MlodyKurczak Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Witam. W tym roku moja siostra idzie na studia i zastanawiam się, jak to mam załatwić. Zaświadczenie o byciu studentem otrzyma dopiero końcem września, a ja mam termin stypendium do 10 września. Czy kopia decyzji o przyjęciu na studia będzie akceptowalna? Ktoś miał podobną sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 A po co w ogóle to zaświadczenie? Przecież składa się z US i ZUS (nawet jeśli na obu jest 0 zł), o reszcie nikt nie musi wiedzieć. Nie ma tam niczego, co mogłoby wpłynąć na przyznanie stypendium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 6 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2018 No u mnie tak jest, ze trzeba pokazac, czy siostra studiuje, uczy sie czy moze jest bezrobotna, jesli tak to czy szuka pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gutek Opublikowano 7 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Najważniejszy jest dochód, reszta to margines. Nie istnieje obowiązek aktywności zawodowej (czyt. pracy lub poszukiwania pracy) ani nauki, więc jeżeli zaświadczenie o przyjęciu na studia nie za bardzo wchodzi w grę albo nie chce Ci się z nim bawić, to można pozostać przy samych papierach z US i ZUS. Przyszłe studiowanie nie wpływa w żaden sposób na kryterium dochodowe, więc równie dobrze można uznać, że w tej chwili siostra jest jeszcze osobą bierną zawodowo, czyli nie uczy się, nie pracuje i nie szuka pracy. Wiem, że w różnych formularzach często są rubryki pt. "miejsce nauki/pracy", ale postawienie tam kreski z reguły nie jest odbierane jako błąd. Jeśli komisja stypendialna przyczepi się do czegoś, to i tak dostaniesz 14 dni na uzupełnienie, a wtedy już zaczną się studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...