felek Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Witam, mam pytanie odnośnie rezygnacji ze studiowania na UKSW we wrześniu. Podczas składania dokumentów na tymże Uniwersytecie, musiałem podpisać dokument, którego treść mówiła, parafrazując: "Uczeń musi zawiadomić o swojej rezygnacji do 27 lipca, gdyż w sierpniu dziekanat będzie niedostępny, a jeśli tego nie zrobi i uczelnia poniesie tym sposobem szkodę, to jest zobowiązany do jej naprawienia". Nie mam pojęcia co kryje się za słowem "naprawić", a bardzo możliwe, że będę zmuszony do rezygnacji w okresie późniejszym niż 27 lipca, ponieważ jestem 10. na liście rezerwowej na UW i nadal nie mam pojęcia, czy się tam nie dostanę. Jakie mogą być konsekwencje niewywiązania się z podpisanej przeze mnie umowy? Czy jest to raczej swego rodzaju "straszak", bo jest to przecież uczelnia publiczna, czy jednak może dotknąć mnie jakaś kara? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Cześć, faktycznie takie zapisy są coraz częstsze. Co do kary to trudno powiedzieć. Zwyczajowo wiem że uczelnie publiczne nie posuwają się do tych kroków. Ale to jeszcze zależy czy studia stacjonarne czy niestacjonarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felek Opublikowano 25 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Są to studia stacjonarne. Aż sam nie wiem, co o tym myśleć, z jednej strony to w praktyce nie jestem nawet jeszcze studentem, tylko kandydatem na studenta, a z drugiej to po coś chyba powstaje taka umowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Tak. Umowa powstała ponieważ uczelnia miała problem że w październiku zostawała z połową studentów i traciła dotację za studenta. To był duży problem. Wówczas uczelnie ponosi finansową stratę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felek Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Czyli nie mam co się obawiać, nawet jeśli byłbym zmuszony do rezygnacji we wrześniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Tego nie powiedziałem. Powiedziałem że nie przypominam sobie takich spraw na uczelniach publicznych i studiach stacjonarnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malutka Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Nigdy nie spotkałam się z sytuacją, aby ludzie który zrezygnowali z kierunku we wrześniu zostali pociągnięci do odpowiedzialności finansowej. Spróbuj się dowiedzieć jakie mogą być to kary finansowe w dziekanacie. Może oni wytłumaczą o co chodzi z tym przepisem oraz co trzeba zrobić, aby tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
felek Opublikowano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Tak zrobię, dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
francaismonamour Opublikowano 26 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Jeśli nadal tu zaglądasz, czego udało Ci się dowiedzieć w dziekanacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...