Anon337 Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Dostałem się na studia dzienne cywilne na wacie kierunek inf i na elektronike na PW, a teraz niewiem co wybrać. Początkowo byłem zdecydowany na infe na wat, ale nie spodziewałem się że dostane się na elektronike. W przyszłości chce iść w branże IT, zapewne programista, ale z drugiej strony elektronika wydaje mi się ciekawa i daje możliwość pracy w innej branży, ale niewiem czy nie będzie mi trudniej znaleźć pracy w IT. Jest też opcja przepisania się po roku z elektroniki na telekomunikacje(Pierwsze dwa lata mają dokładnie te same zajęcia, ale na 3 roku jest specjalizacja teleinformatyka). Dodatkowo za PW przemawia "prestiż" uczelni oraz łatwy dojazd. Czy po studiach elektronicznych/telekomunikacyjnych pracodawcy będą patrzyć na papier po studiach jako coś równie wartościowego jak infa na wacie, czy lepszym wyborem będzie wat?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Bardziej patrz na to co Cię interesuje. Wat to nie jest zła uczelnia. Dlatego moim zdaniem warto wybrać informatykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polerst Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 W przypadku uczelni technicznych dyplom nie ma wielkiego znaczenia, może dlatego, że programy studiów często są bardzo podobne, a poziom trudności niemal identyczny. Ciężko powiedzieć, co powinieneś wybrać. Jest masa informatyków nie po informatyce. Natomiast elektronika to ciężki kierunek, zależy czego szukasz na tym kierunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anon337 Opublikowano 23 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2018 Najbardziej mi zależy na tym, żeby studia zapewniły mi podstawy do pracy w IT odrazu po studiach. W trakcie studiów zamierzam sam uczyć się programowania, ale nie chce żeby wiedza po studiach była bezużyteczna. Jeszcze takie pytanie, czy ubiegając się o prace programisty lub jakąkolwiek w dziedzinie IT pracodawca będzie przychylniej patrzył na elektronike na PW czy infe na WAT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aguagu Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 Jeśli chcesz być typowym programistą, to raczej lepszym wyborem jest informatyka. A co do pracodawców, to w tej branży są takie braki, że jak będziesz umiał programować, to nie będzie miało znaczenia, nawet jakbyś skończył tylko podstawówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2018 ja tylko dodam jedno zdanie, że firmy zatrudniające programistów są dość wybredne i trzeba mieć dobre umiejętności. Wówczas na obecnym rynku pracy można wybierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...