumaczyć swoją sytuację, z moich doświadczeń wynika, że panie z dziekanatu są miłe i nawet cierpliwe dla kandydatów :-). Każdy na początku się gubił, to żaden wstyd, trzymam kciuki :-)