Skocz do zawartości
Krystian27

Jaki kierunek studiów wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam poważny dylemat i proszę o Waszą podpowiedź. Zastanawiam się nad podjęciem studiów. Myślę o teologii - specjalizacja nauczycielska. 

Chciałbym też pomagać ludziom i pracować w przyszłości w poradni małżeńskiej, aby pomagać rodzinom w ich kryzysach, pomagać także osobom uzależnionym od alkoholu, seksu, hazardu itp, albo nauczać, wychowywać. 

Wiem, że aby uczyć religii, uczyć o Bogu i starać się, aby inni poznali Go to muszę ukończyć teologię. 

Nie wiem jednak, który kierunek będzie najbardziej odpowiedni, aby pracować w przyszłości np w poradni rodzinnej, pomagać rodzinom, uczyć ich własciwego życia wspólnego w rodzinie i odpowiedzialności, lub żeby pomagać osobom uzależnionym?

Czytałem, że kierunek praca socjalna może być odpowiedni. 

Wiem też, że jest taki kierunek jak Nauki o rodzinie. 

Jest też pedagogika o różnych specjalizacjach no i psychologia. Dużo pokrewnych kierunków dających podobne albo te same kwalifikacje. Jednak który kierunek będzie najlepszy? 

Co chcę robić w przyszłości i jaki kierunek wybiorę to już ode mnie zależy.

Praca socjalna, psychologia, pedagogika, Nauki o rodzinie? 

Jeśli ktoś chce być psychoterapeutą albo terapeutą uzależnień, to zwykle wybiera psychologię, a potem robi kursy. Do pracy w niektórych miejscach potrzebne są konkretne uprawienia pedagogiczne (np. w szkołach specjalnych dla dzieci z upośledzeniami albo w domach dziecka), wtedy trzeba wybrać pedagogikę z odpowiednią specjalizacją. Osoby po pracy socjalnej najczęściej pracują w instytucjach typu MOPS-y. Z kolei jeśli celowałbyś w przykościelne poradnie rodzinne, to pewnie najodpowiedniejsze byłyby nauki o rodzinie, a jak w nauczanie, to właśnie w teologię z odpowiednią specjalizacją. Jeśli nie jesteś pewien, w którą stronę najbardziej Cię ciągnie, przejrzyj sobie programy studiów i zobacz, co wyda Ci się najbardziej interesujące. 

W dniu 14.09.2018 o 17:37, Krystian27 napisał:

Dzień dobry. Mam poważny dylemat i proszę o Waszą podpowiedź. Zastanawiam się nad podjęciem studiów. Myślę o teologii - specjalizacja nauczycielska. 

Chciałbym też pomagać ludziom i pracować w przyszłości w poradni małżeńskiej, aby pomagać rodzinom w ich kryzysach, pomagać także osobom uzależnionym od alkoholu, seksu, hazardu itp, albo nauczać, wychowywać. 

Wiem, że aby uczyć religii, uczyć o Bogu i starać się, aby inni poznali Go to muszę ukończyć teologię. 

Nie wiem jednak, który kierunek będzie najbardziej odpowiedni, aby pracować w przyszłości np w poradni rodzinnej, pomagać rodzinom, uczyć ich własciwego życia wspólnego w rodzinie i odpowiedzialności, lub żeby pomagać osobom uzależnionym?

Czytałem, że kierunek praca socjalna może być odpowiedni. 

Wiem też, że jest taki kierunek jak Nauki o rodzinie. 

Jest też pedagogika o różnych specjalizacjach no i psychologia. Dużo pokrewnych kierunków dających podobne albo te same kwalifikacje. Jednak który kierunek będzie najlepszy? 

Co chcę robić w przyszłości i jaki kierunek wybiorę to już ode mnie zależy.

Praca socjalna, psychologia, pedagogika, Nauki o rodzinie? 

dołączam się do pytania

Pedagogikę sobie daruj/darujcie, bo z tego co widzę po znajomych to, co najwyżej praca w przedszkolu z małymi, rozbrykanymi dziećmi. Jeśli chodzi o nauki o rodzinie to też raczej kiepska opcja, jeśli nie jesteś księdzem, tudzież zakonnicą ;) Psychologia wydaje się taka najbardziej rozwojowa, dająca najwięcej możliwości. Jeśli chodzi o Pracę Socjalną. To ten kierunek traktowałbym jako kierunek zapasowy, rezerwowy po Psychologii ;)