Krystian27 Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Dzień dobry. Mam poważny dylemat i proszę o Waszą podpowiedź. Zastanawiam się nad podjęciem studiów. Myślę o teologii - specjalizacja nauczycielska. Chciałbym też pomagać ludziom i pracować w przyszłości w poradni małżeńskiej, aby pomagać rodzinom w ich kryzysach, pomagać także osobom uzależnionym od alkoholu, seksu, hazardu itp, albo nauczać, wychowywać. Wiem, że aby uczyć religii, uczyć o Bogu i starać się, aby inni poznali Go to muszę ukończyć teologię. Nie wiem jednak, który kierunek będzie najbardziej odpowiedni, aby pracować w przyszłości np w poradni rodzinnej, pomagać rodzinom, uczyć ich własciwego życia wspólnego w rodzinie i odpowiedzialności, lub żeby pomagać osobom uzależnionym? Czytałem, że kierunek praca socjalna może być odpowiedni. Wiem też, że jest taki kierunek jak Nauki o rodzinie. Jest też pedagogika o różnych specjalizacjach no i psychologia. Dużo pokrewnych kierunków dających podobne albo te same kwalifikacje. Jednak który kierunek będzie najlepszy? Co chcę robić w przyszłości i jaki kierunek wybiorę to już ode mnie zależy. Praca socjalna, psychologia, pedagogika, Nauki o rodzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Wszystkie te kierunki są odpowiednie. Jednak mają trochę inny profil. Oczywiście najszersza jest psychologia j daje największe możliwości. Kwestia wyboru profilu kształcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Jeśli ktoś chce być psychoterapeutą albo terapeutą uzależnień, to zwykle wybiera psychologię, a potem robi kursy. Do pracy w niektórych miejscach potrzebne są konkretne uprawienia pedagogiczne (np. w szkołach specjalnych dla dzieci z upośledzeniami albo w domach dziecka), wtedy trzeba wybrać pedagogikę z odpowiednią specjalizacją. Osoby po pracy socjalnej najczęściej pracują w instytucjach typu MOPS-y. Z kolei jeśli celowałbyś w przykościelne poradnie rodzinne, to pewnie najodpowiedniejsze byłyby nauki o rodzinie, a jak w nauczanie, to właśnie w teologię z odpowiednią specjalizacją. Jeśli nie jesteś pewien, w którą stronę najbardziej Cię ciągnie, przejrzyj sobie programy studiów i zobacz, co wyda Ci się najbardziej interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian27 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Nie wiem. Jak nie jestem niczego pewien, to może sobie darować na razie studia. Może w przyszłości będę wiedział, co chcę robić w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Masz czas. Nie musisz się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian27 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Mam czas, ale właśnie teraz tego czasu mam już mniej. Mam już prawie 28 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Ludzie zaczynają studia w wieku 40 czy 50 lat. To ma być nauka dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roksakopro Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 W dniu 14.09.2018 o 17:37, Krystian27 napisał: Dzień dobry. Mam poważny dylemat i proszę o Waszą podpowiedź. Zastanawiam się nad podjęciem studiów. Myślę o teologii - specjalizacja nauczycielska. Chciałbym też pomagać ludziom i pracować w przyszłości w poradni małżeńskiej, aby pomagać rodzinom w ich kryzysach, pomagać także osobom uzależnionym od alkoholu, seksu, hazardu itp, albo nauczać, wychowywać. Wiem, że aby uczyć religii, uczyć o Bogu i starać się, aby inni poznali Go to muszę ukończyć teologię. Nie wiem jednak, który kierunek będzie najbardziej odpowiedni, aby pracować w przyszłości np w poradni rodzinnej, pomagać rodzinom, uczyć ich własciwego życia wspólnego w rodzinie i odpowiedzialności, lub żeby pomagać osobom uzależnionym? Czytałem, że kierunek praca socjalna może być odpowiedni. Wiem też, że jest taki kierunek jak Nauki o rodzinie. Jest też pedagogika o różnych specjalizacjach no i psychologia. Dużo pokrewnych kierunków dających podobne albo te same kwalifikacje. Jednak który kierunek będzie najlepszy? Co chcę robić w przyszłości i jaki kierunek wybiorę to już ode mnie zależy. Praca socjalna, psychologia, pedagogika, Nauki o rodzinie? dołączam się do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania6 Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Myślę, że zgodnie z pasja inaczej będziesz się męczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zak Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 Opcja optymalna. Kierunek związany z pasją, który przyjemnie się studiuje i ma się po skończeniu mnóstwo ofert zatrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSmall Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Pedagogikę sobie daruj/darujcie, bo z tego co widzę po znajomych to, co najwyżej praca w przedszkolu z małymi, rozbrykanymi dziećmi. Jeśli chodzi o nauki o rodzinie to też raczej kiepska opcja, jeśli nie jesteś księdzem, tudzież zakonnicą Psychologia wydaje się taka najbardziej rozwojowa, dająca najwięcej możliwości. Jeśli chodzi o Pracę Socjalną. To ten kierunek traktowałbym jako kierunek zapasowy, rezerwowy po Psychologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...